"Magia Świąt" – odcinek jedenasty
W programie „Magia Świąt” znany i ceniony kucharz Sebastian Olma przygotował dla widzów kilkanaście inspiracji na świąteczne dania. Jedenasty odcinek kulinarnego formatu zobaczymy już 23 grudnia o godz. 9:40 na antenie TTV oraz o godz. 15:30 w TVN 7.
Tym razem kucharz zaprezentował w programie przepis na sernik pieczony w kąpieli wodnej z malinami. Deser jest niesamowicie kremowy i delikatny.
Przepis na sernik pieczony w kąpieli wodnej z malinami
Składniki na spód:
- Herbatniki x 200 g,
- orzechy włoskie x 50 g,
- masło 82% x 100 g,
- kakao x 2 łyżki stołowe.
Przygotowanie spodu:
Na początku miksujemy ze sobą herbatniki lub ciastka bezglutenowe i orzechy (w mikserze kuchennym). W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy kakao, i wlewamy do mieszanki z orzechów i herbatników. Całość dokładnie mieszamy. Powstałą masę należy przełożyć do spodu na sernik i równomiernie ją po nim rozprowadzić. Pieczemy w temperaturze 185 st. C. przez 10-12 minut. Następnie wyciągamy i studzimy spód.
Składniki na masę serową:
- Śmietana 36% x 1 litr,
- cukier biały x 150 g,
- biała czekolada x 200 g,
- twaróg półtłusty krajanka x 700 g,
- jajka x 7 szt.,
- laska wanilii x 2 szt.
Przygotowanie masy serowej:
W metalowym rondelku podgrzewamy śmietanę połączoną z wanilią, cukrem i białą czekoladą, cały czas mieszając masę. Gdy rozpuścimy czekoladę i cukier, zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy twaróg oraz całe jajka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wlewamy do wcześniej wypieczonego spodu przez metalowe sitko. W ten sposób zatrzymamy grudki i kawałki wanilii. Naczynie z masą wstawiamy na głęboką blachę do pieczenia, zalewamy wodą i pieczemy przez ok. 1,5 h (140 st. C.). Po wyjęciu z piekarnika ciasto powinno być luźne, bo właśnie dzięki temu uzyskamy później kremową konsystencję. Wkładamy ciasto do lodówki na 12 h. Po tym czasie wyjmujemy masę, delikatnie odcinamy rant od sernika i wyciągamy go z formy.
Składniki na sos malinowy:
- Mrożone maliny x 250 g,
- cukier x 150 g,
- miód x 50 ml,
- sok z cytryny x 2 łyżki.
Przygotowanie sosu malinowego:
Maliny wsypujemy do rondelka, zasypujemy je cukrem, a następnie zagotowujemy. Mieszamy ze sobą wodę i mąkę ziemniaczaną, i dodajemy je do gotujących się malin, by otrzymać gęstą i zwartą konfiturę. Smak sosu wzbogacimy za pomocą miodu i soku z cytryny.
Jak podać sernik? Na spód talerza nałóż sos malinowy, a następnie połóż na nim kawałek ciasta. Możesz posypać go cukrem pudrem i ozdobić świeżymi malinami i kwiatami.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Kupujesz opłatek w supermarkecie? Ksiądz ostrzega
- "Święta od kuchni". Nowoczesny śledź według Sebastiana Olmy i Grzegorza Zawieruchy
- Świąteczny zapach w domu. Jak wykonać go samodzielnie? Potrzebujesz tylko dwóch produktów
Źródło zdjęcia głównego: TVN 7