"Magia świąt" – odcinek czwarty
W programie "Magia świąt" znany kucharz Sebastian Olma przedstawia dwanaście innowacyjnych, świątecznych przepisów. Czwarty odcinek kulinarnego show zobaczymy 14 grudnia o godz. 17:50 na antenie TVN7, a w TTV zostanie wyemitowany 15 grudnia o godz. 13:30.
Tym razem Sebastian Olma przygotował bliny. Smażone, puszyste placuszki idealnie komponują się z aksamitnym, lekko pikantnym, chrzanowym musem, aromatyczną, wędzoną rybą i lekko słonym, chrupiącym kawiorem. To danie łączy w sobie wiele smaków oraz tekstur, więc bez wątpienia podbije kubki smakowe niejednego miłośnika kulinariów.
Przepis na bliny z wędzonym jesiotrem, kawiorem i kremem wasabi
Składniki ciasta na bliny:
- 600 ml gęstego kefiru Łowicz,
- 200 g mąki pszennej,
- płaska łyżka soli, płaska łyżka cukru,
- 1 jajko,
- mała łyżeczka sody,
- olej do smażenia.
Przygotowanie ciasta:
W misce połącz kefir z solą, cukrem, jajkiem i sodą. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw na 15 minut, by soda zaczęła pracować. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj ciasto łyżką. Smaż bliny z obu stron do momentu, aż się zarumienią i urosną. Następnie przełóż je na ręcznik papierowy.
Krem wasabi:
- 250 g śmietankowego serka mascarpone,
- 1 tubka pasty wasabi.
Przygotowanie kremu:
Do miski dodaj oba składniki i połącz je. Opcjonalnie możesz użyć więcej pasty wasabi, jeśli lubisz ten intensywny smak. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i odstaw do lodówki. Dodatki do blinów:
- 100 g wędzonego jesiotra,
- 1 opakowanie kawioru,
- świeże kwiaty i zioła oraz cytryna do dekoracji.
Przygotowanie:
Na gotowe bliny nałóż porcję kremu wasabi. Na wierzch połóż plastry wędzonego jesiotra i porcję kawioru. Całość udekoruj świeżymi kwiatami, ziołami i cząstkami cytryny.
Sposób na szybkie i skuteczne mycie naczyń
Podczas przygotowywania świątecznych potraw brudzi się wiele naczyń. Aby szybko sobie z nimi poradzić, wystarczy włożyć je do zmywarki i umyć z pomocą skutecznych kapsułek Somat Excellence 4 in 1. Kapsułki, które zawierają proszek oraz trzy żele, dogłębnie czyszczą zabrudzenia i chronią delikatne naczynia i zmywarkę. Szybko rozpuszczają się w wodzie i są skuteczne także w niskich temperaturach oraz w krótkich cyklach. Dla perfekcyjnego blasku warto dodać nabłyszczacz, który przyspiesza wysychanie i sprawia, że talerze, miski, szklanki czy sztućce będą miały piękny połysk
Źródło zdjęcia głównego: TVN 7