Jak zdrowo jeść w święta wielkanocne? Oto dekalog Anny Lewandowskiej

Anna Lewandowska.jpg
Anna Lewandowska.jpg
Święta to czas, kiedy wszelkie diety i zdrowe nawyki żywieniowe u większości z nas idą w odstawkę. Niestety, już chwilę później, stając na wadze rozgrywa się dramat, bo okazuje się, że błogie lenistwo i ucztowanie nie pozostały bezkarne. Anna Lewandowska podzieliła się ze swoimi czytelnikami pomysłami na to, jak choć trochę złagodzić skutki świątecznej dyspensy.

Świąteczne przysmaki w nowej odsłonie według Anny Lewandowskiej

Trenerka na swoim blogu zdradziła, że także ona w święta pozwala sobie na kulinarne szaleństwa.

Ja również jem to, na co mam ochotę, ale… z głową ?

- napisała. W dalszej części wpisu opowiada o swoim hobby, którym stało się tworzenie nowych przepisów lub modyfikacja tych tradycyjnych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Wszystko po to, żeby złagodzić negatywne skutki świątecznego obżarstwa. Z bloga dowiadujemy się, że Anna stara się dodawać do potraw więcej przypraw, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie, nie zapomina też o warzywach i owocach.

Jak to wygląda w praktyce? Trenerka opisała zasady w 10 punktach.

Zdrowe święta: dekalog Anny Lewandowskiej

  1. Włącz do menu jak najwięcej surowych warzyw, które nie tylko dostarczą do organizmu witamin i składników mineralnych, ale także dzięki błonnikowi zapewnią uczucie sytości.
  2. Zamiast sięgać po pieczywo, ziemniaki czy słodycze, delektuj się świątecznymi potrawami, których nie zjesz przez kolejny rok . Dzięki temu nie tylko poczujesz magię świąt, ale także zaoszczędzisz wiele kalorii.
  3. Nakładaj małe porcje - dzięki temu spróbujesz wszystkich świątecznych specjałów , ale unikniesz przejedzenia i jego nieprzyjemnych konsekwencji.
  4. Postaw na aktywność fizyczną - pamiętaj, aby między posiłkami spędzać czas aktywnie: rodzinny spacer, zabawa z dziećmi: te elementy pomogą Ci zachować dobrą formę.
  5. Wspomóż trawienie: jedz spokojnie, powoli, małymi kęsami, w ciągu dnia pij zieloną herbatę i przegotowaną wodę z cytryną, a po posiłku napar z kopru włoskiego, który wspomaga trawienie. Do smażenia wybieraj zdrowe tłuszcze.
  6. Zadbaj o zdrowy sen, wieczorem wypij melisę.
  7. Świąteczne menu uzupełnij o zdrowe akcenty: koktajle z zielonych warzyw i owoców albo sałatki.
  8. Zwróć uwagę na ilość cukru w ciastach: jeśli to możliwe - zastąp go ksylitolem.
  9. Unikaj potraw, które wywołują nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe. Na stole z pewnością nie zabraknie smakołyków, którymi możesz się delektować bez zgagi czy wzdęć.
  10. Zadbaj o zdrową, pełnowartościową dietę i aktywność fizyczną przed świętami i po nich - dzięki temu dwa dni odstępstwa nie zniweczą Twoich starań.

I na koniec - pamiętaj, że święta to czas, który powinien być wypełniony radością, miłością i rodzinną atmosferą, a nie wyrzutami sumienia z powodu nie do końca zdrowej diety. Nie trać cennych chwil z bliskimi na obwinianie się.

Zobacz wideo: Kaloryczność wielkanocnych przysmaków

Zobacz także:

Autor: Katarzyna Lackowska

podziel się:

Pozostałe wiadomości