Materiał promocyjny

Dania dla sportowców. Przepisy MasterChefa Kuby Tomaszczyka

Dania dla sportowców. Przepisy MasterChefa Kuby Tomaszczyka
Kuchnia dla aktywnych
Źródło: Dzień Dobry Wakacje
Tym razem kuchnia Dzień Dobry Wakacje przeniosła się do województwa śląskiego. Prosto z murawy stadionu w Sosnowcu Kuba Tomaszczyk - MasterChef ostatniej edycji - podzielił się przepisami na dania idealne dla sportowców. Zobacz, jak zrobić brokułowe racuszki z sosem tatarskim, smoothie bowl i spring rollsy.

Brokułowe racuszki z sosem tatarskim

  • 1 brokuł
  • 1 szczypta pieprzu czarnego
  • 1 jajko
  • 40 g kaszy manny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 5 g świeżej bazylii
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 łyżka natki z pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka musztardy dijon

Odkrawamy różyczki z brokuły i parzymy przez 2 minuty w wrzątku, następnie przekładamy do rozdrabniacza. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzem i dodajemy bazylię. Całość miksujemy przez chwilę tak, aby masa była rozdrobniona, ale nie na gładko.

Dodajemy jajko, ugotowaną kaszę mannę, suchą kaszę i siemię lniane. Ponownie miksujemy, na koniec do masy dodajemy parmezan. Masę na racuchy smażymy na odrobinie oleju z dwóch stron, aż się przyrumieni.

Przygotowujemy sos. Ogórek, szalotkę, czosnek, kapary i zioła siekamy na drobno. Dodajemy je do majonezu i jogurtu, na koniec skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy.

Smoothie bowl

  • 2 banany
  • 125 g borówek
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki nasion chia
  • 230 g napoju migdałowego
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 2 łyżki migdałów
  • 50 g chipsów z banana
  • 40 g suszonej żurawiny

Do kielicha blendera wlewamy mleko migdałowe, dodajemy cynamon, połowę borówek i banana i truskawki. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy nasiona chia i mieszamy. Smoothie przelewamy do misek. Na patelni podprażamy orzechy. Kroimy owoce w plastry. Na górze bowla układamy orzechy i nasze ulubione owoce.

Spring rollsy

  • 1 cebula dymka
  • 1 łyżka chrzanu tarty
  • 1 papryczka chili czerwona
  • 1 łyżeczka imbiru świeżego
  • 1 marchew
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 por
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 100 g łososia wędzonego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 50 g papieru ryżowego
  • 50 g świeżej kolendry
  • 1 limonka
  • 100 g boczku wędzonego w plastrach
  • 200 g serka śmietankowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 ząbek czosnku

Boczek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut w 160C. Por i marchew kroimy w paski, cebule w piórka. Czosnek, imbir, kolendrę i chili drobno siekamy. Wszystkie warzywa mieszamy razem, skrapiamy wszystko oliwa i dodajemy kolendrę, czosnek, imbir i sok z limonki, całość mieszamy. Serek śmietanowy mieszamy z chrzanem i doprawiamy solą i pieprzem

Papier ryżowy namaczamy w wodzie, aż stanie się elastyczny. Nakładamy warzywa oraz dowolne dodatki. Spring rollsy zwijamy i podajemy od razu lub pakujemy do pojemnika na później. Dodatkowo w misce mieszamy sos sojowy, olej sezamowy, miód i posiekany imbir i czosnek.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości