Materiał promocyjny

Mistrzowskie dania z krakowskiej suchej, krafterek, wędzonego boczku i szynki na maśle. Poznaj przepisy finalistów 12. edycji Master Chefa

Finaliści programu "Masterchef"
Dziś poznamy zwycięzcę “MasterChefa”
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN finaliści 12. edycji Master Chefa przygotowali swoje mistrzowskie dania. Poznaj przepisy Karoliny Grzelak, Joanny Szymanowskiej, Małgorzaty Szymonek, Maciej Pisarczyka. Co zrobić z krakowskiej suchej, krafterek, wędzonego boczku czy szynki na maśle? Tego dowiesz się od samych mistrzów. 

Focaccia Macieja Pisarczyka

Składniki:

  • 500 g mąki chlebowej pszennej t750( idealnie manitoba),
  • ok 350 g-400 g cieplej wody (w zależności od mąki),
  • 10 g oleju lub oliwy wedle uznania,
  • 10 g soli,
  • 10 g drożdży świeżych lub 5 g suchych,
  • 50 g krakowskiej suchej,
  • olej do posmarowania foremki.

Sposób przygotowania:

Mąkę, drożdże, wodę, sól i olej wyrabiamy w mikserze lub ręcznie na jednolitą masę. Odstawiamy do odpoczynku na 30 minut. Po tym czasie dwa razy przekładamy ciasto co 10-15 min. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1-2h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Foremkę obficie smarujemy olejem, a następnie przekładamy wyrośnięte ciasto po całej powierzchni i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Nastawiamy piekarnik na ok 220 stopni C z termoobiegiem. Po godzinie ciasto na foccacie „wgniatamy” wraz z pokrojoną w kostkę krakowską suchą, tak aby uformowały się charakterystyczne bąbelki. Polewamy dodatkowo odrobiną oleju, możemy dodać ulubione zioła (np. rozmaryn, kminek, cząber). Pieczemy przez około 10 minut z parą, a następnie kolejne 10-20 bez, do zarumienienia na złoty kolor. Przekładamy na kratę do ostudzenia i serwujemy

Składniki na gzik:

  • 250 g twarogu,
  • 50 g kwaśnej śmietany 12%,
  • mały pęczek szczypiorku,
  • zest cytryny z 1/2 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Twaróg blendujemy z kwaśną śmietaną. Szczypiorek kroimy drobno, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Foccacie z krakowską suchą serwujemy z gzikiem.

Karmelizowana Brukselska z krakowską suchą

Karmelizowana Brukselska z krakowską suchą
Karmelizowana Brukselska z krakowską suchą
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 1 kg brukselki,
  • 100-150 g krakowskiej suchej,
  • średnia cebula biała,
  • kilka suszonych pomidorów w oleju,
  • opcjonalnie - swieże chili,
  • olej rzepakowy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Brukselkę gotujemy al dente w osolonym wrzątku, ok 5 minut. Suszymy i kroimy w poprzek.

Cebulę (z opcjonalnym chilli) kroimy w piórka i karmelizujemy na patelni z 2 łyżkami oleju przez ok 10 minut. Odkładamy do miski.

Na czystą patelnię dodajemy 4 łyżki oleju i wrzucamy pokrojoną brukselkę oraz pokrojoną w drobną kostkę krakowską suchą. Smażymy około 8-10 minut na średnio wysokim ogniu aż się mocno skarmelizuje. Dodajemy cebulę oraz posiekane pomidorki suszone.

Serwujemy w głębszym talerzu lub misce na dodatki.

Placuszki z kapusty kiszonej i krafterek podane z sosem grzybowym Karoliny Grzelak

Placuszki z kapusty kiszonej i krafterek podane z sosem grzybowym
Placuszki z kapusty kiszonej i krafterek podane z sosem grzybowym
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 300 g kapusty kiszonej,
  • 130 g krafterek podsuszanych,
  • 2 cebule,
  • 100 g masła,
  • 200 g rozmrożonych borowików,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • 2 szczypty kminu rzymskiego mielonego,
  • łyżeczka majeranku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej rzepakowy.

Sposób przygotowania:

Kapustę kiszoną płuczemy i drobno siekamy. Cebulę obieramy i drobno siekamy, a krafterki kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rzepakowego podsmażamy do zarumienienia przygotowaną cebulkę z krafterkami.

Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajko, mąkę, łyżkę rozpuszczonego masła i dokładnie mieszamy wszystkie składniki masy naleśnikowej. Następnie do masy dodajemy przygotowaną kapustę kiszoną wraz z cebulką i krafterkami. Masę przyprawiamy kminem rzymskim, majerankiem, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju rzepakowego i smażymy uformowane ringiem placuszki z kapusty do rumianego koloru.

Rozmrożone borowiki podsmażamy w rondelku na łyżce masła. Następnie do rondelka wlewamy 150 ml wody i gotujemy grzyby ok 10 min na średnim ogniu. Po tym czasie wlewamy śmietankę i redukujemy sos do zgęstnienia. Na koniec dodajemy do sosu masło i mieszamy. Sos doprawiamy solą i pieprzem.

Placuszki z kapusty kiszonej z krafterkami podajemy z gorącym sosem grzybowym.

Różyczki ziemniaczane z boczkiem i sosem śmietanowym Joanny Szymanowskiej

Różyczki ziemniaczane z boczkiem i sosem śmietanowym
Różyczki ziemniaczane z boczkiem i sosem śmietanowym
Źródło: Michał Żebrowski

Składniki na różyczki ziemniaczane z boczkiem:

  • 6-7 dużych ziemniaków,
  • 2 ząbki czosnku, starte na tarce,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki liści tymianku, drobno krojonego,
  • sól do smaku.

Składniki na olej ziołowy:

  • 300 g oleju rzepakowego,
  • 100 g liści pietruszki,
  • 150 g liści kolendry,
  • 5 g soli.

Składniki na sos śmietanowy:

  • 2 białe cebule szalotki,
  • 250 ml białego wina wytrawnego,
  • 500 ml śmietanki 30%,
  • 100 g masła,
  • 8 g cukru,
  • sól do smaku,
  • biały pieprz do smaku.

Składniki na chimichurri:

  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 łyżki posiekanych listów mięty,
  • 2 łyżki posiekanych listów kolendry,
  • 3 ząbki czosnku,
  • papryczka chili,
  • 3 łyżki soku z limonki,
  • 5-6 łyżek oleju z pestek winogron,
  • sól morska i pieprz świeżo mielony do smaku.

Sposób przygotowania:

Różyczki ziemniaczane z boczkiem Ziemniaki obierz i pokrój na mandolinie w cienkie vichy. Opłucz pod wodą i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Do kubka wlej olej, dodaj tymianek, czosnek i sól. Aromatycznym olejem natrzyj ziemniaki. Ziemniaki układaj na zakładkę na plastrze boczku. Boczek powinien sięgać do miej więcej połowy ziemniaka. Następnie zwiń w rulon, obwiąż sznurkiem dookoła. Powstanie przepiękny kwiatek, który umieść w kokilce lub formie do muffinków. Włóż do piekarnika na 180°C na ok 45 minut aż różyczki będą pięknie przyrumienione.

Olej Ziołowy W rondelku podgrzej olej do 55°C. Do blendera wlej olej, dodaj sól, kolendrę i pietruszkę. Miksuj przez 7 min. Na drobnym sitku rozłóż gazę i przecedź olej. Przelej gotowy olej do butelki dozującej.

Sos śmietanowy Cebule drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię, dodaj cebule i zredukuj białym winem o 1/2. Dodaj śmietanę (mały ogień, ma bardzo delikatnie pyrkać). Dopraw solą i białym pieprzem i cukrem. Dodaj masło i miksuj blenderem.

Chimichurri Umyj dokładnie zioła i osusz je. Obierz czosnek. Opłucz papryczkę chili i usuń pestki. Posiekaj wszystkie przygotowane składniki bardzo drobno. Dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj. Dopraw całość sokiem z limonki, solą i pieprzem. Jeśli sos będzie za gęsty, można dodać trochę więcej oliwy. Odstaw sos, aby smaki się przegryzły na ok 30min.

Podanie Na środek talerza wyłóż różyczkę ziemniaczaną z boczkiem i ozdób chimihcuri. Do sosjerki wlej sos śmietanowy, dodaj do niego 2 -3 łyżki oleju ziołowego i wszystko wymieszaj.

Quiche ala Lorraine z szynką na maśle Małgorzaty Szymonek

Quiche Lorraine
Quiche Lorraine
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 125 g masła,
  • żółtko,
  • opcjonalnie 1 łyżka zimnej wody,
  • 150 g JBB Bałdyga szynka na maśle,
  • 100 g sera Gruyere,
  • szalotka,
  • 3 jajka,
  • 200 ml mleka,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • sól, pieprz,
  • pęczek szczypiorku.

Sposób przygotowania:

Zagnieć ciasto. Owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 min.

Szynkę pokrój w kostkę i delikatnie usmaż na patelni. Na tej samej patelni usmaż posiekaną w droną kostkę cebulę. Odłóż do miseczki. Do wysokiego naczynia wbij jajka, wlej mleko, śmietankę i dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Dodaj sól i pieprz do smaku.

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wyciągnij ciasto z lodówki rozwałkuj na grubość 5 mm

Wyłoż przygotowane foremki ciastem. Na cisto wyłóż papier do pieczenia następnie na dno foremki wysyp suchą fasolę lub specjalnie do tego przeznaczone kuleczki. Włóż foremki do nagrzanego piekarnika , piecz 10-12 minut. Zdejmij papier do pieczenia z fasołą i dopiecz ciasto przez kolejne 5-8 minut. Wyciągnij z piekarnika i lekko ostudż. Na dno upieczonych korpusów tartaletek, wyłóż usmażony boczek z cebulą , posyp serem wlej masę śmitanową, zostawiając około 2-3 mm górnej krawędzi.

Piecz od 25-30 minut. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości