Zwierzęta

Borsuki w Polsce. Występowanie, cechy i rozród

Zwierzęta

Autor:
Adrian
Adamczyk
Borsuk

Wbrew pozorom borsuki to zwierzęta spokojne i stroniące od polowań. Cechuje je masywna budowa i życie w dużych stadach. Borsuki w Polsce odżywiają się owocami, zbożami i małymi ssakami, a niekiedy też kompostem.

Borsuki w Polsce wyróżnia masywna i krępa budowa ciała oraz srebrzysta barwa. Te zwierzęta linieją w kwietniu, a sierść zimowa wyrasta im najczęściej w listopadzie. Co warto o nich wiedzieć?

Cechy borsuka europejskiego

Borsuk to gatunek ssaka z rodziny łasicowatych. Ten charakterystyczny zwierzak, znany nam głównie z bajek, wyróżnia się ciemnym umaszczeniem głowy, sztywną sierścią i wszystkożernością. Borsuk waży 12–20 kg i mierzy niecały metr. Jego ogon jest krótki, kolor sierści przeważnie szary, a oczy i uszy są małe. Borsuk w Polsceodżywia się jeżynami, dojrzałymi jabłkami, gruszkami, a nawet żabami.

Zwierzęta

Jak pomagać zwierzętom, żeby nie szkodzić
Jak pomagać zwierzętom, żeby nie szkodzić Dzień Dobry TVN
wideo 2/27

Te zwierzęta żywią się najczęściej dżdżownicami, które są cennym źródłem białka i składników mineralnych, poza tym dużymi owadami, padliną, zbożami, szczurami, myszami, kretami, jeżami i ryjówkami. Borsuki jedzą również chrząszcze, gąsienice, osy, trzmiele, ślimaki, jaszczurki, węże i koniczynę.

Występowanie borsuka

Borsuki występują w całej Polsce i większości lasów Eurazji. Zamieszkują głównie lasy liściaste i mieszane. Przebywają na obszarach podmokłych i wodnych, w szczególności blisko kanałów i stawów. Borsuki w Polsce można znaleźć w sadach, w których tworzą kryjówki, nory, jamy i przepusty. Czasami borsuki wybierają towarzystwo człowieka i budują nory w pobliżu domostw. Niektóre zwierzęta zamieszkują nawet wysokie góry i można je znaleźć na wysokości 2000 m n.p.m., a w Azji do 4000 m n.p.m. Wędrowniczy styl życia borsuków niestety bardzo często doprowadza do ich śmierci ze względu na polowania myśliwych i ataki dzikich zwierząt.

Rozród borsuków

Borsuki to zwierzęta towarzyskie, które żyją w kilkurodzinnym stadzie. Okres cieczki borsuków datuje się na miesiące letnie, a więc lipiec i sierpień, a ciąża trwa od 7 do 12 miesięcy. U borsuków występuje jeden miot rocznie, a liczba młodych to 1–5 osobników. Przez pierwsze cztery miesiące młode są karmione przez matkę, po tym czasie lub nawet nieco wcześniej, zaczynają odżywiać się pokarmem stałym. Samodzielność uzyskują po 6 miesiącach życia, a dojrzałość płciową samice między 12 a 15 miesiącem życia, natomiast samce po 2 latach od narodzin.

Ciekawostki na temat borsuków

Kilka rodzin borsuków zamieszkuje jedną norę, w której się bawią i gromadzą ściółkę. Borsuki nie zapadają w hibernację, a śpiączkę, z której budzą się w trakcie cieplejszych dni. Są aktywne nocą, kiedy spędzają czas poza norą. Te urocze zwierzęta są prawdziwymi czyściochami i każdego dnia przeprowadzają gruntowną kąpiel. Wbrew pozorom borsuki nie należą do wolnych zwierząt, a najszybciej poruszają się tyłem.

Taka cecha jest dla nich przydatna ze względu na gromadzenie w norkach ściółki i innych materiałów takim właśnie sposobem. Teren borsuków jest oznaczony wydzieliną gruczołów przyodbytowych i ogonowych oraz odrapanymi drzewami i krzewami. Nory tych zwierząt mają najczęściej otwory okienne i różne komory, a niekiedy nawet piętra. Powierzchnia jamy wynosi 30–50 m kw., znajdują się w niej korytarze i liczne zagłębienia.

Różne gatunki borsuków

Borsuk zamieszkujący Polskę to tzw. borsuk europejski , ale występują również borsuki azjatyckie i japońskie . Wszystkie ssaki charakteryzuje zbliżony wygląd i pochodzenie z rodziny łasicowatych. Borsuk azjatycki, jak sama nazwa wskazuje, zamieszkuje Azję, jest nieco mniejszy od borsuka europejskiego i ma długość 50–70 cm. Waży do 9 kg i ma dłuższe zęby trzonowe. Sierść jest bardziej brązowa, a nie srebrnoszara jak w przypadku europejskich. Podobnie jak w Europie, tak i w Azji borsuki zamieszkują tereny liściaste i lasy iglaste, a nawet stepy.

Potomstwo borsuków azjatyckich rodzi się między styczniem a marcem i w jednym miocie pojawia się 1–5 małych. Organizacja IUCN uznała, że borsuki azjatyckie są gatunkiem najmniejszej troski, jednak w Chinach są zagrożone ze względu na legalne polowania i kłusownictwo oraz przemysł budowlany i galanterię. Kolejnym gatunkiem z rodziny łasicowatych są borsuki japońskie , które nie przekraczają 80 cm długości ciała i wagi 8 kg. Te zwierzęta zamieszkują wyspy Honsiu, Sikoku, Kiusiu oraz Shodoshimę. Jednak tak jak w przypadku gatunku azjatyckiego, tak i tu obserwuje się znaczny spadek liczebności tych zwierząt, na który ma wpływ przede wszystkim polowanie.

Zobacz także:

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Marko Poolamets / 500px / Getty Images

Pozostałe wiadomości