Materiał promocyjny

Program "Magia świąt". Przepis na świąteczny makowiec z twarogiem, lukrem pomarańczowym i imbirem

"Magia świąt". Przepis na makowiec z twarogiem
Źródło: Magia świąt, prod. Earlgrey, 2023
Podczas wigilijnej uczty na stole pojawiają się nie tylko wytrawne dania, ale również i słodkości. Jednym z klasyków wśród świątecznych ciast jest makowiec. Warto jednak przygotować go w innej wersji - w połączeniu z masą twarogową i pomarańczowym twistem. Sprawdź prosty przepis.

"Magia świąt" – odcinek szósty

W programie "Magia świąt" znany i ceniony kucharz Sebastian Olma przedstawia dwanaście niezwykłych i innowacyjnych potraw związanych ze świętami. Szósty odcinek kulinarnego show zobaczymy 18 grudnia o godz. 17:50 na antenie TVN7, a w TTV zostanie wyemitowany 19 grudnia o godz. 13:30.

Tym razem Sebastian Olma proponuje widzom upieczenie świątecznego ciasta. Połączenie maku, twarogu i orzeźwiającej pomarańczy oraz imbiru sprawi, że w domu będzie się unosić wyjątkowy zapach, który natychmiast wprawi wszystkich w fantastyczny nastrój.

Ten deser to nowoczesna wersja klasycznego makowca. Tutaj króluje nie tylko mak, ale i twaróg. Spód z biszkoptów przyspieszy pracę nad ciastem, a jak wiadomo, podczas przygotowywania świątecznej kolacji każda minuta jest na wagę złota, by ze wszystkim zdążyć. Słodkie makowo-twarogowe nadzienie przełamie aromatyczna pomarańcza.

Przepis na świąteczny makowiec z twarogiem, lukrem pomarańczowym i imbirem

Składniki na masę twarogową z pomarańczą i imbirem:

  • 150 g masła 82%,
    • 150 g cukru pudru,
      • 1 kg twarogu półtłustego,
        • 6 żółtek,
          • 50 g marynowanego imbiru,
            • 80 g kandyzowanej skórki z pomarańczy,
              • ekstrakt z pomarańczy do smaku,
                • 15 g proszku do pieczenia,
                  • 200 ml śmietanki 36%.

                    Przygotowanie:

                    W misce utrzyj robotem kuchenny masło z cukrem pudrem (odrobinę masła zostaw do posmarowania formy do pieczenia). Następnie stopniowo dodawaj żółtka, a potem stopniowo twaróg, cały czas miksując. Gdy cały twaróg będzie wymieszany, dodaj śmietankę, ekstrakt pomarańczowy, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, proszek do pieczenia oraz posiekany marynowany imbir. Masę dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.

                    Składniki na masę makową:

                    • 500 g masy makowej z bakaliami,
                      • 50 ml ciemnego rumu,
                        • 1 opakowanie biszkoptów,
                          • 2 białka.

                            Przygotowanie:

                            Do masy makowej dodaj część rumu, dwa białka i dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do rękawa cukierniczego.

                            Formę do pieczenia wysmaruj masłem, wyłóż pergaminem, a następnie wypełnij dno biszkoptami. Za pomocą płaskiej łyżki rozsmaruj połowę masy serowej na grubość około 2 cm. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego wykładaj podłużne paski masy makowej. Drugą połowę masy serowej włóż do kolejnego rękawa i również wykładaj ją w formie podłużnych pasków. Mają powstać naprzemienne biało-czarne pasy na cieście. Na koniec rozsmaruj na wierzchu rum i posyp kandyzowaną skórką pomarańczową.

                            Makowiec wstaw do piekarnika na około godzinę. Piecz w temperaturze 180 stopni C z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu otwórz drzwi piekarnika, aby ciasto ostygło. Dopiero po kilku minutach wyjmij blachę z pieca.

                            Składniki na lukier pomarańczowy:

                            • 200 g cukru pudru,
                              • 1 pomarańcza,
                                • kilka kropli ekstraktu z pomarańczy,
                                  • owoce kumkwatu lub suszone plastry pomarańczy do dekoracji.

                                    Przygotowanie:

                                    W misce wymieszaj cukier puder z sokiem i startą skórką z pomarańczy oraz z ekstraktem. Powstały lukier polej po cieście. Do dekoracji możesz użyć owoców kumkwatu lub suszonych plastrów pomarańczy. Smacznego!

                                    Szybkie i skuteczne mycie naczyń z kapsułkami Somat Excellence 4 in 1

                                    Podczas przygotowywania ciasta brudzi się wiele naczyń. Aby szybko posprzątać w kuchni, wstaw naczynia do zmywarki i włóż kapsułkę Somat Excellence 4 in 1.

                                    W środku kapsułki znajduje się skuteczny proszek i trzy żele, dzięki czemu będziemy mieć gwarancję głębokiego czyszczenia i idealnego połysku.

                                    Do tego samego cyklu dodaj tabletkę czyszczącą Somat Machine Cleaner na dno zmywarki. W ten sposób zadbasz o kondycję swojej zmywarki i zapobiegniesz tworzeniu się kamienia na dyszach, filtrze, pompie i wężach, a także skutecznie usuniesz nieprzyjemne zapachy.

                                    Aktualnie czytasz: Program "Magia świąt". Przepis na świąteczny makowiec z twarogiem, lukrem pomarańczowym i imbirem

                                    Źródło zdjęcia głównego: TVN 7

                                    Materiał promocyjny
                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                    Materiał promocyjny

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana