"Święta od kuchni" - Sebastia Olma i Grzegorz Zawierucha
"Święta od kuchni" to nowy cykl reporterki Dzień Dobry TVN, w którym gwiazdy popisują się swoimi kulinarnymi umiejętnościami. Wspólne pichcenie okazało się pretekstem do szczerej rozmowy z kucharzami - Sebastianem Olmą i Grzegorzem Zawieruchą. Goście podjęli się przyrządzenia tradycyjnych śledzi, jednak w nowoczesnym wydaniu - w tempurze lub z rydzami i ziemniakami. Jak zapewnia Sebastian Olma - śledzie w tempurze powinny być soczyste i chrupiące. Podane z pastą wasabi i świeżą sałatką będzie doskonałym świątecznym rozwiązaniem. - Żeby śledzie były dobrej jakości, to jest najistotniejsze. Jeśli śledzie są słabe to one w tym wszystkim nam nie zagrają - przekonywał Sebastian Olma. Według Grzegorza Zawieruchy najważniejsze w wyborze ryby jest jej kolor oraz brak konserwantów. Warto zwrócić uwagę na intensywny odcień różu, którym charakteryzuje się matias, czyli młody śledź.
Śledzie w wersji nowoczesnej i tradycyjnej
Grzegorz Zawierucha przyrządził rybę z odrobiną octu, miodu oraz cynamonu. Aromatyczne wydanie klasycznej potrawy idealnie wpasuje się wigilijne menu. Cebulka, ocet winny jabłkowy, śliwki, anyż to dodatki, bez których kucharz nie wyobraża sobie świątecznej kuchni.
- Jako dodatek, żeby tych rydzów nie było zbyt mało, tutaj świetnie pasuje rydz z zalewy - dodał Grzegorz Zawierucha. Poza śledziami w kuchni naszych gości pojawiły się klasyczne ziemniaki gotowane w maśle oraz kiszona kapusta. Według Sebastiana Olmy najistotniejsza jest jakość kiszonki, która - jeśli odpowiednio przygotowana - nie wymaga dodatków.
- Do tego odrobina wędzonego twarogu. [...] Ma kawałki po wędzeniu, takiego osadu. Jest super i będzie idealnie pasował. [...] Pamiętajmy o naszych korzeniach - podsumował Sebastian Olma.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Rosołek dobry na wszystko. Przepisy jakich nie znacie Finalista "MasterChefa" ocenia swoje szanse na zwycięstwo. "Jestem najlepiej gotującym facetem"
- Trebunie-Tutki: kapela, która naraziła się góralom. "Krytykowali nas i nie rozumieli tego"
Autor: Zofia Wierzcholska
Reporter: Karolina Kalatzi
Źródło zdjęcia głównego: DDTVN