"No i co się z tym robi?". Magda Gessler ratuje restaurację z Połajewa

"Kuchenne rewolucje" sezon 23 odcinek 7
"Kuchenne rewolucje" sezon 23 odcinek 7
Źródło: "Kuchenne rewolucje" sezon 23 odcinek 7, screenshot z programu
W najnowszym odcinku "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler odwiedzi malowniczą, wielkopolską wieś Połajewo. Przy przebiegającej przez nią ruchliwej ulicy znajduje się podupadająca restauracja "Silvano". Czy gwiazda TVN przywróci jej świetność sprzed pandemii?
"Kuchenne rewolucje" na ratunek po lockdownie

Dla 34-letniego Kuby bardzo ważna jest rodzina. Do prowadzenia "Silvano" namówił go ojciec, natomiast nazwa restauracji wzięła się od imienia jego szwagierki - Sylwii. W takiej sytuacji trudno dziwić się, że właściciel ma do swojego biznesu bardzo emocjonalny stosunek. Kuba przyznaje, że na początku pandemii postanowił, że nie zwolni nikogo ze swojej zaufanej załogi. 

- Postanowiliśmy, że chcemy wszystkich ludzi utrzymać. Bo na nich, w razie telefonu, zawsze możemy polegać - powiedział.

Magda Gessler w Połajewie

Prowadzona przez Kubę restauracja utrzymywała się przede wszystkim z organizacji imprez. Po kilku lockdownach właściciel musiał jednak zmienić strategię i skupić się na kuchni. Ta, w przypadku "Silvano" jest, delikatnie mówiąc, różnorodna. Zamówić w niej można zarówno sushi, jak i kotleta schabowego, burgera czy pizzę. To właśnie na degustację trzech ostatnich z wymienionych pozycji zdecydowała się Magda Gessler

Podczas gdy schabowy nie odrzucił restauratorki, gospodarze zamarli, kiedy na jej stole pojawił się burger. 

- No i co się z tym robi? Hamburgera zazwyczaj bierze się całego do ust. Może mi pani to pokazać? - zapytała jedną z kelnerek Gessler.

Jednak to nie burger okazał się najgorszy. Z podanych dań najmniej smakowała Magdzie pizza zwana "rzeźnicką"

- Chłopy tutaj lubią taką pizzę, może pani Magda ma miejski gust - próbowała bronić dania kelnerka.

Czy Magdzie Gessler udało się uratować restaurację w Połajewie?

Po interwencji Magdy Gessler, "Silvano" zamieniło się w "Karczmę Gę gę gę", a w jego menu i wystroju pierwsze skrzypce zaczęła grać, jak nietrudno się domyślić - gęś. Włoskie odniesienia zastąpił krajobraz wielkopolski, a miks kuchni całego świata, dania lokalne.

Pięć miesięcy później Magda Gessler w Połajewie zastała restaurację w pełnym rozkwicie. W "Karczmie Gę gę gę" dania zamówić można było zarówno na miejscu, jak i na wynos.

Restauratorka postawiła na rosół z gęsią, pieczoną gęś, burgery i rogale z gęsiną oraz sałatkę z burakiem.

Czekający w napięciu Kuba w końcu usłyszał wyrok. Magda Gessler była zachwycona. - Gęś jest pyszna i rządzi jak dobry generał - powiedziała, wychodząc z restauracji.

Premierowe odcinki "Kuchennych Rewolucji" możecie oglądać w każdy czwartek o 21:30 lub wcześniej w Playerze.

Kuchenne rewolucje
Sezon 23 | Odcinek 6 - Połajewo
Źródło: x-news

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości