Materiał promocyjny

Program "Magia świąt". Przepis na bliny z wędzonym jesiotrem, kawiorem i kremem wasabi

"Magia świąt". Przepis na bliny z wędzonym jesiotrem, kawiorem i kremem wasabi
"Magia świąt". Przepis na bliny z wędzonym jesiotrem
Źródło: Magia świąt, prod. Earlgrey, 2023
Dania z rybami są nieodłącznym elementem świątecznych jadłospisów. Sięgamy zwykle po karpie czy śledzie, ale warto też spróbować innych gatunków i wykorzystać je do stworzenia nowoczesnych dań nawiązujących do tradycji. Przykładem takiej potrawy są bliny z wędzonym jesiotrem. Jak je przygotować?

"Magia świąt" – odcinek czwarty

W programie "Magia świąt" znany kucharz Sebastian Olma przedstawia dwanaście innowacyjnych, świątecznych przepisów. Czwarty odcinek kulinarnego show zobaczymy 14 grudnia o godz. 17:50 na antenie TVN7, a w TTV zostanie wyemitowany 15 grudnia o godz. 13:30.

Tym razem Sebastian Olma przygotował bliny. Smażone, puszyste placuszki idealnie komponują się z aksamitnym, lekko pikantnym, chrzanowym musem, aromatyczną, wędzoną rybą i lekko słonym, chrupiącym kawiorem. To danie łączy w sobie wiele smaków oraz tekstur, więc bez wątpienia podbije kubki smakowe niejednego miłośnika kulinariów.

Przepis na bliny z wędzonym jesiotrem, kawiorem i kremem wasabi

Składniki ciasta na bliny:

  • 600 ml gęstego kefiru Łowicz,
  • 200 g mąki pszennej,
  • płaska łyżka soli, płaska łyżka cukru,
  • 1 jajko,
  • mała łyżeczka sody,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie ciasta:

W misce połącz kefir z solą, cukrem, jajkiem i sodą. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw na 15 minut, by soda zaczęła pracować. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj ciasto łyżką. Smaż bliny z obu stron do momentu, aż się zarumienią i urosną. Następnie przełóż je na ręcznik papierowy.

Krem wasabi:

  • 250 g śmietankowego serka mascarpone,
  • 1 tubka pasty wasabi.

Przygotowanie kremu:

Do miski dodaj oba składniki i połącz je. Opcjonalnie możesz użyć więcej pasty wasabi, jeśli lubisz ten intensywny smak. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i odstaw do lodówki. Dodatki do blinów:

  • 100 g wędzonego jesiotra,
  • 1 opakowanie kawioru,
  • świeże kwiaty i zioła oraz cytryna do dekoracji.

Przygotowanie:

Na gotowe bliny nałóż porcję kremu wasabi. Na wierzch połóż plastry wędzonego jesiotra i  porcję kawioru. Całość udekoruj świeżymi kwiatami, ziołami i cząstkami cytryny.

Sposób na szybkie i skuteczne mycie naczyń

Podczas przygotowywania świątecznych potraw brudzi się wiele naczyń. Aby szybko sobie z nimi poradzić, wystarczy włożyć je do zmywarki i umyć z pomocą skutecznych kapsułek Somat Excellence 4 in 1. Kapsułki, które zawierają proszek oraz trzy żele, dogłębnie czyszczą zabrudzenia i chronią delikatne naczynia i zmywarkę. Szybko rozpuszczają się w wodzie i są skuteczne także w niskich temperaturach oraz w krótkich cyklach.  Dla perfekcyjnego blasku warto dodać nabłyszczacz, który przyspiesza wysychanie i sprawia, że talerze, miski, szklanki czy sztućce będą miały piękny połysk

Materiał promocyjny
podziel się: