Wegetariańskie gołąbki w sosie śmietanowym
Składniki:
- Składniki:
- 600 g białej kapusty
- garść natka pietruszki
- garść orzechów włoskich
- Sos:
- 200 ml płynnej słodkiej śmietany
- 100 ml wody
- 60 g startego sera grana padana
- ¼ łyżeczki soli
- Pieprz
- Nadzienie:
- 150 g marchewki
- 1 ząbek czosnku
- 300 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 250 g kaszy perłowej
- 100 g ugotowanej soczewicy
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 50 ml bulionu grzybowego
- 60 g startego sera grana padano
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kapustę gotujemy około 10 minut. Po wyjęciu zanurzamy w zimnej wodzie. Przygotowujemy około 12 liści. Marchewki i pieczarki obieramy i ścieramy na grubej tarce. Czosnek drobno ciekamy. Następnie odsmażamy czosnek z marchewką i pieczarkami przez około 3 minuty. Po chwili dodajemy kaszę perłową i chwilę obsmażamy. Wlewamy białe wino i redukujemy całkowicie. Następnie bulion grzybowy. Przykrywamy i dusimy na średnim ogniu około 30 minut. Na końcu dodajemy ugotowaną soczewicę. Dobrze łączymy składniki. Na liściach kapusty układamy około 3 łyżki farszu, zaginamy brzegi i mocno ściskamy. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym . Śmietankę z wodą mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, polewamy gołąbki. Całość posypujemy serem grana padano. Pieczemy przez ok. 25 min w temperaturze 200°C. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i orzechami włoskimi.
Gołąki po wietnamsku
Składniki:
- 200 g mielonej wołowiny
- 9 liści kapusty pekińskiej
- pęczek szczypiorku
- garść suszonych grzybów mun
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu nuoc-mâm
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- skrawki liści kapusty (około 2 liście, posiekane)
- 1 marchewka
- Olej rzepakowy do smażenia
- Sos:
- 200 ml bulionu z kurczaka
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka ostrego sosu chili
- Sos nuoc-mâm:
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu ryżowego
- sok z limonki do smaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili
- pieprz biały do smaku
- 100 ml wody (można dać mniej lub w ogóle, jeśli lubicie bardziej intensywny smak
- kilka cienkich plasterków kalarepy lub zielonej papai
- kilka cienkich plasterków marchwi
- kilka listków kolendry
- Dodatki:
- Ryż jaśminowy
Sposób przygotowania:
W gorącej osolonej wodzie blanszujemy kapustę pekińską oraz cały szczypiorek. Grzyby mun moczymy w letniej wodzie około 15 minut. Składniki do sosu nuoc-mâm łączymy ze sobą. Czosnek i cebulę obieramy, siekamy razem z grzybami mun oraz marchewką. Mieszamy z mięsem. Doprawiamy sosem sojowym, nuoc-mâm i ostrygowym. Mieszamy do uzyskania jednolitego farszu. Na początku liścia układamy łyżkę farszu, zwijamy i zaginamy brzegi. Koniec zawiązujemy zblanszowanym szczypiorkiem. Na patelni z dodatkiem oleju smażymy kilka minut nasze gołąbki. Przekładamy do garnka na parę. Gotujemy na parze około 20-30 minut. Skrobię kukurydzianą rozcieńczamy w niewielkiej ilości wody, dodajemy ją do bulionu drobiowego z koncentratem pomidorowym i sosem chili. Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Gołąbki polewamy przed podaniem sosem. Serwujemy z ryżem.
Gołąbki wołowe w sosie pomidorowym
Składniki:
- Składniki :
- 1 duża główka kapusty włoskiej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 450 g mielonej wołowiny
- 250 g kiełbasy wieprzowej np. wawelska
- 1/4 szklanki białej cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 2 szklanki ugotowanego białego ryżu
- 300 g koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka ketchupu
- 300 g passaty pomidorowej
- 3 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 6 plasterków boczku
- Olej rzepakowy do smażenia
- 1 łyżka soli morskiej
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 175°C. W dużym garnku gotujemy pod przykryciem kapustę około 10 minut. Następnie pozostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie rozgrzewamy olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodajemy wołowinę i drobno pokrojoną kiełbasę i cebulę. Smażymy około 8 minut. Po tym czasie dorzucamy posiekany czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień i dodajemy ugotowany ryż oraz koncentrat pomidorowy. Dobrze łączymy składniki. Na środek każdego liścia kapusty układamy farsz. Składamy, zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornych. Do garnka wlewamy passatę oraz keczup. Dajemy liść laurowy, czosnek granulowany oraz sos sojowy.
Chwilę gotujemy. Zalewamy gołąbki sosem pomidorowym i układamy na nich plastry boczku. Przykrywamy folią i pieczemy około 30 minut. Na koniec grillujemy, aby boczek ładnie się zarumienił.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Pyszne dania jednogarnkowe na obiad. Szybkie przepisy Patryka Galewskiego
- Startuje program "Ewa Sama piecze". Oto pyszne ciasto bananowe wprost z Miami
- Serowe i rozgrzewające przysmaki Lary Gessler idealne na zimowe popołudnia
Autor: Katarzyna Lackowska
Reporter: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN