Dania na każdą kieszeń z przepisów Kasi Bukowskiej. Z jej pomysłami najesz się do syta za 20 złoty

Smaczna i zdrowa kuchnia na każdą kieszeń
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Kasia Bukowska pokazała, jak zrobić obiadowe dania po taniości. Przygotowała propozycje posiłków do 20-30 zł. Sprawdź jej przepisy na fasolkę po bretońsku, naleśniki, zupę szpinakową z klopsikami i kotlety ziemniaczane w sosie z zielonego groszku. 
Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Fasolka po bretońsku - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 3 łyżki oleju,
    • cebula,
      • 100 g surowego wędzonego boczku,
        • liść laurowy,
          • 3 ziela angielskie,
            • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego ,
              • 2 ząbki czosnku,
                • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
                  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
                    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
                      • 500 g passaty pomidorowej,
                        • 2 puszki białej fasoli,
                          • 2-3 duże marchewki,
                            • sól, pieprz, cukier, oregano, majeranek.

                              Sposób przygotowania:

                              Na dużej patelni (do której mamy pokrywkę) lub w garnku rozgrzewamy olej. Następnie podsmażamy na nim posiekaną drobno cebulę oraz pokrojony w paseczki boczek. Dodajemy również liść laurowy, ziele angielskie oraz nasiona kopru włoskiego lub kminku. Gdy cebula wyraźnie zmięknie, a boczek się wytopi i zacznie podsmażać, dodajemy posiekany czosnek i smażymy na średnim ogniu przez 2-3 minuty, po czym dosypujemy słodką i ostrą paprykę, smażymy jeszcze minutę.

                              Teraz na patelnię trafia koncentrat pomidorowy i jego również podsmażamy przez chwilę. Wlewamy passatę lub przecier, dodajemy odsączoną z zalewy fasolę oraz obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę. Garnek przykrywamy, a danie dusimy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Marchewka i fasolka muszą zmięknąć. Jeżeli sos wydaje się nam zbyt gęsty możemy dolać do niego nieco wody. Zostało nam jeszcze doprawić całość solą, pieprzem, cukrem i szczyptą oregano lub majeranku.

                              Mieszamy, dusimy ostatnie 5-10 minut i podajemy - najlepiej z dobrym pieczywem, posypane natką pietruszki lub koperkiem i ewentualnie drobno otartą skórką z wyparzonej we wrzątku cytryny.

                              Naleśniki
                              Naleśniki
                              Naleśniki
                              Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                              Naleśniki - przepis krok po kroku

                              Składniki:

                              • 3 jajka,
                                • 1/2 łyżeczki soli,
                                  • 2 łyżeczki cukru,
                                    • szklanka mleka,
                                      • szklanka mąki,
                                        • 1/4 kostki masła,
                                          • 1/2 - 3/4 szklanki wody gazowanej.

                                            Składniki na farsz:

                                            • 3 łyżki oleju,
                                              • 2 duże cebule,
                                                • 250 g białego tłustego sera,
                                                  • 250 g ugotowanych ziemniaków,
                                                    • 1-2 łyżki gęstej śmietany,
                                                      • sól, pieprz, cukier,
                                                        • ewentualnie - koperek, natka pietruszki,
                                                          • olej do smażenia.

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Zaczynamy od przygotowania ciasta na naleśniki. Do miski wbijamy 2 całe jajka i 1 białko (żółtko odkładamy do farszu), roztrzepujemy je z solą i cukrem. Dolewamy pół szklanki mleka, szklankę mąki i mieszamy na gładko. Dolewamy resztę mleka, roztopione masło i mieszamy. Teraz pracujemy nad gęstością ciasta - początkowo wlewamy pół szklanki wody i mieszamy. Polecam na tym etapie przykryć i odstawić ciasto na minimum pół godziny. Gdy ciasto naleśnikowe odpoczywa możemy przygotować farsz. Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulkę. Posypujemy ją łyżeczką soli i łyżeczką cukru, i smażymy na złoty kolor, pod koniec dosypując ewentualnie pół łyżeczki nasion kminku jeżeli chcemy urozmaicić smak naleśników.

                                                            Następnie w misce mieszamy farsz - przeciśnięty przez praskę biały ser, ugotowane ziemniaki, cebulkę, odłożone wcześniej żółtko oraz dużo świeżo mielonego pieprzu. Mieszamy. Jeżeli masa nie chce się ładnie połączyć możemy dodać nieco śmietany. Musimy oczywiście jeszcze spróbować i doprawić nadzienie. Do farszu możemy dodać również posiekany koperek lub natkę pietruszki. Po odstawieniu ciasto na naleśniki lekko zgęstnieje, możemy wtedy dolać resztę wody gazowanej, jeszcze raz zamieszać i smażyć cienkie naleśniki na suchej patelni. Starajmy się by nie były zbyt ciemne, a jedynie lekko złote.

                                                            Teraz naleśniki smarujemy farszem, po czym zawijamy szczelnie i obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Najlepiej podawać je z surówką z kiszonej kapusty lub z jabłka i marchewki.

                                                            525A8790
                                                            525A8790
                                                            Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                            Zupa szpinakowa z klopsikami - przepis krok po kroku

                                                            Składniki:

                                                            • łyżka masła,
                                                              • 2 marchewki,
                                                                • pietruszka,
                                                                  • kawałek selera,
                                                                    • 3-4 ziemniaki,
                                                                      • 2 liście laurowe,
                                                                        • 5 szt. ziela angielskiego,
                                                                          • ząbek czosnku,
                                                                            • 400-450 g szpinaku,
                                                                              • 500 g mielonego mięsa drobiowego,
                                                                                • jajko,
                                                                                  • 3 łyżki bułki tartej,
                                                                                    • mała śmietana kremówka 30%,
                                                                                      • łyżka mąki,
                                                                                        • sól, pieprz, cukier.

                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                          Na dnie dużego garnka rozgrzewamy masło na średnim ogniu. Na maśle podsmażamy obrane i pokrojone w kostkę warzywa: marchewki, pietruszkę, selera i ziemniaki. Dokładamy liście laurowe i ziele angielskie, a gdy warzywa będą lekko złote dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek. Smażymy 2 minuty, po czym dokładamy szpinak. Świeży szpinak można posiekać lub zostawić go w liściach, mrożonego nie trzeba rozmrażać przed wrzuceniem do garnka, w sklepie należy jedynie zdecydować jaki wolimy - rozdrobniony lub w liściach. Podsmażamy aż szpinak się rozmrozi lub świeże liście zmiękną. Warzywa zalewamy około litrem bulionu lub wody (jeżeli używamy wody zupę należy teraz posolić) i gotujemy pod przykryciem na niedużym ogniu przez około 15-20 minut.

                                                                                          W tym czasie przygotowujemy masę na klopsiki. Mięso mielone dokładnie mieszamy z jajkiem i bułką tartą, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Masę możemy wzbogacić siekanym koperkiem lub natką pietruszki. Przy pomocy łyżeczki nabieramy masę, formujemy małe klopsiki - nie muszą być idealne, i wrzucamy je bezpośrednio na gotujący się bulion. Zupę gotujemy z klopsikami jeszcze 10 minut. Na koniec mieszamy śmietanę z mąką, dolewamy 1 chochlę gorącego bulionu i całość przelewamy z powrotem do zupy. Gotujemy kilka minut, próbujemy i doprawiamy do smaku.

                                                                                          Kotlety ziemniaczane w sosie z zielonego groszku
                                                                                          Kotlety ziemniaczane w sosie z zielonego groszku
                                                                                          Kotlety ziemniaczane w sosie z zielonego groszku
                                                                                          Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                                                          Kotlety ziemniaczane w sosie z zielonego groszku - przepis krok po kroku

                                                                                          Składniki:

                                                                                          • 600 g ugotowanych ziemniaków,
                                                                                            • 1-2 cebule,
                                                                                              • duża łyżka masła,
                                                                                                • 2 jajka,
                                                                                                  • 1/2 szklanki bułki tartej,
                                                                                                    • 3 łyżki mąki pszennej,
                                                                                                      • sól, pieprz.

                                                                                                        Składniki na sos:

                                                                                                        • łyżka masła,
                                                                                                          • 2 ząbki czosnku,
                                                                                                            • 400 g zielonego groszku,
                                                                                                              • mała śmietana kremówka,
                                                                                                                • cytryna,
                                                                                                                  • sól, pieprz.

                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                    Najlepsze ziemniaki do kotletów to ziemniaki z poprzedniego dnia. Są bardziej suche i wymagają mniejszego dodatku mąki. Ziemniaki przeciskamy przez praskę do dużej miski. Siekamy również cebulę, po czym smażymy ją na niedużym ogniu na maśle, aż będzie złota i aromatyczna. Cebulę dodajemy do ziemniaków razem z jajkami, połową porcji (a więc 1/4 szklanki) bułki tartej, mąką pszenną, solą i pieprzem do smaku oraz ewentualnie ulubionymi ziołami - świeżymi lub suszonymi. Masę mieszamy na gładko i formujemy z niej wilgotnymi dłońmi ok. 15-16 kotletów. Każdego z nich obtaczamy lekko w pozostałej bułce tartej i przechodzimy do smażenia. Układamy je porcjami na średnio rozgrzanej patelni z około 2 łyżkami oleju i smażymy na złoty kolor, po około 5 minut z każdej strony.

                                                                                                                    W tym czasie przygotowujemy również sos z groszku. W garnuszku rozgrzewamy masło i przesmażamy na niej na złoto posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Do czosnku dodajemy groszek (mrożonego nie trzeba rozmrażać) oraz wlewamy śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym gotujemy około 5 minut. Następnie do sosu dodajemy drobno otartą skórkę z około połowy wyparzonej we wrzątku cytryny. Przy pomocy blendera ręcznego blendujemy sos, ale nie cały - mniej więcej połowa groszku powinna zamienić się w krem, reszta ma pozostać w całości.

                                                                                                                    Usmażone kotlety podajemy z porcją sosu, posypujemy ewentualnie świeżymi ziołami lub prażonymi pestkami.

                                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                                    Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                    Źródło: Katarzyna Bukowska

                                                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana