Przepisy kulinarne

Gruszki Pięknej Heleny i Panna Cotta

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Gruszki Pięknej Heleny i Panna Cotta, czyli kobiecie desery:) oraz Pan Tiramisu z borówkami. Vloger Dariusz Gutkowski, w kuchni Dzień Dobry TVN oczarował Annę Kalczyńską słodkościami.

 

 

Tiramisu z borówkami

Składniki (6porcji):

250g jogurtu greckiego

250g serka mascarpone

100g cukru

4 jajka (osobno żółtka i białka)

paczka biszkoptów

kawa

likier amaretto + baileys

opakowanie borówek amerykańskich

Przygotowanie:

Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę. Dodaj serek mascarpone i jogurt. Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj delikatnie z masą jajeczno-serową. Dodaj borówki. Namocz biszkopty w kawie z likierami. Układaj partiami na przemian biszkopty a później krem. Udekoruj borówkami.

Gruszki Pięknej Heleny

Składniki (6porcji):

3 gruszki

300ml śmietanki 30%

100g gorzkiej czekolady

100g białej czekolady

70g cukru pudru

250g cukru

50ml likieru 43

1l wody

szczypta szafranu

papier do pieczenia (pergamin)

Przygotowanie:

mus czekoladowy

- ciemną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej

- śmietankę ubić mikserem na sztywno

- do czekolady dodaj cukier puder

- oddziel trochę czekolady i wymieszaj z bitą śmietaną, powoli dodawaj bitą śmietanę do czekolady.

- wypełnij masą szklanki lub inne foremki

gruszki

- obierz gruszki, ugotuj w wodzie z cukrem, likierem i szafranem

- ułóż gruszki w szklankach z musem czekoladowym

chipsy z białej czekolady

- rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej

- rozsmaruj cienko na papierze do pieczenia

- wstaw na 40min do zamrażarki

- połam czekoladę według swojego uznania

- udekoruj deser chipsami

Panna cotta cytrynowa (4porcje)

Składniki:

3 łyżki żelatyny w proszku

1 laska wanilii

250ml śmietanki kremówki 36%

250ml mleka 3,2%

80g cukru

1 łyka rumu

2 łyżki skórki z cytryny

Przygotowanie:

Żelatynę namocz w zimnej wodzie, rozetnij laskę wanilii i wyskrob ziarenka. Do rondelka dodaj śmietankę, mleko i cukier oraz wanilię, mieszaj do rozpuszczenia się cukru, nie gotuj. Dodaj startą skórkę z cytryny oraz namoczoną żelatynę i mieszaj energicznie. Mieszankę wlej do foremek i zostaw do zastygnięcia w lodówce.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości