Jak jeść homara – poradnik

Jak jeść homara?
Homar
Źródło: Jung Getty/Getty Images
Wybierając się do restauracji, możemy mieć ochotę na skosztowanie homara – rarytasu, który słynie z wyjątkowego, delikatnego smaku. Problemem jest jednak samo obieranie homara – nie każdy wie, jak wyciągnąć mięso spod pancerza, co skutecznie zniechęca do zamówienia tego wyrafinowanego dania z karty. Jak się jednak okazuje, na wszystko znajdzie się sprawdzony sposób. Jak jeść homara?

Homar należy do szczególnych przysmaków, którymi zdecydowanie warto się delektować, również w mniej formalnych okolicznościach, poza restauracją. Najpopularniejszy jest homar amerykański, który charakteryzuje się czerwonym ubarwieniem. Niektórzy uważają, że smaczniejszy jest homar europejski, pochodzący z wód Morza Północnego, o niebieskim ubarwieniu. Niezależnie od tego, który rodzaj bardziej przypadnie ci do gustu, postępuje się z nimi dokładnie w ten sam sposób. Sprawdź, jak prawidłowo jeść homara.

Jak jeść homara?

Zamawiając homara w restauracji, otrzymasz widelec do homara, nóż, kleszcze do miażdżenia szczypiec, opcjonalnie – szpikulec do wyciągania mięsa. Posiłek prawdopodobnie otrzymasz na płaskim, dużym talerzu. Zanim zabierzesz się za całą czynność obierania, rozłóż na kolanach szeroką serwetę, dzięki której unikniesz pochlapania ubrań. Jak jeść homara w restauracji?

Przygotowanie:

  1. Ruchem "odkręcającym" oddziel szczypce od korpusu – do tej czynności wystarczą jedynie twoje dłonie. Szybkim, sprawnym ruchem oderwij ogon od korpusu.
    1. Wyjmij mięso z ogona. Najprościej zrobisz to, zgniatając ogon, co doprowadzi do pęknięcia pancerza. W momencie, kiedy usłyszysz trzask, mięso oddzieli się od skorupki. Aby pozbyć się pancerza, odegnij go tak, jakbyś odwracał czapkę na drugą stronę. Jeśli za pierwszym razem mięso się nie oddzieli, czynność tę trzeba będzie powtórzyć. Do wyjęcia mięsa możesz również użyć widelca oraz szpikulca – wystarczy wbić widelec, a następnie wyjąć mięso z wnętrza ogona. Innym sposobem jest nacięcie mięsa w ogonie nożem (wzdłuż), a następnie wyjęcie go widelcem lub szpikulcem.
      1. W małych końcówkach ogona również znajdziesz kawałki mięsa. Aby je zjeść, odłam końcówki i zjedz zawartość bezpośrednio ustami, przegryzając skorupkę.
        1. Następnie przełam dłońmi szczypce w stawach. Po wykonaniu tej czynności należy rozłupać szczypce. Użyj do tego metalowych kleszczy lub noża – pancerz jest twardy, dlatego warto do całej operacji wykorzystać metalowe narzędzia. Jeśli zamierzasz skorzystać z kleszczy, wystarczy jedynie zgnieść szczypce homara, a skorupka sama pęknie. W tym samym celu możesz wykorzystać również nóż – jeśli zdecydujesz się na to rozwiązanie, uderz spodnią część szczypca tępą stroną narzędzia – kiedy skorupka pęknie, wyciągnij z niej mięso szpikulcem.
          1. Weź do ręki odłamaną wcześniej część, która łączyła szczypce z korpusem. W miejscu zgięcia rozłam ją na pół. Mięso wydłub szpikulcem lub widelczykiem, ewentualnie wypchnij je przy pomocy małego palca.
            1. Pora na korpus: kciukiem jednej dłoni złap za dolną część, w tym samym czasie odchylając drugą ręką górną część homara. Czynność ta przypomina nieco podnoszenie maski w samochodzie. W środku tej części homara można znaleźć: ikrę – występuje u osobników płci żeńskiej i uznawana jest za prawdziwy rarytas, zieloną, kremową wątróbkę – występuje u osobników płci męskiej, charakteryzuje się wyrazistym smakiem.
              1. Po skończonym posiłku kelner przynosi do stolika miseczkę, w której można opłukać palce.

                Jak gotować homara?

                Homara można przygotować także w domu – jako samodzielny posiłek lub wykorzystując go do innych wyrafinowanych potraw. Jak go przygotować? Po samym złowieniu homar powinien być ugotowany w osolonej wodzie, a następnie wstawiony do zamrażarki. Istnieją dwa sposoby na ugotowanie homara: we wrzątku lub na parze. Jeśli interesuje cię nie tylko to, jak należy jeść homara, ale także jak go ugotować, poniżej znajdziesz instrukcję, jak robić to krok po kroku.

                Gotowanie we wrzątku:

                1. Rozmroź homara.
                  1. Nalej wodę do garnka i doprowadź ja do wrzenia. Możesz wsypać odrobinę soli.
                    1. Włóż homara do garnka, głową do dołu.
                      1. W momencie, gdy woda zacznie ponownie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj całość na wolnym ogniu.
                        1. Mrożonego homara wystarczy gotować od 3 do 5 minut. Jeśli homar jest żywy, gotuj go od 12 do 15 minut. Warto pamiętać, że im więcej homarów znajduje się w garnku, tym bardziej czas gotowania może się wydłużyć.

                          Gotowanie na parze:

                          1. Napełnij garnek wodą (możesz ją także posolić), nad garnkiem z wodą umieść sito do gotowania na parze.
                            1. Gdy woda zacznie wrzeć, włóż rozmrożonego homara do sita. Gotuj całość pod przykryciem od 3 do 5 minut.
                              1. W połowie gotowania odwróć homara na drugą stronę, aby całość ugotowała się równomiernie.

                                Zobacz też:

                                Zobacz wideo: Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego

                                Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
                                Źródło: Dzień Dobry TVN

                                Autor: Adrian Adamczyk

                                Źródło zdjęcia głównego: Jung Getty/Getty Images

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości

                                Samotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"

                                Samotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"

                                Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

                                Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

                                Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

                                Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

                                Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

                                Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

                                Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

                                Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

                                Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

                                Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

                                Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
                                Materiał promocyjny

                                Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

                                Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

                                Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

                                Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

                                Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

                                "Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

                                "Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

                                Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

                                Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

                                Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
                                Materiał promocyjny

                                Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

                                Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

                                Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

                                Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

                                Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

                                10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
                                Materiał promocyjny

                                10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

                                Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

                                Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

                                Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

                                Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

                                Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

                                Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

                                Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

                                Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

                                Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
                                Materiał promocyjny

                                Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

                                Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

                                Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

                                Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

                                Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

                                Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

                                Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

                                "Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

                                "Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

                                Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
                                Materiał promocyjny

                                Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

                                Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

                                Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

                                Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

                                Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

                                Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
                                Materiał promocyjny

                                Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

                                Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

                                Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

                                Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

                                Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

                                Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

                                Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

                                Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
                                Materiał promocyjny

                                Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

                                "Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

                                "Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

                                Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

                                Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

                                "Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

                                "Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

                                Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
                                Materiał promocyjny

                                Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

                                Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

                                Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

                                Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

                                Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

                                Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
                                Materiał promocyjny

                                Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

                                Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

                                Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

                                Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

                                Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

                                To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

                                To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

                                Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

                                Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

                                Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

                                Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

                                Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

                                Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

                                E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
                                Materiał promocyjny

                                E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

                                Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

                                Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

                                Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

                                Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

                                Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

                                Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

                                Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

                                Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

                                9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

                                9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

                                Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

                                Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

                                Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

                                Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

                                #DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

                                #DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

                                Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

                                Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

                                Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

                                Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

                                Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

                                Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

                                Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

                                Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"