Po co nam mamuty w XXI wieku? "Przywrócenie zwierzęcia mogłoby wspomóc walkę ze zmianami klimatycznym"

Daniel Myśliwiec
Naukowcy chcą „wskrzesić” mamuty
Źródło: Dzień Dobry TVN
Brytyjski "Guardian" informuje, że genetycy próbują wskrzesić mamuta. Czemu ma to służyć? Na ten temat w Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z Danielem Myśliwcem, twórcą kanału "Uwaga! Naukowy bełkot".

Naukowcy chcą wskrzesić mamuta. Po co?

Jak informuje brytyjski "Guardian" badacze chcą przywrócić populację mamutów. Jak? Łącząc DNA prehistorycznego zwierzęcia z DNA słonia azjatyckiego. - To nie jest nowy pomysł. O wskrzeszeniu mamuta włochatego mówi się już od czasów, gdy udało się wyizolować jego DNA z okazów znalezionych w wiecznej zmarzlinie. Natomiast fakt, że je mamy nie oznacza jeszcze, że zwierzę uda się wskrzesić, bo to nie jest takie proste - mówił w rozmowie z Agnieszką Woźniak-Starak i Ewą Drzyzgą Daniel Myśliwiec, twórca kanału "Uwaga! Naukowy bełkot".

Bloger dodał, że z takie działania tłumaczy się dobrem planety. - Niektórzy naukowcy są zdania, że przywrócenie tak dużego zwierzęcia do krajobrazu tundry, mogłoby pomóc ją zachować i wspomoże walkę ze zmianami klimatycznymi - mówił Daniel Myśliwiec.

Czy przywracanie wymarłych gatunków zatrzyma zamiany klimatu?

Jak podaje "Guardian" genetycy na badania, które mają doprowadzić do wskrzeszenia mamuta, dostali grant w wysokości aż 15 milionów dolarów. Zdaniem Daniela Myśliwca, te pieniądze można wykorzystać inaczej i przeznaczyć, np. na ratowanie zwierzęcia, które wymiera na naszych oczach.

- Od razu będziemy mieli dla niego niszę ekologiczną, w przypadku mamuta już tak łatwo nie będzie. Do tego problemem będzie wychowanie zwierzęcia. Nawet jeśli matką dla mamuta zostałaby słonica, to najpewniej wychowuje ona swoje młode inaczej niż robiły to mamuty - mówił. Jego zdaniem taką próbę przywrócenia wymarłego gatunku warto zacząć od dużo mniejszego zwierzęcia.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki zobaczysz na Player.pl.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości