Brokułowe racuszki z sosem tatarskim
- 1 brokuł
- 1 szczypta pieprzu czarnego
- 1 jajko
- 40 g kaszy manny
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 5 g świeżej bazylii
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 ogórki konserwowe
- 2 szalotki
- 2 łyżki kaparów
- 1 łyżka szczypiorku
- 1 łyżka natki z pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 cytryna
- 1 łyżka musztardy dijon
Odkrawamy różyczki z brokuły i parzymy przez 2 minuty w wrzątku, następnie przekładamy do rozdrabniacza. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzem i dodajemy bazylię. Całość miksujemy przez chwilę tak, aby masa była rozdrobniona, ale nie na gładko.
Dodajemy jajko, ugotowaną kaszę mannę, suchą kaszę i siemię lniane. Ponownie miksujemy, na koniec do masy dodajemy parmezan. Masę na racuchy smażymy na odrobinie oleju z dwóch stron, aż się przyrumieni.
Przygotowujemy sos. Ogórek, szalotkę, czosnek, kapary i zioła siekamy na drobno. Dodajemy je do majonezu i jogurtu, na koniec skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy.
Smoothie bowl
- 2 banany
- 125 g borówek
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 500 g truskawek
- 2 łyżki nasion chia
- 230 g napoju migdałowego
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 2 łyżki migdałów
- 50 g chipsów z banana
- 40 g suszonej żurawiny
Do kielicha blendera wlewamy mleko migdałowe, dodajemy cynamon, połowę borówek i banana i truskawki. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy nasiona chia i mieszamy. Smoothie przelewamy do misek. Na patelni podprażamy orzechy. Kroimy owoce w plastry. Na górze bowla układamy orzechy i nasze ulubione owoce.
Spring rollsy
- 1 cebula dymka
- 1 łyżka chrzanu tarty
- 1 papryczka chili czerwona
- 1 łyżeczka imbiru świeżego
- 1 marchew
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 por
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 100 g łososia wędzonego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 50 g papieru ryżowego
- 50 g świeżej kolendry
- 1 limonka
- 100 g boczku wędzonego w plastrach
- 200 g serka śmietankowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 ząbek czosnku
Boczek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut w 160C. Por i marchew kroimy w paski, cebule w piórka. Czosnek, imbir, kolendrę i chili drobno siekamy. Wszystkie warzywa mieszamy razem, skrapiamy wszystko oliwa i dodajemy kolendrę, czosnek, imbir i sok z limonki, całość mieszamy. Serek śmietanowy mieszamy z chrzanem i doprawiamy solą i pieprzem
Papier ryżowy namaczamy w wodzie, aż stanie się elastyczny. Nakładamy warzywa oraz dowolne dodatki. Spring rollsy zwijamy i podajemy od razu lub pakujemy do pojemnika na później. Dodatkowo w misce mieszamy sos sojowy, olej sezamowy, miód i posiekany imbir i czosnek.
Zobacz także:
- Lekkie obiady na lato. Idealne przepisy na dania mięsne z warzywami
- Eksperymentuj w kuchni z Andrzejem Polanem. Poznaj przepisy na letnie dania
- Co jeść w upały - dieta w gorące dni. Jakich produktów powinno się unikać?
Źródło: Kuba Tomaszczyk