Argumentów za przejściem na dietę roślinną jest tyle, ile osób ją wybierających. Wśród najważniejszych wymienić można troskę o planetę i własne zdrowie.
Przepisy proponowane przez Idę Kulawik, Katarzynę Czarnecką i Katarzynę Cichoń nadają się jednak nie tylko dla wegan czy wegetarian. Są najzwyczajniej smaczne, zdrowe i nieszczególnie skomplikowane w przygotowaniu.
Składniki na grzybowy ramen:
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 cebula
- 250 g suszonych grzybów leśnych
- 400 g pieczarek
- 5 łyżek masła orzechowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 4 cm kawałek świeżego imbiru
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki pasty miso
- sól do smaku
- chilli do smaku
- 2 łyżki octu jabłkowego
- nasiona czarnuszki do posypania
- świeża kolendra do podania
- makaron ryżowy wstążki do podania
Jak przygotować grzybowy ramen?
- Włoszczyznę obierz i włóż do garnka. Dodaj suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej 3 litrami wody i gotuj na małym ogniu przez minimum godzinę.
- W międzyczasie na patelni na oleju kokosowym podsmaż poszatkowaną cebulę, korzeń imbiru i czosnek. Gdy cebula się zarumieni, dodaj pokrojone pieczarki i smaż, aż odparuje z nich woda. Następnie wrzuć je do wywaru.
- Pod koniec gotowania dodaj masło orzechowe, gałkę muszkatołową oraz dokładnie wymieszane w kubeczku pastę miso, sos sojowy oraz ocet jabłkowy. Dopraw solą i chilli.
- Ramen podawaj z makaronem ryżowym, posypany nasionami czarnuszki i świeżą kolendrą.
Wskazówki:
Suszone leśne grzyby są dużo bardziej aromatyczne niż świeże. Dlatego właśnie na ich bazie przygotowuj wywar do ramenu. Do suszenia wybierz grzyby o twardych kapeluszach, na przykład podgrzybki i prawdziwki. Przechowuj je w szczelnie zamkniętych słoikach, bo łatwo chłoną wilgoć, która sprzyja pojawianiu się pleśni. Warto suszyć swoje grzybowe zbiory i korzystać z ich aromatu przez cały rok.
Przepis na caponateSkładniki na caponate:
- 2 średnie bakłażany
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- garść zielonych oliwek
- garść czarnych oliwek
- 3 łyżki rodzynek
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 50 ml czerwonego, wytrawnego wina
- oliwa z oliwek – do smażenia
- sól – do smaku
Jak przygotować caponate:
- Bakłażana pokrój w dużą kostkę, posól i odstaw na 10–15 minut, żeby puścił sok.
- W międzyczasie pokrój cebulę, czosnek, chilli i laski selera naciowego.
- Skórkę pomidorów natnij na krzyż i zalej wrzątkiem na kilka minut. Następnie obierz pomidory ze skórki i pokrój w kostkę.
- Odlej sok, który puściły bakłażany.
- Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojonego bakłażana. Smaż, aż zacznie się rumienić, a następnie dodaj seler naciowy, czosnek i cebulę, kontynuując jeszcze przez kilka minut i mieszając od czasu do czasu.
- Dodaj pokrojone pomidory i duś razem z resztą warzyw.
- W międzyczasie lekko podgrzej wino razem z rodzynkami, po czym dodaj do warzyw. Następnie dodaj oliwki, kapary i cukier. Smaż przez chwilę razem, mieszając.
- Na koniec dodaj ocet balsamiczny i posól do smaku.
- Podaj samodzielnie lub w towarzystwie lekko podpieczonego z oliwą chleba bezglutenowego.
Wskazówki:
Jeśli nie zjesz całej caponaty na kolację, będzie doskonała na zimno na śniadanie, podana na grzance lub świeżym pieczywie. W tej formie też jest pyszna.
Przepis na aksamitne masło z cukiniiSkładniki na masło z cukinii:
- 1 nieduża cukinia
- 1 szklanka (250 ml) orzechów nerkowca
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól – do smaku
Jak przygotować masło z cukinii?
- Orzechy nerkowca zalej gorącą wodą na minimum pół godziny lub letnią wodą na całą noc.
- Cukinię obierz i pokrój w kosteczkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cukinię i rozgniecione ząbki czosnku. Podsmaż przez kilka minut, mieszając, aż cukinia się zarumieni.
- Orzechy nerkowca przepłucz wodą, odsącz i przełóż do blendera. Dodaj podsmażoną cukinię i sól do smaku.
- Blenduj na gładkie masło.
Wskazówki:
Gotowe masełko cukiniowe możesz przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku do tygodnia. Będzie pysznym urozmaiceniem porannych kanapek lub awaryjnym dipem do maczania pokrojonych w słupki świeżych warzyw.
Przepis na śliwki wypiekane pod migdałową kruszonką z wodą różanąSkładniki na śliwki pod migdałową kruszonką:
- 1 szklanka (250 ml) mąki migdałowej
- pół szklanki (125 ml) cukru trzcinowego, ksylitolu lub erytrolu
- 4 łyżki oleju kokosowego
- pół kilo śliwek
- 3 łyżki wody różanej
Jak przygotować śliwki pod migdałową kruszonką?
- Przygotowuj kruszonkę. W misce zmieszaj mąkę migdałową, cukier i olej kokosowy. Z powstałej masy ulep kulę, przełóż ją do woreczka i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
- Śliwki przekrawaj na pół, wypestkowuj i wymieszaj z wodą różaną. Przełóż do żaroodpornego naczynia.
- Posyp kruszonką i zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około pół godziny, aż kruszonka się zarumieni.
- Nakładaj łyżką na talerzyki lub miseczki.
Wskazówki:
Crumble jest pyszne w towarzystwie kremowych lodów. Wystarczy, że zblendujesz zamrożone plasterki bananów z dodatkiem wanilii.
Zobacz także:
- Wegańskie jajko na twardo! Jak powstał kulinarny wynalazek z Singapuru?
- Mama-weganka o diecie roślinnej dla dziecka: "Gotowanie zajmuje mniej czasu niż takie standardowe z mięsem"
- Zmierzył się z hejtem, bo oświadczył, że jego pies jest weganinem. Czy mięso w diecie psa jest niezbędne?
Autor: Michalina Kobla
Źródło: Ida Kulawik, Katarzyna Czarnecka, Katarzyna Cichoń
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN