Mistrz trzymania kieliszków
Dobry kelner musi wykazać się zarówno sprawnością fizyczną, jak i manualną. Wie o tym mistrz Europy i rekordzista Polski w trzymaniu kieliszków Jan Jakimowicz. Dzięki swojej wprawie i zręczności udało mu się utrzymać ich aż 47 w jednej ręce. Swój sukces zawdzięcza także odpowiedniej technice naprzemiennego układania kieliszków na dłoni.
Zawód kelnera w Polsce
Praca w gastronomii to niebywale wymagający i często marginalizowany zawód. Zapytany o to, czy Polacy doceniają kelnerów, Jan Jakimowicz odpowiedział:
No niestety nie. Nasi rodacy wychodzą z założenia, że jeżeli ktoś został kelnerem to musiało mu w życiu nie wyjść albo rzucał w szkołę kamieniami
Jakimowicz jest z zawodu kelnerem. Branża restauracyjna nie ma dla niego tajemnic, dlatego dzieli się swoją wiedzą podczas organizowanych przez siebie szkoleń dla restauratorów i hotelarzy. W swojej pracy stara się promować tę profesję i poprawiać jej wizerunek.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Zobacz też:
Rowerem na sześciotysięcznik. Polski podróżnik chce ustanowić nowy rekord Guinnessa
Najmłodszy zawodowy pilot w Polsce: "Latając śmigłowcem czuję się bardzo bezpiecznie"
Jego wyczyn nie mieści się w głowie. Ma 62 lata i jest rekordzistą świata w planku
Autor: Agata Polak