Brusznica, chałwa i kukułki

Torcik orzechowy z kukułkami
Torcik orzechowy z kukułkami
Torcik orzechowy z kukułkami, ciasto czekoladowe z chałwą oraz ciasteczka orzechowe z brusznicą. To nasze słodkie propozycje nie tylko do kawy! Bo słodkie wcale nie tuczy :)

Torcik orzechowy z kukułkami

Składniki ciasta:

Orzechy włoskie - 250g

Jajka - 7szt

Cukier - 150g

Bułka tarta - 70g

Proszek do pieczenia

Przygotowanie:

Orzechy włoskie ścieramy na tarce, łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, kiedy tylko białka będą sztywne, dodajemy stopniowo cukier, nie przerywając ubijania. Do białek dodajemy jeszcze żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy orzechy z mąką, delikatnie mieszamy i wstawiamy do pieczenia. Czas około 40 minut, temp. 180 stopni.

Kukułki - 500g

Mascarpone - 500g

Spirytus - 50ml

Rum - 50ml

Cukier - 50g

Przygotowanie:

Kukułki gotujemy w niedużej ilości wody, dodajemy spirytus i masę schładzamy, zimną, tężejącą łączymy z serkiem mascarpone.

Biszkopt upieczony przekrawamy na połowę, nasączamy delikatnie miksturą z wody, cukru i rumu. Smarujemy masą kukułkową i odstawiamy do lodówki na godzinę.

Ciasto czekoladowe z chałwą

Składniki:

Mąka - 125g

Kakao - 50g

Cukier - 230g

Jajka - 5szt

Przygotowanie:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę, dodajemy cukier nie przerywając ubijania, na koniec w trakcie ubijania dodajemy żółtka. Kakao rozpuszczamy w wodzie do konsystencji gęstej śmietany. Kakao rozpuszczone dodajemy do jajek, następnie dodajemy mąkę. Wszystko dokładnie, delikatnie mieszamy. Biszkopt wypiekamy w temp. 170 stopni około 40 minut.

Składniki musu:

Śmietana 36% - 600g

Chałwa waniliowa - 200g

Czekolada biała - 300g

Śliwki suszone - 200g

Wino grzaniec - 200ml

Przygotowanie:

Śliwki zalewamy winem i zagotowujemy, odstawiamy do przestudzenia. Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając 150 ml śmietany. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy pokruszoną chałwę, wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Śmietanę ubijamy na sztywno, do śmietany dodajemy partiami schłodzoną masę chałwowo-czekoladową. Na biszkopt skropiony winem z gotowania śliwek, wykładamy śliwki, następnie mus chałwowy. Wstawiamy do lodówki na 2-3godziny.

Ciasteczka orzechowe z brusznicą

Składniki:

Białka - 350g

Cukier - 500g

Orzechy laskowe - 100g

Przygotowanie:

Orzechy umieszczamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika do wysuszenia. Wysuszone, obieramy ze skórki i miksujemy w blenderze na puder. Białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę, delikatnie łączymy z orzechami. Workiem cukierniczym wyciskamy wielkość ciasteczek jaką chcemy. Wypiekamy w piekarniku w temp. 140 stopni około 1 godziny.

Brusznica mrożona - 400g

Miód - 2 łyżki

Masło - 50g

Cukier - 150g

Śmietana -50ml

Przygotowanie:

Brusznicę smażymy na miodzie. Z cukru przygotowujemy karmel, dodajemy masło i śmietanę. Gotujemy do momentu aż znikną nam grudki i powstanie nam jednolita masa. Powstałą masą krówkową smarujemy bezę orzechową, nakładamy porcje brusznicy i nakładamy jeszcze jedną bezę.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości