Materiał promocyjny

Mistrzowskie dania z krakowskiej suchej, krafterek, wędzonego boczku i szynki na maśle. Poznaj przepisy finalistów 12. edycji Master Chefa

Finaliści programu "Masterchef"
Dziś poznamy zwycięzcę “MasterChefa”
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN finaliści 12. edycji Master Chefa przygotowali swoje mistrzowskie dania. Poznaj przepisy Karoliny Grzelak, Joanny Szymanowskiej, Małgorzaty Szymonek, Maciej Pisarczyka. Co zrobić z krakowskiej suchej, krafterek, wędzonego boczku czy szynki na maśle? Tego dowiesz się od samych mistrzów. 

Focaccia Macieja Pisarczyka

Składniki:

  • 500 g mąki chlebowej pszennej t750( idealnie manitoba),
    • ok 350 g-400 g cieplej wody (w zależności od mąki),
      • 10 g oleju lub oliwy wedle uznania,
        • 10 g soli,
          • 10 g drożdży świeżych lub 5 g suchych,
            • 50 g krakowskiej suchej,
              • olej do posmarowania foremki.

                Sposób przygotowania:

                Mąkę, drożdże, wodę, sól i olej wyrabiamy w mikserze lub ręcznie na jednolitą masę. Odstawiamy do odpoczynku na 30 minut. Po tym czasie dwa razy przekładamy ciasto co 10-15 min. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1-2h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

                Foremkę obficie smarujemy olejem, a następnie przekładamy wyrośnięte ciasto po całej powierzchni i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Nastawiamy piekarnik na ok 220 stopni C z termoobiegiem. Po godzinie ciasto na foccacie „wgniatamy” wraz z pokrojoną w kostkę krakowską suchą, tak aby uformowały się charakterystyczne bąbelki. Polewamy dodatkowo odrobiną oleju, możemy dodać ulubione zioła (np. rozmaryn, kminek, cząber). Pieczemy przez około 10 minut z parą, a następnie kolejne 10-20 bez, do zarumienienia na złoty kolor. Przekładamy na kratę do ostudzenia i serwujemy

                Składniki na gzik:

                • 250 g twarogu,
                  • 50 g kwaśnej śmietany 12%,
                    • mały pęczek szczypiorku,
                      • zest cytryny z 1/2 cytryny,
                        • sól i pieprz do smaku.

                          Sposób przygotowania:

                          Twaróg blendujemy z kwaśną śmietaną. Szczypiorek kroimy drobno, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

                          Foccacie z krakowską suchą serwujemy z gzikiem.

                          Karmelizowana Brukselska z krakowską suchą

                          Karmelizowana Brukselska z krakowską suchą
                          Karmelizowana Brukselska z krakowską suchą
                          Źródło: Michał Żebrowski/East News

                          Składniki:

                          • 1 kg brukselki,
                            • 100-150 g krakowskiej suchej,
                              • średnia cebula biała,
                                • kilka suszonych pomidorów w oleju,
                                  • opcjonalnie - swieże chili,
                                    • olej rzepakowy,
                                      • sól i pieprz do smaku.

                                        Sposób przygotowania:

                                        Brukselkę gotujemy al dente w osolonym wrzątku, ok 5 minut. Suszymy i kroimy w poprzek.

                                        Cebulę (z opcjonalnym chilli) kroimy w piórka i karmelizujemy na patelni z 2 łyżkami oleju przez ok 10 minut. Odkładamy do miski.

                                        Na czystą patelnię dodajemy 4 łyżki oleju i wrzucamy pokrojoną brukselkę oraz pokrojoną w drobną kostkę krakowską suchą. Smażymy około 8-10 minut na średnio wysokim ogniu aż się mocno skarmelizuje. Dodajemy cebulę oraz posiekane pomidorki suszone.

                                        Serwujemy w głębszym talerzu lub misce na dodatki.

                                        Placuszki z kapusty kiszonej i krafterek podane z sosem grzybowym Karoliny Grzelak

                                        Placuszki z kapusty kiszonej i krafterek podane z sosem grzybowym
                                        Placuszki z kapusty kiszonej i krafterek podane z sosem grzybowym
                                        Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                        Składniki:

                                        • 300 g kapusty kiszonej,
                                          • 130 g krafterek podsuszanych,
                                            • 2 cebule,
                                              • 100 g masła,
                                                • 200 g rozmrożonych borowików,
                                                  • 150 ml śmietanki 30%,
                                                    • 2 szczypty kminu rzymskiego mielonego,
                                                      • łyżeczka majeranku,
                                                        • sól,
                                                          • pieprz,
                                                            • olej rzepakowy.

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              Kapustę kiszoną płuczemy i drobno siekamy. Cebulę obieramy i drobno siekamy, a krafterki kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rzepakowego podsmażamy do zarumienienia przygotowaną cebulkę z krafterkami.

                                                              Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajko, mąkę, łyżkę rozpuszczonego masła i dokładnie mieszamy wszystkie składniki masy naleśnikowej. Następnie do masy dodajemy przygotowaną kapustę kiszoną wraz z cebulką i krafterkami. Masę przyprawiamy kminem rzymskim, majerankiem, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju rzepakowego i smażymy uformowane ringiem placuszki z kapusty do rumianego koloru.

                                                              Rozmrożone borowiki podsmażamy w rondelku na łyżce masła. Następnie do rondelka wlewamy 150 ml wody i gotujemy grzyby ok 10 min na średnim ogniu. Po tym czasie wlewamy śmietankę i redukujemy sos do zgęstnienia. Na koniec dodajemy do sosu masło i mieszamy. Sos doprawiamy solą i pieprzem.

                                                              Placuszki z kapusty kiszonej z krafterkami podajemy z gorącym sosem grzybowym.

                                                              Różyczki ziemniaczane z boczkiem i sosem śmietanowym Joanny Szymanowskiej

                                                              Różyczki ziemniaczane z boczkiem i sosem śmietanowym
                                                              Różyczki ziemniaczane z boczkiem i sosem śmietanowym
                                                              Źródło: Michał Żebrowski

                                                              Składniki na różyczki ziemniaczane z boczkiem:

                                                              • 6-7 dużych ziemniaków,
                                                                • 2 ząbki czosnku, starte na tarce,
                                                                  • 4 łyżki oliwy,
                                                                    • 2 łyżki liści tymianku, drobno krojonego,
                                                                      • sól do smaku.

                                                                        Składniki na olej ziołowy:

                                                                        • 300 g oleju rzepakowego,
                                                                          • 100 g liści pietruszki,
                                                                            • 150 g liści kolendry,
                                                                              • 5 g soli.

                                                                                Składniki na sos śmietanowy:

                                                                                • 2 białe cebule szalotki,
                                                                                  • 250 ml białego wina wytrawnego,
                                                                                    • 500 ml śmietanki 30%,
                                                                                      • 100 g masła,
                                                                                        • 8 g cukru,
                                                                                          • sól do smaku,
                                                                                            • biały pieprz do smaku.

                                                                                              Składniki na chimichurri:

                                                                                              • pęczek natki pietruszki,
                                                                                                • 2 łyżki posiekanych listów mięty,
                                                                                                  • 2 łyżki posiekanych listów kolendry,
                                                                                                    • 3 ząbki czosnku,
                                                                                                      • papryczka chili,
                                                                                                        • 3 łyżki soku z limonki,
                                                                                                          • 5-6 łyżek oleju z pestek winogron,
                                                                                                            • sól morska i pieprz świeżo mielony do smaku.

                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                              Różyczki ziemniaczane z boczkiem Ziemniaki obierz i pokrój na mandolinie w cienkie vichy. Opłucz pod wodą i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Do kubka wlej olej, dodaj tymianek, czosnek i sól. Aromatycznym olejem natrzyj ziemniaki. Ziemniaki układaj na zakładkę na plastrze boczku. Boczek powinien sięgać do miej więcej połowy ziemniaka. Następnie zwiń w rulon, obwiąż sznurkiem dookoła. Powstanie przepiękny kwiatek, który umieść w kokilce lub formie do muffinków. Włóż do piekarnika na 180°C na ok 45 minut aż różyczki będą pięknie przyrumienione.

                                                                                                              Olej Ziołowy W rondelku podgrzej olej do 55°C. Do blendera wlej olej, dodaj sól, kolendrę i pietruszkę. Miksuj przez 7 min. Na drobnym sitku rozłóż gazę i przecedź olej. Przelej gotowy olej do butelki dozującej.

                                                                                                              Sos śmietanowy Cebule drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię, dodaj cebule i zredukuj białym winem o 1/2. Dodaj śmietanę (mały ogień, ma bardzo delikatnie pyrkać). Dopraw solą i białym pieprzem i cukrem. Dodaj masło i miksuj blenderem.

                                                                                                              Chimichurri Umyj dokładnie zioła i osusz je. Obierz czosnek. Opłucz papryczkę chili i usuń pestki. Posiekaj wszystkie przygotowane składniki bardzo drobno. Dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj. Dopraw całość sokiem z limonki, solą i pieprzem. Jeśli sos będzie za gęsty, można dodać trochę więcej oliwy. Odstaw sos, aby smaki się przegryzły na ok 30min.

                                                                                                              Podanie Na środek talerza wyłóż różyczkę ziemniaczaną z boczkiem i ozdób chimihcuri. Do sosjerki wlej sos śmietanowy, dodaj do niego 2 -3 łyżki oleju ziołowego i wszystko wymieszaj.

                                                                                                              Quiche ala Lorraine z szynką na maśle Małgorzaty Szymonek

                                                                                                              Quiche Lorraine
                                                                                                              Quiche Lorraine
                                                                                                              Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                              Składniki:

                                                                                                              • 250 g mąki,
                                                                                                                • 125 g masła,
                                                                                                                  • żółtko,
                                                                                                                    • opcjonalnie 1 łyżka zimnej wody,
                                                                                                                      • 150 g JBB Bałdyga szynka na maśle,
                                                                                                                        • 100 g sera Gruyere,
                                                                                                                          • szalotka,
                                                                                                                            • 3 jajka,
                                                                                                                              • 200 ml mleka,
                                                                                                                                • 200 ml śmietanki kremówki,
                                                                                                                                  • sól, pieprz,
                                                                                                                                    • pęczek szczypiorku.

                                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                                      Zagnieć ciasto. Owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 min.

                                                                                                                                      Szynkę pokrój w kostkę i delikatnie usmaż na patelni. Na tej samej patelni usmaż posiekaną w droną kostkę cebulę. Odłóż do miseczki. Do wysokiego naczynia wbij jajka, wlej mleko, śmietankę i dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Dodaj sól i pieprz do smaku.

                                                                                                                                      Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wyciągnij ciasto z lodówki rozwałkuj na grubość 5 mm

                                                                                                                                      Wyłoż przygotowane foremki ciastem. Na cisto wyłóż papier do pieczenia następnie na dno foremki wysyp suchą fasolę lub specjalnie do tego przeznaczone kuleczki. Włóż foremki do nagrzanego piekarnika , piecz 10-12 minut. Zdejmij papier do pieczenia z fasołą i dopiecz ciasto przez kolejne 5-8 minut. Wyciągnij z piekarnika i lekko ostudż. Na dno upieczonych korpusów tartaletek, wyłóż usmażony boczek z cebulą , posyp serem wlej masę śmitanową, zostawiając około 2-3 mm górnej krawędzi.

                                                                                                                                      Piecz od 25-30 minut. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.

                                                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                                                      Źródło: Karolina Grzelak, Joanna Szymanowska, Małgorzata Szymonek, Maciej Pisarczyk

                                                                                                                                      Materiał promocyjny
                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości