Program "Magia świąt". Przepis na pieczoną polędwicę z duszonymi grzybami w śmietanie i sałatką z jarmużu

"Magia świąt". Przepis na pieczoną polędwicę
"Magia świąt". Przepis na pieczoną polędwicę
Źródło: Magia świąt, prod. Earlgrey, 2023
Zgodnie z tradycją w wielu domach podczas wigilii królują ryby. Z kolei w pierwszy i drugi dzień świąt na stołach pojawiają się dania mięsne. Idealną, wykwintną potrawą, która pasuje do uroczystych spotkań w rodzinnym gronie, jest pieczona polędwica z grzybami i lekką sałatką z jarmużu. Jak ją przygotować?

"Magia świąt" – odcinek siódmy

W programie "Magia świąt" popularny kucharz Sebastian Olma przedstawia dwanaście niezwykłych i innowacyjnych potraw związanych ze świętami. Siódmy odcinek kulinarnego show zobaczymy 12 grudnia o godz. 17:50 na antenie TVN7, a w TTV zostanie wyemitowany 13 grudnia o godz. 13:30.

Sebastian Olma dobrze wie, jak zrobić wrażenie na gościach i zachwycić ich bogactwem smaków zawartych w jednym daniu, dlatego proponuje przyrządzić polędwicę wołową. Dodatek przypraw i masła łowickiego extra 82% sprawi, że mięso nabierze intensywnego aromatu. Aksamitny sos z grzybami i śmietanką łowicką UHT 36%, będzie rewelacyjnie się komponować z pieczenią. Dopełnieniem potrawy może być chrupiąca, świeża sałatka z jarmużu w miodowo-musztardowej marynacie.

Przepis na pieczoną polędwicę z duszonymi grzybami w śmietanie i sałatką z jarmużu

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wołowej,
  • 100 g masła łowickiego extra 82%,
  • 1 główka czosnku,
  • świeży rozmaryn i tymianek,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Z polędwicy wołowej usuń błony. Natrzyj ją solą i pieprzem, następnie obwiń sznurkiem, aby była lepiej uformowana i równomiernie się smażyła. Dobrze rozgrzej patelnię, wlej olej i obsmaż mięso z każdej strony, aby miało ładny, złoty kolor. Wrzuć na patelnię świeży rozmaryn, tymianek i główkę czosnku przekrojoną na pół. Następnie dodawaj po łyżce zimne kawałki masła i smaż. Polewaj mięso tłuszczem. Uważaj, by masło się nie przypaliło. Usmażone mięso wstaw do piekarnika na około 15 minut i piecz w temperaturze 195 stopni C. Po upieczeniu wyjmuj mięso, aby odpoczęło.

Składniki na sałatkę z jarmużu:

  •  1 opakowanie jarmużu w liściach,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • 1 cytryna,
  • 50 ml miodu,
  • 1 duża łyżka musztardy francuskiej.

Przygotowanie:

Liście jarmużu zanurz w gorącej wodzie na dwie minuty, odcedź i włóż do miski z zimną wodą. Następnie dobrze odciśnij je z nadmiaru wody. Dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, musztardę francuską i wymieszaj. Gotową sałatkę odstaw na bok.

Składniki na duszone grzyby:

  • 500 g mieszanki świeżych grzybów (boczniaki, pieczarki, pieczarki szare),
  • 250 ml śmietanki łowickiej UHT 36%,
  • 30 g masła łowickiego extra 82%,
  • 50 g orzechów pekan,
  • 25 g kandyzowanych kasztanów,
  • 1 biała cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól.

Przygotowanie:

Obierz ząbki czosnku i posiekaj w kostkę cebulę. Na patelni rozgrzej masło, dodaj czosnek i cebulę, następnie dodaj sól. Boczniaki porwij na kawałki, a pieczarki pokrój na ćwiartki. Wrzuć grzyby na patelnię. Kiedy puszczą wodę i zmniejszą swoją objętość, dolej śmietankę. Dodaj do sosu pokruszone orzechy pekan oraz karmelizowane kasztany.

Na półmisku wyłóż sos grzybowy, a obok sałatkę z jamużu. Z mięsa ściągnij sznurek i pokrój pieczeń na plastry. Następnie nałóż je na sos. Danie udekoruj orzechami i kasztanami. Smacznego!

podziel się: