Materiał promocyjny

Program "Magia świąt". Przepis na bliny z wędzonym jesiotrem, kawiorem i kremem wasabi

"Magia świąt". Przepis na bliny z wędzonym jesiotrem
Źródło: Magia świąt, prod. Earlgrey, 2023
Dania z rybami są nieodłącznym elementem świątecznych jadłospisów. Sięgamy zwykle po karpie czy śledzie, ale warto też spróbować innych gatunków i wykorzystać je do stworzenia nowoczesnych dań nawiązujących do tradycji. Przykładem takiej potrawy są bliny z wędzonym jesiotrem. Jak je przygotować?

"Magia świąt" – odcinek czwarty

W programie "Magia świąt" znany kucharz Sebastian Olma przedstawia dwanaście innowacyjnych, świątecznych przepisów. Czwarty odcinek kulinarnego show zobaczymy 14 grudnia o godz. 17:50 na antenie TVN7, a w TTV zostanie wyemitowany 15 grudnia o godz. 13:30.

Tym razem Sebastian Olma przygotował bliny. Smażone, puszyste placuszki idealnie komponują się z aksamitnym, lekko pikantnym, chrzanowym musem, aromatyczną, wędzoną rybą i lekko słonym, chrupiącym kawiorem. To danie łączy w sobie wiele smaków oraz tekstur, więc bez wątpienia podbije kubki smakowe niejednego miłośnika kulinariów.

Przepis na bliny z wędzonym jesiotrem, kawiorem i kremem wasabi

Składniki ciasta na bliny:

  • 600 ml gęstego kefiru Łowicz,
    • 200 g mąki pszennej,
      • płaska łyżka soli, płaska łyżka cukru,
        • 1 jajko,
          • mała łyżeczka sody,
            • olej do smażenia.

              Przygotowanie ciasta:

              W misce połącz kefir z solą, cukrem, jajkiem i sodą. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw na 15 minut, by soda zaczęła pracować. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj ciasto łyżką. Smaż bliny z obu stron do momentu, aż się zarumienią i urosną. Następnie przełóż je na ręcznik papierowy.

              Krem wasabi:

              • 250 g śmietankowego serka mascarpone,
                • 1 tubka pasty wasabi.

                  Przygotowanie kremu:

                  Do miski dodaj oba składniki i połącz je. Opcjonalnie możesz użyć więcej pasty wasabi, jeśli lubisz ten intensywny smak. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i odstaw do lodówki. Dodatki do blinów:

                  • 100 g wędzonego jesiotra,
                    • 1 opakowanie kawioru,
                      • świeże kwiaty i zioła oraz cytryna do dekoracji.

                        Przygotowanie:

                        Na gotowe bliny nałóż porcję kremu wasabi. Na wierzch połóż plastry wędzonego jesiotra i  porcję kawioru. Całość udekoruj świeżymi kwiatami, ziołami i cząstkami cytryny.

                        Sposób na szybkie i skuteczne mycie naczyń

                        Podczas przygotowywania świątecznych potraw brudzi się wiele naczyń. Aby szybko sobie z nimi poradzić, wystarczy włożyć je do zmywarki i umyć z pomocą skutecznych kapsułek Somat Excellence 4 in 1. Kapsułki, które zawierają proszek oraz trzy żele, dogłębnie czyszczą zabrudzenia i chronią delikatne naczynia i zmywarkę. Szybko rozpuszczają się w wodzie i są skuteczne także w niskich temperaturach oraz w krótkich cyklach.  Dla perfekcyjnego blasku warto dodać nabłyszczacz, który przyspiesza wysychanie i sprawia, że talerze, miski, szklanki czy sztućce będą miały piękny połysk

                        Aktualnie czytasz: Program "Magia świąt". Przepis na bliny z wędzonym jesiotrem, kawiorem i kremem wasabi

                        Źródło zdjęcia głównego: TVN 7

                        Materiał promocyjny
                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                        Materiał promocyjny

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana