Przepisy kulinarne

Ciasto biszkoptowe z jabłkami i kogel-mogel z procentami

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Ciasto biszkoptowe z jabłkami

Skorzystajcie z przepisów Andrzeja Polana na: rosół z gąsek, purée ziemniaczane, królika duszonego, soczewicę z winogronami i purée z dyni oraz ciasto biszkoptowe z jabłkami, kogel-mogel z procentami. Smacznego!

Rosół z gąsek, purée ziemniaczane

Składniki:

300 g świeżych gąsek

2 skrzydełka z kurczaka

1 cebula

ziele angielskie, liść laurowy

pieprz czarny, sól

natka pietruszki

4 ziemniaki

1 łyżka masła

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę, łączymy z masłem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Skrzydełka gotujemy w wodzie z dodatkiem przypraw i przyrumienionej cebuli. Dodajemy oczyszczone grzyby, gotujemy na wolnym ogniu około godzinę. Rosół podajemy z puree ziemniaczanym i natką pietruszki.

Królik duszony, soczewica z winogronami, purée z dyni

Składniki:

4 skoki z królika

włoszczyzna jesienna

300 g dyni

1 cebula

50 g masła

100 ml śmietany

olej do smażenia

1 łyżka miodu

1 łyżka mąki

100 ml wina białego

500 g soczewicy zielonej

300 g winogron bez pestek

natka pietruszki

goździki, pieprz czarny

sól, ziele angielskie, liść laurowy

Przygotowanie:

Skoki królika dokładnie oprószamy solą, pieprzem, mąką. Obsmażamy na oleju, zdejmujemy z patelni i dodajemy warzywa. Chwilę smażymy, podlewamy winem białym, odparowujemy. Do warzyw dodajemy podsmażone mięso, podlewamy delikatnie bulionem i dusimy do miękkości. Soczewicę namoczoną gotujemy z dodatkiem soli. Ugotowaną przesmażamy na patelni z połówkami winogron. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Dynię pieczemy w piekarniku z imbirem świeżym, solą. Upieczoną miksujemy, dodajemy śmietanę i odrobinę miodu.

Ciasto biszkoptowe z jabłkami, kogel-mogel z procentami

Składniki:

4 jabłka polskie

8 jaj

2 szklanki mąki

1 szklanka cukru

8 łyżek oleju

proszek do pieczenia

cynamon, cukier wanilinowy

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę, doprawiamy cynamonem i cukrem wanilinowym. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy partiami cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy żółtka, niestety nadal ubijamy. Do puszystej masy jajecznej dodajemy olej, delikatnie mieszamy i na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Do foremek nakładamy porcje ciasta, wkładamy kawałki jabłek i pieczemy w piekarniku w temp. 170 stopni około 30 minut.

6 żółtek

4 łyżki cukru

150 ml śmietana 36%

40 ml rumu

Przygotowanie:

Żółtka ubijamy z cukrem na puszysty kogel-mogel. Ubite jajka zalewamy wrzącą śmietaną, wstawiamy na moment na palnik. Na koniec dodajemy rum.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości