Przepisy kulinarne

Wegańskie smaki. Naleśniki z kimchi oraz krem z marchewki

Lubi podróżować, jeść i gotować. Nazywa się Michał Gniłka, ale w Londynie mówią o nim Mickey Rotten. W kuchni Dzień Dobry TVN wegański kucharz przygotował: krem z marchewki, naleśniki z kimchi oraz muffiny z bakłażanem i twarożkiem z nerkowców. Skorzystajcie z jego przepisów!

 

Muffinki filo z baba ganoush i twarożkiem z nerkowców
Składniki:
kilka arkuszy ciasta filo
4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
200g baba ganoush
twarożek z nerkowców:
100g nerkowców
20g wytrawnego białego wina
70-80g wywaru warzywnego ( przyniosę ze sobą)
1 szalotka duża szczypta kminy rzymskiego oraz kolendry w proszku
sól i pieprz do smaku
baba ganoush:
2 bakłażany
3-5 łyżek stołowych oliwy w oliwek
virgen
mały ząbek czosnku
1 łyżka stołowa tahiny
sok z 1 cytryny
listki z 1 pęczku natki pietruszki
sól i pieprz do smaku

Naleśniki z kimchi  ze słodkim sosem sojowym i dymką
Składniki:
200g kimchi wege
1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ryżowej
1 łyżeczka brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli
olej roślinny do smażenia
słodki sos sojowy: 50g jasnego sosu sojowego
50g brązowego cukru
20g imbiru
garnisz:
50g majonezu wege
3-4 szt. dymki
1 szt. wodorostów nori 
1 łyżka stołowa ziaren sezamu

Śniadaniowe purée marchewkowe z kardamonem, mlekiem kokosowym, rodzynkami i pistacjami
Składniki:
500g marchewki
300g wody
70g rodzynek
50g pistacji
20g płatków kokosowych
6 łyżek stołowych mleka kokosowego
6 łyżek stołowych syropu klonowego
3 duże szczypty imbiru w proszku
3 duże szczypty cynamonu

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
62
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0