Wegańskie smaki. Naleśniki z kimchi oraz krem z marchewki

Lubi podróżować, jeść i gotować. Nazywa się Michał Gniłka, ale w Londynie mówią o nim Mickey Rotten. W kuchni Dzień Dobry TVN wegański kucharz przygotował: krem z marchewki, naleśniki z kimchi oraz muffiny z bakłażanem i twarożkiem z nerkowców. Skorzystajcie z jego przepisów!

Muffinki filo z baba ganoush i twarożkiem z nerkowców

Składniki:

kilka arkuszy ciasta filo

4 łyżki stołowe oliwy z oliwek

200g baba ganoush

twarożek z nerkowców:

100g nerkowców

20g wytrawnego białego wina

70-80g wywaru warzywnego ( przyniosę ze sobą)

1 szalotka duża szczypta kminy rzymskiego oraz kolendry w proszku

sól i pieprz do smaku

baba ganoush:

2 bakłażany

3-5 łyżek stołowych oliwy w oliwek

virgen

mały ząbek czosnku

1 łyżka stołowa tahiny

sok z 1 cytryny

listki z 1 pęczku natki pietruszki

sól i pieprz do smaku

Naleśniki z kimchi ze słodkim sosem sojowym i dymką

Składniki:

200g kimchi wege

1/4 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki mąki ryżowej

1 łyżeczka brązowego cukru

1/2 łyżeczki soli

olej roślinny do smażenia

słodki sos sojowy: 50g jasnego sosu sojowego

50g brązowego cukru

20g imbiru

garnisz:

50g majonezu wege

3-4 szt. dymki

1 szt. wodorostów nori 

1 łyżka stołowa ziaren sezamu

Śniadaniowe purée marchewkowe z kardamonem, mlekiem kokosowym, rodzynkami i pistacjami

Składniki:

500g marchewki

300g wody

70g rodzynek

50g pistacji

20g płatków kokosowych

6 łyżek stołowych mleka kokosowego

6 łyżek stołowych syropu klonowego

3 duże szczypty imbiru w proszku

3 duże szczypty cynamonu

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!