"Magia świąt" – odcinek szósty
W programie "Magia świąt" znany i ceniony kucharz Sebastian Olma przedstawia dwanaście niezwykłych i innowacyjnych potraw związanych ze świętami. Szósty odcinek kulinarnego show zobaczymy 18 grudnia o godz. 17:50 na antenie TVN7, a w TTV zostanie wyemitowany 19 grudnia o godz. 13:30.
Tym razem Sebastian Olma proponuje widzom upieczenie świątecznego ciasta. Połączenie maku, twarogu i orzeźwiającej pomarańczy oraz imbiru sprawi, że w domu będzie się unosić wyjątkowy zapach, który natychmiast wprawi wszystkich w fantastyczny nastrój.
Ten deser to nowoczesna wersja klasycznego makowca. Tutaj króluje nie tylko mak, ale i twaróg. Spód z biszkoptów przyspieszy pracę nad ciastem, a jak wiadomo, podczas przygotowywania świątecznej kolacji każda minuta jest na wagę złota, by ze wszystkim zdążyć. Słodkie makowo-twarogowe nadzienie przełamie aromatyczna pomarańcza.
Przepis na świąteczny makowiec z twarogiem, lukrem pomarańczowym i imbirem
Składniki na masę twarogową z pomarańczą i imbirem:
- 150 g masła 82%,
- 150 g cukru pudru,
- 1 kg twarogu półtłustego,
- 6 żółtek,
- 50 g marynowanego imbiru,
- 80 g kandyzowanej skórki z pomarańczy,
- ekstrakt z pomarańczy do smaku,
- 15 g proszku do pieczenia,
- 200 ml śmietanki 36%.
Przygotowanie:
W misce utrzyj robotem kuchenny masło z cukrem pudrem (odrobinę masła zostaw do posmarowania formy do pieczenia). Następnie stopniowo dodawaj żółtka, a potem stopniowo twaróg, cały czas miksując. Gdy cały twaróg będzie wymieszany, dodaj śmietankę, ekstrakt pomarańczowy, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, proszek do pieczenia oraz posiekany marynowany imbir. Masę dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
Składniki na masę makową:
- 500 g masy makowej z bakaliami,
- 50 ml ciemnego rumu,
- 1 opakowanie biszkoptów,
- 2 białka.
Przygotowanie:
Do masy makowej dodaj część rumu, dwa białka i dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do rękawa cukierniczego.
Formę do pieczenia wysmaruj masłem, wyłóż pergaminem, a następnie wypełnij dno biszkoptami. Za pomocą płaskiej łyżki rozsmaruj połowę masy serowej na grubość około 2 cm. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego wykładaj podłużne paski masy makowej. Drugą połowę masy serowej włóż do kolejnego rękawa i również wykładaj ją w formie podłużnych pasków. Mają powstać naprzemienne biało-czarne pasy na cieście. Na koniec rozsmaruj na wierzchu rum i posyp kandyzowaną skórką pomarańczową.
Makowiec wstaw do piekarnika na około godzinę. Piecz w temperaturze 180 stopni C z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu otwórz drzwi piekarnika, aby ciasto ostygło. Dopiero po kilku minutach wyjmij blachę z pieca.
Składniki na lukier pomarańczowy:
- 200 g cukru pudru,
- 1 pomarańcza,
- kilka kropli ekstraktu z pomarańczy,
- owoce kumkwatu lub suszone plastry pomarańczy do dekoracji.
Przygotowanie:
W misce wymieszaj cukier puder z sokiem i startą skórką z pomarańczy oraz z ekstraktem. Powstały lukier polej po cieście. Do dekoracji możesz użyć owoców kumkwatu lub suszonych plastrów pomarańczy. Smacznego!
Szybkie i skuteczne mycie naczyń z kapsułkami Somat Excellence 4 in 1
Podczas przygotowywania ciasta brudzi się wiele naczyń. Aby szybko posprzątać w kuchni, wstaw naczynia do zmywarki i włóż kapsułkę Somat Excellence 4 in 1.
W środku kapsułki znajduje się skuteczny proszek i trzy żele, dzięki czemu będziemy mieć gwarancję głębokiego czyszczenia i idealnego połysku.
Do tego samego cyklu dodaj tabletkę czyszczącą Somat Machine Cleaner na dno zmywarki. W ten sposób zadbasz o kondycję swojej zmywarki i zapobiegniesz tworzeniu się kamienia na dyszach, filtrze, pompie i wężach, a także skutecznie usuniesz nieprzyjemne zapachy.
Źródło zdjęcia głównego: TVN 7