Gołąbki Zawieruchowe, czyli posty i tani sposób na tradycyjny obiad

Gołąbki Grzegorza Zawieruchy
Gołąbki Zawieruchowe, czyli posty i tani sposób na tradycyjny obiad
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotował tradycyjne polskie dania obiadowe, które można przyrządzić w wersji oszczędnej. Sprawdź, jak zrobić jego gołąbki, a przy tym nie dać się drożyźnie.

Gołąbki Grzegorza Zawieruchy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • duża główka białej kapusty
    • 3/4 szklanki ryżu
      • 700 g dobrej jakości mięsa mielonego wieprzowego
        • 200 g wędzonego boczku
          • cebula
            • 3 liście laurowe
              • łyżka smalcu
                • 1.5 łyżeczki majeranku
                  • gałka muszkatołowa
                    • 600 ml bulionu drobiowego
                      • sól
                        • pieprz

                          Składniki na sos:

                          • łyżka masła
                            • łyżka mąki
                              • sok z pieczenia gołąbków
                                • 700 ml passaty pomidorowej
                                  • łyżeczka oregano
                                    • 1/2 łyżeczki tymianku
                                      • 3 liście laurowe
                                        • 3 ziela angielskie

                                          Do podania opcjonalnie: roszpoonka, kiełki pora, kilka pomidorków koktajlowych, oliwa z oliwek lub puree ziemniaczane. 

                                          Sposób przygotowania gołąbków Grzegorza Zawieruchy

                                          1. Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, wkładamy do wody i gotujemy, aż liście zmiękną. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
                                            1. Do garnka z grubym dnem dodajemy smalec oraz wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i podsmażamy, aż wytopi się prawie cały tłuszcz, następnie dodajemy posiekaną cebulkę, liście laurowe i podsmażamy, aż cebulka się zeszkli. Następnie dodajemy ryż i kiedy zacznie lśnić od tłuszczu, zalewamy wodą (1 cm ponad ryż) przykrywamy i gotujemy do miękkości, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia.
                                              1. Kiedy ryż będzie zimny dodajemy go do mięsa mielonego, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, majerankiem oraz podlewamy odrobiną bulionu drobiowego. Całość mieszamy.
                                                1. Tak przygotowany farsz wkładamy do liści gołąbków i zawijamy, tworząc kieszonkę. Następnie naczynie do zapiekania wykładamy porwanymi liśćmi kapusty, układamy gołąbki ściśle, zakrywamy pozostałymi liśćmi, podlewamy bulionem drobiowym i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. pieczemy ok. 70–80 minut.
                                                  1. Po tym czasie naczynie wyciągamy z piekarnika i zlewamy cały sok do miski.
                                                    1. W garnku robimy zasmażkę z masła i mąki, powoli wlewamy sok z pieczenia gołąbków, dodajemy przyprawy, liście oraz ziele i na końcu passatę. Zmniejszamy ogień i gotujemy sos ok. 15 minut.

                                                      Zobacz także:

                                                      Autor: Teofila Siewko

                                                      Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                      Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości