Zobacz też:
Jak rozpoznać alergie pokarmowe?
Julia Wieniawa uczulona na gluten! W rozmowie z Faktem przyznała, że nie może jeść produktów z glutenem, ponieważ czuje się po nich źle:
Moja trenerka zachęciła mnie jakiś czas temu, żeby wyeliminować gluten na miesiąc i zobaczyć, jak się będę czuła (...) - powiedziała w rozmowie z Faktem Julia Wieniawa.
Julia Wieniawa poczuła się lepiej po odstawieniu glutenu. Raz spróbowała zjeść pizzę...
Jak potem zjadłam pizzę, to miałam małą depresję. Nie wiedziałam, o co chodzi (...) Gdy zjem coś, co zawiera gluten, to robią mi się na skórze plamki, które mnie swędzą i bolą. Psuje mi się też humor. Bo jelita to podobno drugi mózg - powiedziała Wieniawa.
Julia Wieniawa się tłumaczy
Po tych słowach na Julię Wieniawę spadła fala hejtu. Wieniawa odpowiedziała na niego w rozmowie z Agnieszką Jastrzębską:
Strasznie nie lubię, kiedy wyrywa się moje słowa z kontekstu. (...) Potem wszyscy ludzie piszą, że nie szanują ludzi z depresją, co jest absurdem. (...) Rozmawialiśmy o mojej diecie, a w związku z tym, że mam niedoczynność tarczycy i nietolerancję glutenu, to muszę na to uważać. Często zdarza się tak, że gluten ma wpływ na samopoczucie i obniża nastrój - nie chodzi mi o depresję! Ponieważ jelito to nasz drugi mózg. Jeżeli jesz syf, to czujesz się jak syf! - powiedziała Julia Wieniawa.
Uczulenie na gluten a celiakia
Jeśli jesteśmy uczuleni na gluten, powinniśmy za wszelką cenę go unikać. Gluten to frakcja białka, która występuje w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie i ich pochodnych. Te trzy zboża są zawsze wykluczane w diecie bezglutenowej.
Czym zastąpić gluten? Zamiast glutenu jeść powinniśmy:
- kaszę gryczaną,
- tapiokę,
- chleb gryczany,
- komosę ryżową,
- ziemniaki,
- ryż.
Zawsze powinniśmy zwracać uwagę na to, czy na produkcie jest znak przekreślonego zboża – taki znak to gwarant tego, że ten produkt nie zawiera glutenu. Jest to szczególnie ważne dla ludzi chorych na celiakię.
Celiakia często jest mylona z alergią, ale w rzeczywistości jest to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzuje się nietolerancją glutenu, białka zapasowego zawartego w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie). Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie się przez całe życie do ścisłej diety bezglutenowej.
Depresja a gluten
Ostatnie badania z Uniwersytetu w Maryland wykazały, że rzeczywiście może istnieć korelacja między nietolerancją glutenu a depresją. Jeśli masz problemy ze snem, zmienny nastrój, brakuje ci energii, sprawdź czy nie jesteś uczulona na gluten lub czy nie cierpisz na celiakię.
Więcej:
- Celiakia u dzieci i dorosłych. Przyczyny, objawy i leczenie celiakii
- Gluten - czym jest i czy szkodzi? Produkty bezglutenowe - niezbędny składnik diety, czy wyolbrzymiona komercja?
- Przepis na obiad - makaron z sosem sojowym i warzywami
Autor: Filip Yak