Domowe taco - prosty przepis

Szymon Czerwiński
Szymon Czerwiński
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Domowe wersje popularnych potraw potrafią wyjść naprawdę świetnie. Często wiele zależy od dobrego przepisu, a tych w kuchni Dzień Dobry TVN nie brakuje. Jak zrobić taco? Sprawdź przepis Szymona Czerwińskiego.

Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kluski w każdej postaci
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Świąteczna zawierucha

Domowe taco - przepis

Składniki:

  • 4 tortille pszenne
    • 4 piersi z kurczaka
      • 1 sałata rzymska
        • pęczek kolendry
          • 1 szklanka kwaśnej śmietany
            • 1 awokado
              • 1 ząbek czosnku
                • 1 łyżka papryki wędzonej
                  • 1 łyżeczka cynamonu
                    • 1 łyżeczka kuminu
                      • 1 czerwona cebula duża
                        • sól i pieprz
                          • 2 limonki
                            • oliwa do smażenia

                              Jak zrobić domowe taco?

                              1. Tortille połóż na rozgrzanej patelni i poczekaj, aż się zarumieni i stanie bardziej plastyczna. W tym czasie oczyść piersi z kurczaka, pokrój na plastry i zamarynuj w oliwie, pieprzu, soli i papryce.
                                1. Na rozgrzanej patelni smaż kurczaka, aż będzie rumiany na zewnątrz, a biały w środku.
                                  1. W miseczce dokładnie wymieszaj śmietanę z przeciśniętym przez pracę czosnkiem, posiekaną kolendrą, pieprzem i solą.
                                    1. Na elastyczne i rumiane placki tortilli ułóż poszarpaną sałatę, następnie kurczaka, oraz awokado. Całość polej przygotowanym wcześniej dipem. Zawiń dokładnie i serwuj ciepłe.
                                      1. Ułóż placki, tak aby tworzyły taco muszle.

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Diana Ryściuk

                                        Źródło: Szymon Czerwiński

                                        Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości