Porady dietetyków
Strusie jaja to bogactwo witamin, ale przede wszystkim białka (ok. kilograma w jednym jajku). Nadają się świetnie jako podstawa dania, jak i jako ozdoba w trakcie Świąt Wielkiej Nocy. Malowanie strusich jaj i robienie pisanek z pewnością ucieszy dzieci, a gotowe pisanki zaniesione do poświęcenia wzbudzą zainteresowanie innych. Jeśli będziemy chcieli zrobić wydmuszki ze strusich jaj, pamiętajmy tylko o użyciu… wiertarki.
Jajo strusia – charakterystyka
Strusie jaja w Polsce stanowią wciąż swego rodzaju egzotykę, chociaż na przestrzeni ostatnich lat wiele się w tym aspekcie zmieniło – coraz częściej możemy bowiem spotkać jajka strusie nawet w hipermarketach. Co ciekawe, Polska jest jednym z największym eksporterów strusich jaj w Europie Środkowej. Produkujemy bardzo dużo jaj strusich, jednakże 90% z nich trafia na rynki zagraniczne. Kwestią lat jest pewnie coraz większe zainteresowanie Polaków strusimi jajami, a co za tym idzie, większy ich wybór i niższe ceny.
Obecnie za jedno strusie jajo musimy zapłacić ok. 60–70 złotych (w przypadku zamawiania jaj przez internet) lub ok. 70–100 zł wtedy, gdy kupujemy strusie jajo w hipermarkecie. Czy wobec tego jaja strusie są drogie? Aby odpowiedzieć na to pytanie, wystarczy sprawdzić, ile waży strusie jajo i ile kurzych jaj mieściłoby się w jednym jaju strusim?
Jedno jajo strusia waży ok. 1700 gramów – prawie dwa kilogramy. Przypomnijmy, że jajko kurze (rozmiar L) waży średnio 56 gramów. Proste przeliczenie obrazuje nam, ile jaj kurzych pokrywałoby wagowo jedno jajo strusia – ponad 30. Dodajmy do tego fakt, że strusie jajo może być też nieco cięższe… Strusie jaja, choć nie są typowe dla kuchni europejskiej, zachęcają do siebie przede wszystkim wartościami odżywczymi. Jedno jajko strusie zawiera około kilograma białka i ponad 300 gramów żółtka. To potężna dawka, której raczej nie sposób skonsumować samemu. Szacuje się, że z jednego jajka strusiego można przygotować obiad dla co najmniej 10 osób.
Co więcej, strusie jaj mają bardzo dużo nienasyconych tłuszczów, które – w przeciwieństwie do tłuszczów nasyconych – są zdrowe i pożądane przez nasz organizm. W ujęciu proporcjonalnym nie zawierają więcej cholesterolu od jaj kurzych, dlatego mitem jest hipoteza, jakoby były szkodliwe. Strusie jaja, podobnie jak kurze, są skarbnicami witamin – zwłaszcza łatwo przyswajalnej witaminy A. Chociaż nie należy spożywać ich zbyt często, co jakiś czas warto pokusić się o zakup strusiego jaja. Pamiętajmy, że oferowane przez sklepy i gospodarstwa jaja nie są jajami lęgowymi strusia, lecz jajami niezapłodnionymi – tak samo, jak w przypadku jaj kurzych.
Jajecznica ze strusiego jajka? A może jajo strusia na twardo?
Do przyrządzenia strusich jaj powinniśmy zaopatrzyć się w… młotek albo małą piłkę do drewna lub metalu – jaja strusie mają niezwykle grubą skorupę. Przygotowanie jajecznicy z całego jaja strusiego nie stanowi większego problemu. Trochę trudniej jest wtedy, gdy chcemy wykorzystać jajo do kilku rzeczy (o co nietrudno, jeśli jedno jajo waży prawie dwa kilogramy!). Wówczas bardzo ostrożnie przetnijmy skorupę, a po odlaniu tej części, którą będziemy bieżąco używać, schowajmy jajko do lodówki, upewniając się, że jest zabezpieczone przed przewróceniem się. Jajko powinno być szczelnie owinięte folią spożywczą. Zapakowane w taki sposób jest w stanie służyć nam przez 2–3 dni.
Strusie jajko charakteryzuje się delikatnym smakiem, który nie różni się bardzo od jaja kurzego. Ma jasnożółty, atrakcyjny kolor. Jajecznica ze strusiego jajka jest w stanie pożywić nawet 10 osób, podobnie zresztą, jak gotowane i poporcjowane. Pamiętajmy jednak, że proces gotowania jaja strusiego jest dość długi. Strusie jajo należy włożyć do letniej wody i doprowadzić do wrzenia. Od momentu zagotowania wody liczymy 45 minut, aby ugotować jajko strusie na miękko lub ok. 65 minut, aby ugotować jajko na twardo. Do rozbicia ugotowanego jajka będziemy potrzebowali jakiegoś narzędzia.
Wydmuszki i malowane jaja strusie – oryginalny pomysł na Święta Wielkanocne
Wielkanoc to najważniejszy czas dla katolików, ale niewątpliwie też dla wszystkich niezwykle estetyczny. To przede wszystkim czas królowania jajka – symbolu życia, którego przykładem może być nie tylko jajko kurze, lecz właśnie strusie. Strusie jajko możemy oddać do poświęcenia, jak i możemy przygotować ze strusiego jaja wydmuszkę. Z pewnością będzie to jedna z najbardziej rzucających się w oczy wydmuszek.
Wydmuszki ze strusich jaj robimy w identyczny sposób, jak z jaj kurzych, z jednym tylko wyjątkiem – otwór do wydrążenia zawartości jajka wykonujemy za pomocą wiertarki. Pisanki ze strusich jaj również stanowią doskonałą metodę na oryginalne ubarwienie Świąt Wielkiej Nocy. Malowanie strusiego jaja na pewno spodoba się najmłodszym, choć będzie wymagające pod względem przestrzeni do pomalowania!
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Strusie jajo do święconki? "Takie pisanki są bardzo ciekawe"
- "Wyjątkowa Wielkanoc" w Dzień Dobry TVN. Pobierz bezpłatny e-book i przygotuj się do świąt
- Wielkanocne zabawy i prezenty dla dzieci. Co kupić dzieciom na Zajączka?
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Rpsycho/Getty Images