Program "Magia Świąt". Przepis na sernik pieczony w kąpieli wodnej z malinami 

"Magia Świąt". Przepis na sernik pieczony w kąpieli wodnej
Źródło: Magia świąt, prod. Earlgrey, 2023
Święta to wyjątkowy czas, który spędzamy w gronie najważniejszych dla nas osób. Właśnie z myślą o nich przygotowujemy przepyszne, tradycyjne dania. Na świątecznym stole oprócz wytrawnych potraw, nie może zabraknąć też miejsca na zachwycający kubki smakowe deser. Idealnie sprawdzi się tu sernik pieczony w kąpieli z malinami. Jak go zrobić? 

"Magia Świąt" – odcinek jedenasty 

W programie „Magia Świąt” znany i ceniony kucharz Sebastian Olma przygotował dla widzów kilkanaście inspiracji na świąteczne dania. Jedenasty odcinek kulinarnego formatu zobaczymy już 23 grudnia o godz. 9:40 na antenie TTV oraz o godz. 15:30 w TVN 7.

Tym razem kucharz zaprezentował w programie przepis na sernik pieczony w kąpieli wodnej z malinami. Deser jest niesamowicie kremowy i delikatny.

Przepis na sernik pieczony w kąpieli wodnej z malinami

Składniki na spód:

  • Herbatniki x 200 g,
    • orzechy włoskie x 50 g,
      • masło 82% x 100 g,
        • kakao x 2 łyżki stołowe.

          Przygotowanie spodu:

          Na początku miksujemy ze sobą herbatniki lub ciastka bezglutenowe i orzechy (w mikserze kuchennym). W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy kakao, i wlewamy do mieszanki z orzechów i herbatników. Całość dokładnie mieszamy. Powstałą masę należy przełożyć do spodu na sernik i równomiernie ją po nim rozprowadzić. Pieczemy w temperaturze 185 st. C. przez 10-12 minut. Następnie wyciągamy i studzimy spód.

          Składniki na masę serową:

          • Śmietana 36% x 1 litr,
            • cukier biały x 150 g,
              • biała czekolada x 200 g,
                • twaróg półtłusty krajanka x 700 g,
                  • jajka x 7 szt.,
                    • laska wanilii x 2 szt.

                      Przygotowanie masy serowej:

                      W metalowym rondelku podgrzewamy śmietanę połączoną z wanilią, cukrem i białą czekoladą, cały czas mieszając masę. Gdy rozpuścimy czekoladę i cukier, zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy twaróg oraz całe jajka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wlewamy do wcześniej wypieczonego spodu przez metalowe sitko. W ten sposób zatrzymamy grudki i kawałki wanilii. Naczynie z masą wstawiamy na głęboką blachę do pieczenia, zalewamy wodą i pieczemy przez ok. 1,5 h (140 st. C.). Po wyjęciu z piekarnika ciasto powinno być luźne, bo właśnie dzięki temu uzyskamy później kremową konsystencję. Wkładamy ciasto do lodówki na 12 h. Po tym czasie wyjmujemy masę, delikatnie odcinamy rant od sernika i wyciągamy go z formy.

                      Składniki na sos malinowy:

                      • Mrożone maliny x 250 g,
                        • cukier x 150 g,
                          • miód x 50 ml,
                            • sok z cytryny x 2 łyżki.

                              Przygotowanie sosu malinowego:

                              Maliny wsypujemy do rondelka, zasypujemy je cukrem, a następnie zagotowujemy. Mieszamy ze sobą wodę i mąkę ziemniaczaną, i dodajemy je do gotujących się malin, by otrzymać gęstą i zwartą konfiturę. Smak sosu wzbogacimy za pomocą miodu i soku z cytryny.

                              Jak podać sernik? Na spód talerza nałóż sos malinowy, a następnie połóż na nim kawałek ciasta. Możesz posypać go cukrem pudrem i ozdobić świeżymi malinami i kwiatami.

                              Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                              Aktualnie czytasz: Program "Magia Świąt". Przepis na sernik pieczony w kąpieli wodnej z malinami 

                              Zobacz także:

                              Źródło zdjęcia głównego: TVN 7

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                              Materiał promocyjny

                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana