Domowa wegańska biała "kiełbasa". Idealna na wielkanocny stół

Wielkanocny stół
Jak przygotować wegańską "kiełbasę" na wielkanocny stół?
Źródło: Westend61/Getty Images
Biała kiełbasa jest nieodzownym elementem świąt wielkanocnych. Weganie i wegetarianie wcale nie muszą z niej rezygnować, bo na rynku są jej bezmięsne zamienniki. A jak przyrządzić ją samemu?

Wegańskie białe kiełbaski

Coraz więcej osób przechodzi na wegetarianizm, weganizm lub stara się ograniczać mięso. Nic więc dziwnego, że sklepowe półki wypełnione są wege produktami lub półproduktami. Wśród nich odnajdziemy m.in. tofu, a nawet wegańskie "wędliny" typu salami czy boczek.

Zobacz wideo: Wielkanoc

Wielkanoc

Marzena Rogalska w Teatrze Kamienica
Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? (napisy)
Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? (napisy)
W świecie kur wielkanocnych (napisy)
W świecie kur wielkanocnych (napisy)
Dekorujemy koszyczek wielkanocny
Dekorujemy koszyczek wielkanocny
Pyszne pasty jajeczne na Wielkanoc
Pyszne pasty jajeczne na Wielkanoc
 Upiększamy dom na święta - napisy
Upiększamy dom na święta - napisy
Upiększamy dom na święta
Upiększamy dom na święta
Wielkanocne przysmaki
Wielkanocne przysmaki
Palmy wielkanocne sięgają nieba
Palmy wielkanocne sięgają nieba
Wyjątkowy zając wielkanocny
Wyjątkowy zając wielkanocny
Dobre choć wielkopostne
Dobre choć wielkopostne
Kiełki i mikrolistki - zdrowie z parapetu
Kiełki i mikrolistki - zdrowie z parapetu
Staropolskie sekrety wielkopostnych olejów
Staropolskie sekrety wielkopostnych olejów
Przepisy na dania z kiełbasą
Przepisy na dania z kiełbasą

Natomiast przed świętami wielkanocnymi reklamowane są wegańskie białe kiełbaski, które przygotowywane są z boczniaków, na bazie seitanu czy białek sojowych. Natomiast zamiennik białej kiełbasy możesz również przyrządzić w domowej kuchni.

Wegańskie białe kiełbaski - przepis

Składniki:

  • Puszka białej fasoli,
  • kostka naturalnego tofu,
  • 80 g mąki ziemniaczanej,
  • 30 g mąki ryżowej,
  • 90 ml oleju roślinnego (ew. oliwy),
  • 25 ml wody,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, gałka muszkatołowa.

Przepis:

  1. Fasolę blendujemy z olejem, drobno posiekanym czosnkiem i przyprawami.
  2. Tofu odsączamy, rozdrabniamy i dodajemy do masy.
  3. Wlewamy wodę, wsypujemy mąkę i wyrabiamy masę, po czym odstawiamy na ok. 10-15 minut.
  4. Masę dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kiełbaskę. Zawijamy w papier do pieczenia i zakręcamy z obu stron jak cukierek.
  5. Gotujemy na parze przez ok. 20 minut.
  6. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zdejmujemy papierek i serwujemy do wegańskiego żurku.

Zobacz wideo: Wielkanoc tuż-tuż...

Kuchnia Dzień Dobry TVN
Wielkanoc tuż tuż…
Źródło: Dzień Dobry TVN

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie.  Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz też:

podziel się:

Pozostałe wiadomości