Focaccia Macieja Pisarczyka
Składniki:
- 500 g mąki chlebowej pszennej t750( idealnie manitoba),
- ok 350 g-400 g cieplej wody (w zależności od mąki),
- 10 g oleju lub oliwy wedle uznania,
- 10 g soli,
- 10 g drożdży świeżych lub 5 g suchych,
- 50 g krakowskiej suchej,
- olej do posmarowania foremki.
Sposób przygotowania:
Mąkę, drożdże, wodę, sól i olej wyrabiamy w mikserze lub ręcznie na jednolitą masę. Odstawiamy do odpoczynku na 30 minut. Po tym czasie dwa razy przekładamy ciasto co 10-15 min. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1-2h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Foremkę obficie smarujemy olejem, a następnie przekładamy wyrośnięte ciasto po całej powierzchni i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Nastawiamy piekarnik na ok 220 stopni C z termoobiegiem. Po godzinie ciasto na foccacie „wgniatamy” wraz z pokrojoną w kostkę krakowską suchą, tak aby uformowały się charakterystyczne bąbelki. Polewamy dodatkowo odrobiną oleju, możemy dodać ulubione zioła (np. rozmaryn, kminek, cząber). Pieczemy przez około 10 minut z parą, a następnie kolejne 10-20 bez, do zarumienienia na złoty kolor. Przekładamy na kratę do ostudzenia i serwujemy
Składniki na gzik:
- 250 g twarogu,
- 50 g kwaśnej śmietany 12%,
- mały pęczek szczypiorku,
- zest cytryny z 1/2 cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Twaróg blendujemy z kwaśną śmietaną. Szczypiorek kroimy drobno, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Foccacie z krakowską suchą serwujemy z gzikiem.
Karmelizowana Brukselska z krakowską suchą
Składniki:
- 1 kg brukselki,
- 100-150 g krakowskiej suchej,
- średnia cebula biała,
- kilka suszonych pomidorów w oleju,
- opcjonalnie - swieże chili,
- olej rzepakowy,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Brukselkę gotujemy al dente w osolonym wrzątku, ok 5 minut. Suszymy i kroimy w poprzek.
Cebulę (z opcjonalnym chilli) kroimy w piórka i karmelizujemy na patelni z 2 łyżkami oleju przez ok 10 minut. Odkładamy do miski.
Na czystą patelnię dodajemy 4 łyżki oleju i wrzucamy pokrojoną brukselkę oraz pokrojoną w drobną kostkę krakowską suchą. Smażymy około 8-10 minut na średnio wysokim ogniu aż się mocno skarmelizuje. Dodajemy cebulę oraz posiekane pomidorki suszone.
Serwujemy w głębszym talerzu lub misce na dodatki.
Placuszki z kapusty kiszonej i krafterek podane z sosem grzybowym Karoliny Grzelak
Składniki:
- 300 g kapusty kiszonej,
- 130 g krafterek podsuszanych,
- 2 cebule,
- 100 g masła,
- 200 g rozmrożonych borowików,
- 150 ml śmietanki 30%,
- 2 szczypty kminu rzymskiego mielonego,
- łyżeczka majeranku,
- sól,
- pieprz,
- olej rzepakowy.
Sposób przygotowania:
Kapustę kiszoną płuczemy i drobno siekamy. Cebulę obieramy i drobno siekamy, a krafterki kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rzepakowego podsmażamy do zarumienienia przygotowaną cebulkę z krafterkami.
Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajko, mąkę, łyżkę rozpuszczonego masła i dokładnie mieszamy wszystkie składniki masy naleśnikowej. Następnie do masy dodajemy przygotowaną kapustę kiszoną wraz z cebulką i krafterkami. Masę przyprawiamy kminem rzymskim, majerankiem, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju rzepakowego i smażymy uformowane ringiem placuszki z kapusty do rumianego koloru.
Rozmrożone borowiki podsmażamy w rondelku na łyżce masła. Następnie do rondelka wlewamy 150 ml wody i gotujemy grzyby ok 10 min na średnim ogniu. Po tym czasie wlewamy śmietankę i redukujemy sos do zgęstnienia. Na koniec dodajemy do sosu masło i mieszamy. Sos doprawiamy solą i pieprzem.
Placuszki z kapusty kiszonej z krafterkami podajemy z gorącym sosem grzybowym.
Różyczki ziemniaczane z boczkiem i sosem śmietanowym Joanny Szymanowskiej
Składniki na różyczki ziemniaczane z boczkiem:
- 6-7 dużych ziemniaków,
- 2 ząbki czosnku, starte na tarce,
- 4 łyżki oliwy,
- 2 łyżki liści tymianku, drobno krojonego,
- sól do smaku.
Składniki na olej ziołowy:
- 300 g oleju rzepakowego,
- 100 g liści pietruszki,
- 150 g liści kolendry,
- 5 g soli.
Składniki na sos śmietanowy:
- 2 białe cebule szalotki,
- 250 ml białego wina wytrawnego,
- 500 ml śmietanki 30%,
- 100 g masła,
- 8 g cukru,
- sól do smaku,
- biały pieprz do smaku.
Składniki na chimichurri:
- pęczek natki pietruszki,
- 2 łyżki posiekanych listów mięty,
- 2 łyżki posiekanych listów kolendry,
- 3 ząbki czosnku,
- papryczka chili,
- 3 łyżki soku z limonki,
- 5-6 łyżek oleju z pestek winogron,
- sól morska i pieprz świeżo mielony do smaku.
Sposób przygotowania:
Różyczki ziemniaczane z boczkiem Ziemniaki obierz i pokrój na mandolinie w cienkie vichy. Opłucz pod wodą i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Do kubka wlej olej, dodaj tymianek, czosnek i sól. Aromatycznym olejem natrzyj ziemniaki. Ziemniaki układaj na zakładkę na plastrze boczku. Boczek powinien sięgać do miej więcej połowy ziemniaka. Następnie zwiń w rulon, obwiąż sznurkiem dookoła. Powstanie przepiękny kwiatek, który umieść w kokilce lub formie do muffinków. Włóż do piekarnika na 180°C na ok 45 minut aż różyczki będą pięknie przyrumienione.
Olej Ziołowy W rondelku podgrzej olej do 55°C. Do blendera wlej olej, dodaj sól, kolendrę i pietruszkę. Miksuj przez 7 min. Na drobnym sitku rozłóż gazę i przecedź olej. Przelej gotowy olej do butelki dozującej.
Sos śmietanowy Cebule drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię, dodaj cebule i zredukuj białym winem o 1/2. Dodaj śmietanę (mały ogień, ma bardzo delikatnie pyrkać). Dopraw solą i białym pieprzem i cukrem. Dodaj masło i miksuj blenderem.
Chimichurri Umyj dokładnie zioła i osusz je. Obierz czosnek. Opłucz papryczkę chili i usuń pestki. Posiekaj wszystkie przygotowane składniki bardzo drobno. Dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj. Dopraw całość sokiem z limonki, solą i pieprzem. Jeśli sos będzie za gęsty, można dodać trochę więcej oliwy. Odstaw sos, aby smaki się przegryzły na ok 30min.
Podanie Na środek talerza wyłóż różyczkę ziemniaczaną z boczkiem i ozdób chimihcuri. Do sosjerki wlej sos śmietanowy, dodaj do niego 2 -3 łyżki oleju ziołowego i wszystko wymieszaj.
Quiche ala Lorraine z szynką na maśle Małgorzaty Szymonek
Składniki:
- 250 g mąki,
- 125 g masła,
- żółtko,
- opcjonalnie 1 łyżka zimnej wody,
- 150 g JBB Bałdyga szynka na maśle,
- 100 g sera Gruyere,
- szalotka,
- 3 jajka,
- 200 ml mleka,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- sól, pieprz,
- pęczek szczypiorku.
Sposób przygotowania:
Zagnieć ciasto. Owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 min.
Szynkę pokrój w kostkę i delikatnie usmaż na patelni. Na tej samej patelni usmaż posiekaną w droną kostkę cebulę. Odłóż do miseczki. Do wysokiego naczynia wbij jajka, wlej mleko, śmietankę i dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wyciągnij ciasto z lodówki rozwałkuj na grubość 5 mm
Wyłoż przygotowane foremki ciastem. Na cisto wyłóż papier do pieczenia następnie na dno foremki wysyp suchą fasolę lub specjalnie do tego przeznaczone kuleczki. Włóż foremki do nagrzanego piekarnika , piecz 10-12 minut. Zdejmij papier do pieczenia z fasołą i dopiecz ciasto przez kolejne 5-8 minut. Wyciągnij z piekarnika i lekko ostudż. Na dno upieczonych korpusów tartaletek, wyłóż usmażony boczek z cebulą , posyp serem wlej masę śmitanową, zostawiając około 2-3 mm górnej krawędzi.
Piecz od 25-30 minut. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz także:
- Specjały z suchą krakowską według Andrzeja Polana
- Zimowe danie prosto z targowiska? Wypróbuj kawał szynki i warzywa zimowe Andrzeja Polana
- Co przygotować z kiełbasy? Poznaj pomysły Jaśka Kuronia
Źródło: Karolina Grzelak, Joanna Szymanowska, Małgorzata Szymonek, Maciej Pisarczyk