Śledź à l’ ecabeche
Składniki:
0,5 kg śledzi
0,1 kg marchwi
0,1 kg cebuli
0,5 l białego wina
0,2 l ocet winny
10 ziaren kolendry
30 g tymianek
30 g rozmaryn
10 ziaren pieprzu
ząbek czosnku
Przygotowanie:
Śledzie moczymy w zimnej wodzie ok. 2 godzin. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew i czosnek w plastry. Pokrojoną cebulę, marchew i czosnek smażymy ok. 3 min. Dodajemy wino białe, ocet i przyprawy. Gotujemy ok 10-15 min. Wystudzonym wywarem zalewamy śledzie. Marynujemy 2 dni przetrzymując w lodówce w zamkniętym naczyniu.
Śledź z owocowym Chutney z kapustą
Składniki:
0,5 kg śledzi
0,1 kg ananasa
0,1 kg gruszki
0,1 kg jabłek
50 gr szalotka
0,1 kg miód
50 ml ocet
0,3 kg kapusty (zielonej słodkiej)
Przygotowanie:
Śledzie moczymy w zimnej wodzie ok. 2 godzin. Owoce i szalotkę kroimy w drobną kostkę. W garnku podgrzewamy miód, na miodzie smażymy szalotkę ok. 2 min. Dodajemy pokrojone owoce i ocet. Dusimy na wolnym ogniu ok. 30 min. W tym czasie drobno szatkujemy kapustę, blanszujemy (sparzamy) w gorącej wodzie przez ok 2-3 min, żeby była półtwarda (lekko chrupiąca). Do chutney (miodu z owocami) dodajemy kapustę. Pokrojone śledzie mieszamy z chutney. Marynujemy 2 dni przechowując w lodówce w zamkniętym naczyniu.
Śledź z pomidorowym Concassé à la Provancale
Składniki:
0,5 kg śledzi
0,1 kg cebuli
5 ząbków czosnku
1 kg pomidorów
50 ml koncentratu
tymianek
rozmaryn
liść laurowy
Składniki:
Śledzie moczymy w zimnej wodzie ok. 2 godzin. Sparzamy pomidory, obieramy ze skóry i drylujemy z miąższu, kroimy w drobną kostkę. Czosnek i cebulę kroimy także w drobną kostkę i smażymy przez ok. 2-3 min. Następnie dodajemy pomidory i koncentrat oraz przyprawy. Dusimy dalej ok 25 min.
Wystudzone Concasse kładziemy na pokrojone śledzie. Całość marynujemy przez 2 dni przetrzymując w lodówce w zamkniętym naczyniu
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN