Program "Magia Świąt". Przepis na babkę pomarańczową na maślance z rumem

Przepis na babkę pomarańczową
TVN7_PRORES_MAGIA_SWIAT_S01E09_wersja_5min_BEZ_OPRAWY
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć nie tylko wymyślnych sałatek i ryb, ale i pysznych ciast. Jednym z nich jest babka. Ta z przepisu Sebastiana Olmy łączy w sobie tradycję z nowoczesnym twistem. Bez wątpienia posmakuje każdemu. 

"Magia Świąt" - odcinek 9

W programie "Magia świąt" znany i ceniony kucharz Sebastian Olma zaproponuje dwanaście niezwykłych i innowacyjnych potraw związanych ze świętami Bożego Narodzenia. Dziewiąty odcinek kulinarnego show zobaczymy 21 grudnia o godz. 17:50 na antenie TVN7, a w TTV zostanie wyemitowany 22 grudnia o godz. 13:30.

W 9 odcinku programu Sebastian Olma przygotował pyszną babkę pomarańczową na maślance z rumem. Ciasto pojawia się na świątecznych stołach w różnych wariacjach, za każdym razem zachwycając swoją puszystą konsystencją i słodyczą.  

Przepis na babkę pomarańczową na maślance z rumem 

Składniki na ciasto: 

  • Cukier biały 150/200 g, 
  • masło, temp. pokojowa 125 g, 
  • olej roślinny 120 ml, 
  • mąka pszenna 90 g, 
  • jajka 4 szt., 
  • ekstrakt pomarańczowy 10 ml, 
  • sól 15 g, 
  • proszek do pieczenia 15 g, 
  • rum ciemny 50/80 ml, 
  • maślanka 200 ml. 

Sposób przygotowania:

W robocie kuchennym utrzyj ze sobą masło, cukier i olej na średnich obrotach, następnie zwiększ tak, aby dobrze ubić i napowietrzyć masę. Następnie dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli, ekstrakt pomarańczowy, jajka (jedno po drugim). Masa powinna się cały czas mieszać tak, aby składniki się dobrze połączyły. Następnie dodaj rum. Po dokładnym wymieszaniu dodaj maślankę, a potem mąkę pszenną.

Gotową masę przełóż do foremki w kształcie babki, wcześniej jej ranty posmaruj zimnym masłem. Pamiętaj, aby dobrze “ubić” masę po włożeniu tak, aby nie było pęcherzyków powietrza. Babkę piecz w temp. około 190 stopni przez godzinę. Wyjmij po tym czasie i za pomocą wykałaczki sprawdź czy nie jest mokra w środku.

Składniki na sos do ciasta: 

  • Masło 80 g, 
  • cukier biały 50 g, 
  • cukier brązowy 50 g, 
  • sól 15 g, 
  • rum ciemny 80 ml, 
  • śmietanka 12% 80 ml. 
  • Dekoracje: 2 pomarańcze, cukier puder do posypania, kwiaty bergonii. 

Sposób przygotowania: 

W rondelku rozpuść masło, dodaj sól, cukier brązowy, zwykły i czekaj aż wszystko się rozpuści. Do rondelka dodaj rum i śmietanę. Gotuj aż sos zgęstnieje. 

podziel się: