Co to jest kimchi? Przepis na koreańską kapustę kiszoną

Kimchi w słoiku.
4kodiak/Getty Images
Źródło: E+
Kimchi to jedna z najlepiej rozpoznawalnych potraw kuchni koreańskiej. Podstawowym jej składnikiem jest sfermentowana kapusta pekińska, dzięki której kimchi posiada właściwości prozdrowotne. Do kimchi dodawana jest też specjalna papryczka gochugaru.

Sałatka kimchi poprawia trawienie i wspomaga układ odpornościowy. Może stanowić bazę do tzw. zupy kimchi lub kimchi bokkeumbap. Oryginalny przepis na to danie nie jest trudniejszy niż na tradycyjną polską kapustę kiszoną.

Kimchi – co to jest?

Kimchi (inaczej kimchee lub gimchi) to nazwa jednego z najbardziej popularnych dań koreańskich. Jest on symbolem tamtejszej kuchni. Tradycja domowego przyrządzania sałatki kimchi ma już 1000 lat, została ona umieszczona w spisie niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Przepis na kimchi jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. O tym, jak bardzo lubiana jest to potrawa, świadczy roczne jej spożycie per capita , wynosi ono 22 kg. Głównym składnikiem kimchi są kiszone warzywa, które uzupełnia się wieloma przyprawami i innymi dodatkami. Aktualnie wyróżnić można przeszło 300 różnych oficjalnych receptur na to danie. W naszym kraju nazwa kimchi stosowana jest zamiennie z określeniem "koreańska kapusta kiszona" lub "kiszona kapusta pekińska po koreańsku".

Kimchi to w zasadzie sałatka, którą można kupić w sklepie z orientalną żywnością oraz na portalach aukcyjnych. Istnieje również możliwość własnoręcznego jej przygotowania. Każdy, kto zastanawia się, jak zrobić kimchi, musi wiedzieć, że samodzielność w tej kwestii naprawdę się opłaca. Po pierwsze, przemawia za tym możliwość eksperymentowania z różnymi dodatkami. Po drugie, argumentem stojącym za samodzielnym przygotowaniem domowego kimchi jest unikalny słono-kwaśno-pikantny smak.

Kimchi według oryginalnego przepisu to danie przygotowywane z kapusty pekińskiej, marchewki, pora, czosnku i cebuli dymki. Jednym z ważniejszych składników jest papryka chilli gochugaru, do kimchi można dodać też imbir, orzechy, owoce (np. jabłka), suszone rybki, ośmiornicę, krewetki lub kałamarnicę.

Kimchi może stać się podstawą innych równie smacznych dań. Doskonałym przykładem jest zupa kimchi, którą przygotowuje się z kimchi, tofu i bulionu. Zupa ta jest bardzo aromatyczna, nie trzeba jej dodatkowo przyprawiać. Jej głęboki smak to zasługa składników użytych do przygotowania koreańskiej kapusty kiszonej. Kolejnym popularnym azjatyckim daniem na bazie kimchi jest tzw. kimchi bokkeumbap. Przygotowuje się je ze smażonego ryżu, kimchi i kilku innych dodatków. Potrawę tą można urozmaicić poprzez dodanie mięsa z drobiu, wodorostów, boczku czy jajek. Warto wspomnieć również o białym kimchi, które jest przygotowywane bez charakterystycznej czerwonej pasty z chili.

Właściwości kimchi

Poddawanie kapusty procesowi fermentacji sprawia, że kimchi posiada wyjątkowe właściwości. To dzięki fermentacji danie to uznane zostało za jedno z 5 najzdrowszych na świecie. Kapusta kimchi przygotowywana według oryginalnego przepisu jest źródłem witamin, błonnika i pożytecznych bakterii Lactobacillus , które należą do grupy bakterii kwasu mlekowego. Mają one pozytywny wpływ na zdrowie. Koreańskie kimchi znane jest z tego, że wspomaga trawienie oraz stymuluje pracę jelit. Ma też pozytywny wpływ na układ odpornościowy.

Warto jednak zaznaczyć, iż istnieją pewne przeciwwskazania uniemożliwiające delektowanie się smakiem koreańskiej kapusty kiszonej. Dodatek imbiru i płatków chili do sałatki kimchi sprawia, że nie powinni jej próbować chorzy borykający się z refluksem, zespołem jelita drażliwego, wrzodami. Dania z kimchi nie są też dobre dla kobiet karmiących i osób, u których zdiagnozowano nadciśnienie.

Przepis na kimchi

Składniki (porcja na 2 duże słoiki):

  • 2 kg kapusty pekińskiej,
    • 4–6 litrów wody + 375 ml do pasty kimchi,
      • 10 łyżek soli + ½ łyżeczki soli do pasty kimchi,
        • 4 łyżki mąki ryżowej,
          • 2 łyżki cukru,
            • 6–12 łyżek papryki gochugaru,
              • 6 łyżek sosu sojowego,
                • 4 ząbki czosnku starte na tarce,
                  • 8 cm imbiru starte na tarce,
                    • 1 mała rzepa pokrojona w kostkę,
                      • 1 szklanka pokrojonego szczypiorku,
                        • ½ pociętej w paseczki marchewki.

                          Przygotowanie kimchi:

                          1. Kapustę przekrój wzdłuż na cztery części, po czym każdą ćwiartkę pokrój na jeszcze mniejsze kawałki. Następnie kapustę przełóż do miski, zalej wodą z solą, przykryj ją talerzykiem, a na nim postaw słoik. Odstaw na minimum 1 godzinę.
                            1. Do garnka wlej wodę, dodaj mąkę ryżową i cukier. Dokładnie zamieszaj i gotuj wszystko przez 1 do 2 minut. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i poczekaj, aż gęsty, ryżowy kleik ostygnie.
                              1. Do kleiku dodaj sól, imbir, czosnek, sos sojowy, paprykę. Wszystko mieszaj tak długo, aż powstanie gładka pasta, po czym dołóż rzepę, szczypior oraz marchew.
                                1. Kapustę opłucz, dokładnie odciśnij i przełóż do innej miski. Dodaj do niej pastę kimchi. Oba składniki dania należy wymieszać dłońmi w rękawiczkach. Kapusta powinna być dokładnie pokryta pikantną pastą. Następnie przełóż ją do pojemnika, zamknij go i pozostaw w temperaturze pokojowej na 2 dni, później włóż go do lodówki. Po 3–4 dniach kimchi możesz przełożyć do słoików.

                                  Zobacz także:

                                  Zobacz wideo: Kaszi, czyli sushi z kaszą zamiast ryżu

                                  Autor: Adrian Adamczyk

                                  Źródło zdjęcia głównego: E+

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości