Materiał promocyjny

Program "Magia świąt". Przepis na domowe racuchy z suszonymi owocami, imbirem i serkiem mascarpone z prażonymi jabłkami

 "Magia świąt". Przepis na domowe racuchy
"Magia świąt". Przepis na domowe racuchy
Źródło: Magia świąt, prod. Earlgrey, 2023
Urozmaiceniem świątecznej uczty może być słodkie danie, które z pewnością posmakuje nie tylko dorosłym, ale przede wszystkim najmłodszym członkom rodziny. Puszyste racuchy z dodatkiem lekkiego, waniliowego serka i jabłek przywodzi na myśl beztroskie czasy dzieciństwa. Sprawdź prosty przepis, który łączy tradycję z nowoczesnością.

"Magia świąt" - odcinek ósmy

W programie "Magia świąt" ceniony ekspert kulinarny Sebastian Olma przedstawia dwanaście niezwykłych i innowacyjnych potraw związanych ze świętami. Ósmy odcinek świątecznego show będzie emitowany 20 grudnia o godz. 17:50 na antenie TVN7, a w TTV 21 grudnia o godz. 13:30.

Sebastian Olma przygotował danie, które jest głęboko zakorzenione w jego sercu. Babcia kucharza zawsze na święta serwowała drożdżowe racuchy specjalnie dla najmłodszych, kiedy chcieli zjeść coś innego niż ryby czy mięso. Olma postanowił odtworzyć przepis babci, ale za sprawą dodatków takich, jak suszone owoce, serek mascarpone i limonka nadał mu nowoczesnego sznytu.

Przepis na domowe racuchy z suszonymi owocami, imbirem i serkiem mascarpone z prażonymi jabłkami

Składniki na racuchy:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 15 g cukru,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 300 ml mleka 2%.
  • 2 jajka,
  • po 50 g suszonych moreli, żurawiny i śliwek,
  • 20 g świeżego imbiru,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • cukier puder, suszone jabłka i rajskie jabłuszka do dekoracji.

Przygotowanie:

Połowę mleka lekko podgrzej. Do miski wsyp mąkę, sól, pokruszone drożdże i cukier. Dolej mleko - upewnij się, że nie jest gorące. Zmieszaj składniki i przykryj ciasto ściereczką. Odstaw je na 20 minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie posiekaj suszone owoce i dorzuć je do ciasta. Dodaj starty imbir i dolej pozostałą część mleka. Wbij jajka i dokładnie wymieszaj. Wierzch ciasta możesz delikatnie posypać mąką. Miskę ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 min.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż placuszki z dwóch stron, aż będą mieć złocistobrązowy kolor i ładnie urosną. Usmażone racuchy wyłóż na papier, by odsączyć tłuszcz.

Składniki na serek z prażonymi jabłkami:

  • 2 twarde jabłka,
  • 50 g masła,
  • 1 limonka,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 15 ml płynnego miodu,
  • 2 laski wanilii,
  • 15 g cukru.

Przygotowanie:

Obierz jabłka i pokrój w kostkę. Dodaj cukier i świeżo startą skórkę z limonki. Na patelni rozgrzej masło i dodaj jabłka. Kiedy lekko zmiękną, dolej część miodu i sok z połowy limonki. Przez chwilę duś składniki, a następnie odstaw do wystudzenia.

Do miski włóż serek mascarpone, dodaj nasiona wanilii i miód. Wymieszaj składniki, aby się połączyły. Następnie dodaj ¾ prażonych jabłek i znów wymieszaj.

Wyłóż racuchy na talerz. Posyp je cukrem pudrem. Na jeden placek nałóż serek mascarpone, a następnie kilka cząstek jabłka. Na wierzchu ułóż drugi placek i znów posyp cukrem pudrem. Powtarzaj tę czynność z pozostałymi racuchami. Danie możesz udekorować suszonymi jabłkami i rajskimi jabłuszkami. Smacznego!

Szybkie mycie naczyń z kapsułkami Somat Excellence 4 in 1

Kiedy danie będzie już gotowe, przyjdzie czas na sprzątanie w kuchni. W tym pomoże Ci Somat! Wystarczy włożyć brudne naczynia do zmywarki i dodać kapsułki Somat Excellence 4in1 dla doskonale czystych i błyszczących naczyń.

Somat Excellence 4in1 zapewnia perfekcyjne czyszczenie nawet trudnych zabrudzeń i przypaleń, również w programie eco (45°C). Ciesz się perfekcyjnie czystymi naczyniami z Somat!

Materiał promocyjny
podziel się: