Przepisy kulinarne

Ile czasu gotować jajko na twardo? Do czego je wykorzystać?

Przepisy kulinarne

Autor:
Adrian
Adamczyk
Claudia Totir/Getty ImagesJajka na twardo

Gotowanie jajek na twardo to jeden z najprostszych sposobów na ich przygotowanie. Można jeść je samodzielnie, lecz także przyrządzić na ich bazie pyszne dania, w tym przekąski oraz sycące potrawy na ciepło.

Jajka ugotowane na twardo zawierają również wiele cennych składników odżywczych, dlatego są nie tylko smacznym, lecz także zdrowym składnikiem diety. Ile czasu należy gotować jajko, by zyskało odpowiednią strukturę i jak najlepiej je podawać?

Ile gotować jajko na twardo i z czym je podawać?

Gotowanie jajek na twardo jest niezwykle proste. Dowolną ilość ogrzanych do temperatury pokojowej jajek należy umieścić w garnku z zimną, osoloną wodą, po czym doprowadzić płyn do wrzenia. Następnie powinno się zdjąć je z palnika i trzymać we wrzątku przez ok. 8 do 9 minut. Aby skorupka idealnie odchodziła od ściętego białka, od razu po procesie gotowania powinno się przełożyć jajka do zimnej wody. Dobrym pomysłem jest również obieranie ich pod wodą, stałą w misce lub bieżącą pod kuchennym kranem. Należy to robić dopiero w momencie, w którym jajka ostygną do temperatury pokojowej.

Aby idealnie ugotować jajka na twardo, najlepiej nie wybierać tych najświeższych. W ich przypadku błona pomiędzy białkiem a skorupką często zbyt mocno przylega, co powoduje problemy z obieraniem.

W podobny sposób można przyrządzić jajka na półtwardo, jednak czas gotowania powinno się skrócić do ok. 6 minut.

Jednymi z najpopularniejszych sposobów podawania jajek na twardo są:

  • jajka przekrojone na pół, posypane jedynie solą,
  • jajka z majonezem, ewentualnie z dodatkiem groszku konserwowego,
  • kanapki z jajkiem,
  • sałatki z jajkiem na twardo.

W przypadku tych ostatnich jedną z najczęściej goszczących na polskich stołach jest klasyczna sałatka warzywna. Jajko na twardo doskonale sprawdzi się jednak również w innych jej rodzajach, np. z majonezem i warzywami konserwowymi.

Składniki (na 4 porcje):

  • 3 jajka na twardo,
  • puszka groszku konserwowego,
  • puszka kukurydzy konserwowej,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • 5 ogórków konserwowych,
  • czerwona cebula,
  • 5 łyżek majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. 1Kukurydzę, groszek i fasolę przełóż do sitka, dokładnie opłucz i pozostaw do odsączenia.
  2. 2Ogórki pokrój w drobną kostkę.
  3. 3Jajka ostrożnie obierz ze skorupki, po czym posiekaj w kostkę.
  4. 4Cebulę obierz i poszatkuj w piórka.
  5. 5Wszystkie składniki wrzuć do miski i dodaj majonez.
  6. 6Dopraw sałatkę solą i pieprzem do smaku, po czym dokładnie wymieszaj całość.

Na bazie jajek ugotowanych na twardo można przygotować również pyszne kotlety jajeczne.

Składniki (na 4 porcje):

  • 8 jajek na twardo,
  • 1 duże surowe jajko,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • garść natki pietruszki,
  • olej do smażenia,
  • pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie:

  1. 1Jajka na twardo obierz ze skorupki i dokładnie posiekaj.
  2. 2Umieść kawałki jajek w misce i rozgnieć widelcem.
  3. 3Surowe jajko dokładnie umyj, po czym wbij je do miski.
  4. 4Do miski wsyp 1/4 szklanki bułki tartej oraz sól i pieprz.
  5. 5Dokładnie posiekaj natkę pietruszki i wsyp ją do miski.
  6. 6Starannie zagnieć masę aż do połączenia składników.
  7. 7Wstaw miskę do lodówki na ok. pół godziny.
  8. 8Z masy uformuj niewielkie kulki, po czym spłaszcz je i obtocz w pozostałej porcji bułki tartej.
  9. 9 Kotlety smaż na oleju na średnim gazie przez ok. 4 minuty z każdej strony do ich zrumienienia.

Kotlety jajeczne to doskonały przepis z jajkiem na twardo, który sprawdzi się jako wegetariańska odsłona klasycznego dania, np. na rodzinny obiad.

Ile kalorii ma jajko na twardo – właściwości i wartości odżywcze

Przeciętne jajko na twardo waży ok. 60 g, przy czym zawiera ok. 63 kcal. Jako że jest to posiłek dość sycący, często zaleca się spożywanie go w trakcie diet odchudzających.

W tej sytuacji najlepiej sprawdzi się bez dodatków, na kanapce z chlebem pełnoziarnistym lub w lekkiej sałatce.

Co więcej, jajo na twardo zawiera również mnóstwo niezbędnych dla zdrowia składników odżywczych. Jednym z najczęściej wymienianych jest obecna w jego żółtku lecytyna, wspomagająca pamięć oraz prawidłowe widzenie. Dodatkowo poprawia ona pracę wątroby, a także obniża poziom złego cholesterolu we krwi.

Niezwykle cenną substancją obecną w jajku na twardo są nienasycone kwasy tłuszczowe omega–3, które mają zdolność zmniejszania zawartości trójglicerydów we krwi. Mogą również zapobiegać zapadaniu na niektóre choroby, w tym Alzheimera oraz pewne typy nowotworów, a przy tym mają korzystny wpływ na funkcjonowanie mózgu.

Jajka to również produkt niezwykle bogaty w cenne aminokwasy oraz witaminy , w tym:

  • A – korzystnie wpływa na wzrok, poprawia odporność organizmu,
  • D – wzmacnia zęby i kości, wspomaga funkcjonowanie układu krążenia,
  • K – reguluje krzepliwość krwi, wpływa na odpowiednie uwapnienie kości,
  • E – wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, odpowiada za prawidłową pracę mięśni.

Jajko na twardo to nie tylko pyszny dodatek do dań, lecz także skarbnica cennych składników odżywczych. Właśnie z tych względów warto na stałe włączyć je do swojej diety.

Zobacz też:

Zobacz wideo: Cała prawda o jajkach

Cała prawda o jajkach
Cała prawda o jajkach
Dzień Dobry TVN

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Claudia Totir/Getty Images

Pozostałe wiadomości