Gotowanie z dzieckiem na rękach? To możliwe. Dietetyczka radzi, jak szybko wykonać zdrowy obiad

Źródło: Dzień Dobry TVN
(Od)wagi dzieciaki – czym skorupka za młodu nasiąknie
(Od)wagi dzieciaki – czym skorupka za młodu nasiąknie
(Od)wagi dzieciaki - dodatki do żywności
(Od)wagi dzieciaki - dodatki do żywności
(Od)wagi dzieciaki - Szymon nie chce schudnąć
(Od)wagi dzieciaki - Szymon nie chce schudnąć
(Od)wagi dzieciaki – słodko bez cukru
(Od)wagi dzieciaki – słodko bez cukru
(Od)wagi dzieciaki – Julia, Antek i Maks już na diecie
(Od)wagi dzieciaki – Julia, Antek i Maks już na diecie
(Od)wagi dzieciaki – jak ryby w wodzie
(Od)wagi dzieciaki – jak ryby w wodzie
(Od)wagi dzieciaki – turnus odchudzający
(Od)wagi dzieciaki – turnus odchudzający
(Od)wagi dzieciaki – zdrowe chipsy
(Od)wagi dzieciaki – zdrowe chipsy
(Od)wagi dzieciaki – Julia, Antek i Maks już na diecie - poprawka
(Od)wagi dzieciaki – Julia, Antek i Maks już na diecie - poprawka
Julka musi podjąć trudną decyzję
Julka musi podjąć trudną decyzję
(Od)wagi dzieciaki – łyżwiarstwo dodaje siły
(Od)wagi dzieciaki – łyżwiarstwo dodaje siły
(Od)wagi dzieciaki – nocne podjadanie Jędrka
(Od)wagi dzieciaki – nocne podjadanie Jędrka
(Od)wagi dzieciaki - koktajlowy zawrót głowy
(Od)wagi dzieciaki - koktajlowy zawrót głowy
Gdy w domu pojawia się dziecko, mamy w natłoku obowiązków zapominają o sobie. Tymczasem zdrowa i zbilansowana dieta dotyczy nie tylko maluchów, ale także i dorosłych. Małgorzata Jackowska, dietetyczka pokazała, jak szybko wykonać zdrowy obiad z dzieckiem na rękach.

Warsztaty – gotowanie z maluchem na rękach

Małgorzata Jackowska zorganizowała warsztaty dla świeżo upieczonych mam i pokazała, że zdrowe odżywianie wcale nie musi być trudne i czasochłonne. Wystarczy kilka minut, by przygotować zbilansowany posiłek, który pozytywnie wpłynie na zdrowie naszej rodziny.

- Kiedy pojawia się dziecko, największym wyzwaniem jest to, aby mamy jadły. Największym przełomem w myśleniu było to, żeby zacząć gotować dla siebie, a nie dla dziecka – powiedziała jedna z pań. Jakie zatem posiłki przygotować, aby mogły je zjeść zarówno mamy, jak i dzieci?

(Od)wagi dzieciaki – piramida żywienia
Dobrze zbilansowana dieta jest kluczem do zdrowia, pomaga także utrzymać prawidłową masę ciała. Z czego powinna się składać piramida żywienia?
Źródło: Dzień Dobry TVN

- Mamy niemowląt i małych dzieci mają dużo obaw o jedzenie i o żywienie dzieci. Boją się też o to, czy one mogą jeść różne produkty podczas karmienia piersią. Tymczasem taka zdrowa zbilansowana i różnorodna dieta, którą zalecamy dorosłym, jest również dobra dla niemowląt i małych dzieci. Nie trzeba bardzo dużych modyfikacji zdrowego jadłospisu. Niemowlęta potrzebują jednak trochę inaczej przygotowanych posiłków. Przede wszystkim bez soli i cukru – powiedziała.

Odżywanie podczas karmienia piersią

Mamy karmiące piersią powinny zwracać szczególną uwagę na dietę. Należy pamiętać o dostarczeniu wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

- Ich dieta powinna zawierać więcej białka, dlatego, że wymaga tego produkcja mleka. Źródłem białka mogą być mięso i ryby, jajka, produkty roślinne – tofu czy nasiona roślin strączkowych, ale też nasiona i orzechy oraz pełnoziarniste produkty zbożowe – powiedziała dietetyczka Małgorzata Jackowska, a następnie wraz z mamami przygotowała obiad w dwóch wersjach – mięsnej i wegetariańskiej.

Przepis na makaron z kurczakim/tofu

Składniki na makaron z kurczakim/tofu:

  • tofu albo kurczak
    • cebula
      • czosnek
        • seler naciowy
          • przyprawy
            • passata pomidorowa
              • cukinia
                • makaron pełnoziarnisty
                  • oliwa

                    Jak przygotować danie krok po kroku? Zobaczcie wideo.

                    Zobacz także:

                    Autor: Nastazja Bloch

                    Reporter: Łukasz Kowalski

                    Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości

                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                    Materiał promocyjny

                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana