- Gotowanie dla Polaków staje się czymś więcej niż tylko obowiązkiem.
- Dlaczego coraz chętniej gotujemy?
- Czego Polacy nie lubią w gotowaniu?
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Gotowanie dla Polaków staje się czymś więcej niż tylko obowiązkiem
Coraz więcej osób decyduje się na przygotowywanie posiłków i wypieków we własnym domu - nie tylko na specjalne okazje, lecz traktują to jako codzienną rutynę, która przynosi radość i odpoczynek. To zjawisko jest częściowo spowodowane pandemią, która na nowo zaznajomiła nas z domowym gotowaniem, ale to także część szerszego trendu poszukiwania prostych przyjemności w świecie pełnym bodźców. Coraz mniej osób postrzega gotowanie i pieczenie jako obowiązek. To dla nich okazja do cieszenia się bliskością, radością i chwilą relaksu.
Z badań przeprowadzonych przez SW Research na zlecenie Grupy Amica wynika, że blisko połowa Polaków utożsamia te czynności z czasem spędzanym z rodziną, a prawie tyle samo osób - z dawaniem radości innym. Mimo narzekania na sprzątanie chcemy czuć się komfortowo w kuchni. Stawiamy więc na prostotę i intuicyjne rozwiązania.
Dlaczego coraz chętniej gotujemy?
Przygotowywanie posiłków staje się coraz bardziej osobistym doświadczeniem, służącym nie tylko zaspokojeniu głodu, ale także budowaniu więzi z bliskimi i okazywaniu im troski. Mimo że szybkie dania z patelni są częściej wybierane, to jednak pieczenie wciąż jest symbolem ciepła domowego i wspólnie spędzanego czasu, niezależnie od stopnia zaawansowania kulinarnych umiejętności.
Gotowanie i pieczenie coraz częściej pełnią funkcję tworzenia okazji do bycia razem. Według badania przeprowadzonego na zlecenie Amica respondenci najczęściej kojarzyli przygotowywanie posiłków z bliskimi (46,5%) i z okazywaniem im przyjemności (46,2%). To dowód na to, że kuchnia dzisiaj to nie tylko miejsce do gotowania, ale również przestrzeń do budowania relacji.
- Nawet co trzecia osoba wskazuje, że gotowanie kojarzy mu się z radością i dobrą zabawą (34,1%), a kolejne 25,9% uważa, że przygotowanie posiłku traktuje jako pretekst do odpoczynku. Nie trzeba więc specjalnych okazji - czasem wystarczy wspólne przygotowanie prostego ciasta z dzieckiem albo szybki obiad po pracy, żeby na moment zwolnić i zrobić coś razem. Dlatego stawiamy na funkcje, które ułatwiają gotowanie, aby sam proces nie wymagał dodatkowego zaangażowania. Interesuje nas w końcu efekt, a nie to, jak do tego dochodzim - mówi Joanna Lewandowska, Brand Director Amica Group i dodaje, że tak rozumiana kuchnia staje się miejscem, które łączy - pod warunkiem że pozwala działać na własnych zasadach.
Czego Polacy nie lubią w gotowaniu?
Jednak przyjemność płynąca z gotowania może zostać zepsuta przez pełny zlew naczyń do umycia, brak czasu na przygotowanie posiłku i stres związany z obawą o niepowodzenie. Z przeprowadzonych badań wynika, że to właśnie te trzy elementy najczęściej psują radość z gotowania.
Największą przeszkodą okazało się sprzątanie po gotowaniu - 43% badanych wskazało ten czynnik jako najbardziej problematyczny. Na drugim miejscu znalazł się brak czasu na przygotowanie posiłku (31%), który uniemożliwia spokojne rozplanowanie i skupienie się na gotowaniu. Trzecią przeszkodą okazało się oczekiwanie perfekcji (29%) - presja, że każde danie musi być idealne.
Agencja SW Research przeprowadziła badanie na grupie 1018 dorosłych mieszkańców Polski w maju 2025 roku. Miało ono na celu zrozumienie postaw, emocji i oczekiwań związanych z gotowaniem i pieczeniem w domu.
Zobacz także:
- Jak budować relacje międzyludzkie?
- Wykonanie tej jednej prostej rzeczy może wzmocnić twój związek. Wiele par o tym zapomina
- Jak wypracować w sobie umiejętność słuchania? "Recepta na poprawienie relacji niemal na każdym poziomie"
Autor: Teofila Siewko
Źródło: PAP/Amica
Źródło zdjęcia głównego: Hinterhaus Productions/Getty Images