Duszony bakłażan po chińsku z sezamem – przepis Martyny Chomackiej

Duszony bakłażan po chińsku z sezamem
Duszony bakłażan po chińsku z sezamem
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem proste i pyszne pomysły na jesienne dania autorstwa Martyny Chomackiej. Jak zrobić duszonego bakłażana po chińsku z sezamem? Sprawdź przepis.

Duszony bakłażan po chińsku z sezamem – przepis

  • 1 duży bakłażan albo 2 mniejsze
  • Sos sojowy jasny - 3 łyżki
  • Sos sojowy ciemny - 2 łyżki
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 szalotka
  • pasta miso - łyżeczka
  • miód - łyżka
  • ciemny ocet ryżowy - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana - pół łyżeczki
  • papryczka chili - 1 sztuka
  • garść sezamu
  • świeży szczypiorek / dymka
  • ryż do podania dania
  • limonka
  • olej do smażenia

Duszony bakłażan po chińsku z sezamem – sposób przygotowania

  1. Bakłażana kroimy w plastry grubości około 0,5 cm, obficie solimy z obu stron i odstawiamy na bok na 10 minut. Po tym czasie dokładnie go myjemy i kroimy w dużą kostkę.
  2. Cebulę podsmażamy na oleju. Po minucie dodajemy czosnek i posiekane chilli. Po kolejnej minucie naszego bakłażana. Podsmażamy do momentu, aż na jego brzegach pojawi się głęboki, brązowy kolor.
  3. Sos sojowy jasny mieszamy z ciemnym, miso, z octem ryżowym z miodem i przyprawą. Doprawiamy do smaku, jeśli jest taka potrzeba.
  4. Bakłażany zalewamy naszym sosem, możemy go delikatnie rozcieńczyć wodą. Wszystko redukujemy przez chwilę pod przykryciem.
  5. Danie przed podaniem skrapiamy limonką, posypujemy świeżym szczypiorkiem i sezamem. Podajemy z ryżem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości