Pieczarki – uprawa. Jak uprawiać pieczarki w domu?

Uprawa pieczarek
Fot: Piotr Marcinski,EyeEm / gettyimages.com
Jak uprawiać pieczarki w domu? Czy domowa uprawa pieczarek stanowi wyzwanie? Mimo, że zwykle kupujemy je w sklepie, amatorska uprawa pieczarek jest dostępna dla każdego.

Content: Istnieje wiele amatorów grzybów. Domowa uprawa pieczarek zyskuje na popularności . Czy ich hodowla to spore wyzwanie? Pora odpowiedzieć na pytanie, jak uprawiać pieczarki. Przeczytaj, czego potrzebujesz, by to zrobić.

Uprawa pieczarek krok po kroku

Czy chcesz zbudować swoją domową pieczarkarnię? Uprawa pieczarek w piwnicy to bardzo dobry pomysł. Grzyby te mogą być hodowane w chłodnych pomieszczeniach przez cały rok. Optymalna temperatura waha się od 10°C do 20°C. Mamy dobrą wiadomość dla osób, które nie mają kawałka ziemi. Uprawa pieczarek w ogrodzie to niejedyne rozwiązanie. Możesz mieć własnoręcznie wyhodowane grzyby nawet w domowych warunkach.

Uwaga! Uprawa pieczarki nie powinna odbywać się w pomieszczeniach bez dostępu powietrza. Warto zadbać o jego stały dostęp. W przeciwnym razie, pieczarce może wyrosnąć bardzo długi trzon, a taki przerost wpływa negatywnie na walory smakowe. Co ciekawe, uprawa pieczarek w domu nie wymaga dostępu do oświetlenia – ani słonecznego, ani sztucznego.

Jak uprawiać pieczarki – podłoże do uprawy pieczarek

W domowych warunkach bardzo często używane są foliowe tunele do uprawy pieczarek. Wtedy temperatura może sięgać maksymalnie do 16°C. To nie jedyny sposób. Czasami grzyby hoduje się w skrzyniach albo na specjalistycznych stelażach.

Pieczarkarz-amator może zainteresować się kupnem gotowych podłoży. Dostępne są w internecie – zarówno te szczepione, jak i nieszczepione grzybnią. W pierwszym przypadku, należy dokładnie osłonić gotowe podłoże ziemią okrywającą. Jeżeli zdecydujesz się na drugi wybór, musisz poczekać aż temperatura będzie bliska 20°C albo niższa. Dopiero wówczas możesz samodzielnie zaszczepić grzyby. Nie zapomnij – zrób to równomiernie!

Pieczarki – uprawa domowa

Jeżeli zdecydujesz się na domową uprawę pieczarek w piwnicy, zachowanie niższej temperatury niż w domu, nie powinno stanowić problemu. Trzeba jednak pamiętać, że podczas zbiorów powinna ona wynosić około 16°C.

WAŻNE! Nie zapominaj o stałej kontroli ciepłoty i cyrkulacji powietrza w pomieszczeniu.

Gdy zachowasz wszystkie warunki niezbędne do efektywnej uprawy, grzyby zaczną owocować już po 2-3 tygodniach.

Nie wiesz jak zachować odpowiednio niską temperaturę? Sprytnym trikiem jest zraszanie posadzki zimną wodą. Należy uchylić skrzynie lub worki, kiedy na powierzchni podłoża wystąpi biała grzybnia. Wówczas można przykryć je cienką warstwą ziemi okrywającej. Kupisz ją w sklepie ogrodniczym. Po 10 dniach na ziemi pojawią się białe plamy. Rozerwij ją grabiami i rozprowadź po powierzchni. Prawdopodobnie już po kolejnych dwóch dniach będziesz cieszyć się dorodnymi plonami.

Pieczarki możesz zbierać wielokrotnie – nawet do 7 razy. UWAGA! Przy każdym zbiorze usuwaj chore i martwe owocniki. Nie zapomnij o nawodnieniu podłoża.

Pieczarki – uprawa. Dlaczego warto?

Pieczarki to niebywale wdzięczny temat kulinarny. Istnieje wiele pysznych dań z ich użyciem. Cenimy je za walory smakowe, ale to nie jedyna ich zaleta. Okazuje się, że mają wartości odżywcze. Jednak pod jednym warunkiem.

Ekologiczna czy domowa uprawa pieczarek jest jedynym gwarantem, że grzyby zachowają swoje właściwości. Te hodowlane nie mają nic wspólnego ze zdrowym pożywieniem. Wniosek jest jeden – postaw na uprawę pieczarek!

Dlaczego powinieneś jeść te grzyby?

· Mają właściwości antynowotworowe – te grzyby to źródło przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki.

· Zawierają witaminy z grupy B, które łagodzą stres i zdenerwowanie.

· Obniżają zły cholesterol i obniżają ryzyko zawału serca.

· Zawierają cenny selen, który przyczynia się do wzrostu odporności.

· Działają jak naturalny probiotyk i wspierają mikroflorę jelit.

· Są po prostu bardzo smaczne!

Domowa uprawa pieczarek wymaga odrobiny poświęcenia i uwagi. Potrzebne będzie zacienione, wilgotne i chłodne miejsce i zaangażowanie hodowcy. Jednak, aby zostać pieczarkarzem, nie trzeba wiele. Większość z nas dysponuje piwnicą. Zachęca również satysfakcja z własnoręcznie wyhodowanych grzybów. Jednak najważniejszym czynnikiem przemawiającym za zasianiem pieczarek jest pewność źródła i maksymalne wykorzystanie wartości odżywczych.

Zapomnij o hodowlanych pieczarkach!

Zobacz film: Pieczarki nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości