"Święta od kuchni". Nowoczesny śledź według Sebastiana Olmy i Grzegorza Zawieruchy

"Święta od kuchni"
"Święta od kuchni"
Zielono na talerzu
Zielono na talerzu
Szparagowe love
Szparagowe love
Dyniowe przysmaki
Dyniowe przysmaki
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Śniadania na słodko i wytrawnie
Śniadania na słodko i wytrawnie
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Niezłe jaja w kuchni
Niezłe jaja w kuchni
Kuchnia obfita w nabiał
Kuchnia obfita w nabiał
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Szlachetna kuchnia
Szlachetna kuchnia
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Przepis na udaną Wielkanoc
Przepis na udaną Wielkanoc
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Święta zbliżają się wielkimi krokami, dlatego reporterka Dzień Dobry TVN Karolina Kalatzi w ramach nowego cyklu "Święta od kuchni" porozmawiała z gwiazdami o ich bożonarodzeniowych zwyczajach. W pierwszej odsłonie wystąpili szefowie kuchni - Sebastian Olma i Grzegorz Zawierucha. Panowie podjeli się pierwszego gastronomicznego wyzwania.

"Święta od kuchni" - Sebastia Olma i Grzegorz Zawierucha

"Święta od kuchni" to nowy cykl reporterki Dzień Dobry TVN, w którym gwiazdy popisują się swoimi kulinarnymi umiejętnościami. Wspólne pichcenie okazało się pretekstem do szczerej rozmowy z kucharzami - Sebastianem Olmą i Grzegorzem Zawieruchą. Goście podjęli się przyrządzenia tradycyjnych śledzi, jednak w nowoczesnym wydaniu - w tempurze lub z rydzami i ziemniakami. Jak zapewnia Sebastian Olma - śledzie w tempurze powinny być soczyste i chrupiące. Podane z pastą wasabi i świeżą sałatką będzie doskonałym świątecznym rozwiązaniem. - Żeby śledzie były dobrej jakości, to jest najistotniejsze. Jeśli śledzie są słabe to one w tym wszystkim nam nie zagrają - przekonywał Sebastian Olma. Według Grzegorza Zawieruchy najważniejsze w wyborze ryby jest jej kolor oraz brak konserwantów. Warto zwrócić uwagę na intensywny odcień różu, którym charakteryzuje się matias, czyli młody śledź.

Śledzie w wersji nowoczesnej i tradycyjnej

Grzegorz Zawierucha przyrządził rybę z odrobiną octu, miodu oraz cynamonu. Aromatyczne wydanie klasycznej potrawy idealnie wpasuje się wigilijne menu. Cebulka, ocet winny jabłkowy, śliwki, anyż to dodatki, bez których kucharz nie wyobraża sobie świątecznej kuchni.

- Jako dodatek, żeby tych rydzów nie było zbyt mało, tutaj świetnie pasuje rydz z zalewy - dodał Grzegorz Zawierucha. Poza śledziami w kuchni naszych gości pojawiły się klasyczne ziemniaki gotowane w maśle oraz kiszona kapusta. Według Sebastiana Olmy najistotniejsza jest jakość kiszonki, która - jeśli odpowiednio przygotowana - nie wymaga dodatków.

- Do tego odrobina wędzonego twarogu. [...] Ma kawałki po wędzeniu, takiego osadu. Jest super i będzie idealnie pasował. [...] Pamiętajmy o naszych korzeniach - podsumował Sebastian Olma.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Zofia Wierzcholska

Reporter: Karolina Kalatzi

Źródło zdjęcia głównego: DDTVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana