"Jesz syf? Czujesz się jak syf!" Wieniawa tłumaczy się ze swoich słów o depresji

Julia Wieniawa nie może jeść glutenu, ponieważ jest na niego uczulona. Gwiazda uważa, że jeśli zje produkty zawierające gluten, "pojawiają się u niej nieprzyjemne objawy, a nawet... stany depresyjne". Po tych słowach w sieci wybuchła afera! Jak teraz Wieniawa się tłumaczy?

Zobacz też:

Jak rozpoznać alergie pokarmowe?

Julia Wieniawa uczulona na gluten! W rozmowie z Faktem przyznała, że nie może jeść produktów z glutenem, ponieważ czuje się po nich źle:

Moja trenerka zachęciła mnie jakiś czas temu, żeby wyeliminować gluten na miesiąc i zobaczyć, jak się będę czuła (...) - powiedziała w rozmowie z Faktem Julia Wieniawa.

Julia Wieniawa poczuła się lepiej po odstawieniu glutenu. Raz spróbowała zjeść pizzę...

Jak potem zjadłam pizzę, to miałam małą depresję. Nie wiedziałam, o co chodzi (...) Gdy zjem coś, co zawiera gluten, to robią mi się na skórze plamki, które mnie swędzą i bolą. Psuje mi się też humor. Bo jelita to podobno drugi mózg - powiedziała Wieniawa.

Julia Wieniawa się tłumaczy

Po tych słowach na Julię Wieniawę spadła fala hejtu. Wieniawa odpowiedziała na niego w rozmowie z Agnieszką Jastrzębską:

Strasznie nie lubię, kiedy wyrywa się moje słowa z kontekstu. (...) Potem wszyscy ludzie piszą, że nie szanują ludzi z depresją, co jest absurdem. (...) Rozmawialiśmy o mojej diecie, a w związku z tym, że mam niedoczynność tarczycy i nietolerancję glutenu, to muszę na to uważać. Często zdarza się tak, że gluten ma wpływ na samopoczucie i obniża nastrój - nie chodzi mi o depresję! Ponieważ jelito to nasz drugi mózg. Jeżeli jesz syf, to czujesz się jak syf! - powiedziała Julia Wieniawa.

Uczulenie na gluten a celiakia

Jeśli jesteśmy uczuleni na gluten, powinniśmy za wszelką cenę go unikać. Gluten to frakcja białka, która występuje w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie i ich pochodnych. Te trzy zboża są zawsze wykluczane w diecie bezglutenowej.

Czym zastąpić gluten? Zamiast glutenu jeść powinniśmy:

  • kaszę gryczaną,
  • tapiokę,
  • chleb gryczany,
  • komosę ryżową,
  • ziemniaki,
  • ryż.

Zawsze powinniśmy zwracać uwagę na to, czy na produkcie jest znak przekreślonego zboża – taki znak to gwarant tego, że ten produkt nie zawiera glutenu. Jest to szczególnie ważne dla ludzi chorych na celiakię.

Celiakia często jest mylona z alergią, ale w rzeczywistości jest to immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzuje się nietolerancją glutenu, białka zapasowego zawartego w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie). Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie się przez całe życie do ścisłej diety bezglutenowej.

Depresja a gluten

Ostatnie badania z Uniwersytetu w Maryland wykazały, że rzeczywiście może istnieć korelacja między nietolerancją glutenu a depresją. Jeśli masz problemy ze snem, zmienny nastrój, brakuje ci energii, sprawdź czy nie jesteś uczulona na gluten lub czy nie cierpisz na celiakię.

Więcej:

Autor: Filip Yak

podziel się:

Pozostałe wiadomości