Grillowane ziemniaki z marchewką i selerem - przepis Grzegorza Zawieruchy

Grillowane ziemniaki, marchewka i inne warzywa
Grillowane ziemniaki, marchewka i inne warzywa
Źródło: Tatiana Volgutova/Getty Images
Kuchnia Dzień Dobry TVN wraca do korzeni. z tej okazji zagłębiamy się w polską ziemię i wykopujemy z niej prawdziwe skarby - pyszne warzywa okopowe. Co z tych dobroci natury wyczaruje nam w kuchni Grzegorz Zawierucha? M.in. grillowane ziemniaki z marchewką i selerem - sprawdź przepis.

Grillowane ziemniaki z marchewką i selerem - przepis Grzegorza Zawieruchy

Składniki:

  • 1 kg małych ziemniaków (baby)
    • 1 mały korzeń selera
      • 1 duża marchewka
        • 2 łyżki oliwy z orzecha włoskiego
          • 2 papryczki chili
            • 1 ząbek czosnku
              • ½ szklanki octu ryżowego
                • 2 łyżki cukru trzcinowego
                  • 1 łyżeczka startego imbiru
                    • ½ szklanki orzeszków ziemnych niesolonych
                      • 2 łodygi z selera naciowego
                        • garść liści selera naciowego
                          • 1 szklanka posiekanej kolendry
                            • ½ szklanki posiekanej mięty

                              Grillowane ziemniaki z marchewką i selerem - sposób przygotowania

                              1. Włóż ziemniaki (w całości), seler oraz marchewkę pokrojone w 3cm kawałki do dużego garnka i zalej zimną wodą i dopraw solą. Doprowadzić do wrzenia; zmniejszyć ogień i dusić do miękkości przez 10–15 minut. Po tym czasie odcedzamy i odkładamy na bok.
                                1. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy ugotowane warzywa i obsmażamy, aż się dobrze zarumienią. Doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym.
                                  1. W międzyczasie w małym rondelku na średnim ogniu gotujemy chili, czosnek, ocet, brązowy cukier i imbir, mieszając, aż cukier się rozpuści (około 3 minuty)
                                    1. Wkładamy warzywa, ciepłą mieszankę octu i orzeszki ziemne grubo posiekane do dużej miski, czekamy, aż ostygną. Dodajemy seler, chili pokrojoną w plasterki, liście selera, kolendrę i miętę i ponownie mieszamy, aby połączyć smaki. na koniec w razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem

                                      Zobacz także:

                                      Autor: Diana Ryściuk

                                      Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                      Źródło zdjęcia głównego: Tatiana Volgutova/Getty Images

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości