Migdałek na pniu – jak uprawiać i pielęgnować?

Migdałek na pniu
Migdałek na pniu
Źródło: Iryna_L/Getty Images
Rośliny pienne dają wiele możliwości. To idealne rozwiązanie dla osób, które mają małe ogrody lub marzą o zielonym balkonie czy tarasie. Migdałek na pniu jest rośliną, która nie tylko efektownie wygląda, ale i osiąga nieduże rozmiary.

Migdałowiec na pniu to ulubieniec wielu z nas. Interesujący pokrój, atrakcyjne kwiaty i przystępna cena – tak można w skrócie opisać migdałek trójklapowy. Sprawdź, jak uprawiać tę roślinę.

Migdałek na pniu – charakterystyka

Migdałek trójklapowy (Prunus triloba) nazywany także migdałowcem to roślina, która naturalnie występuje w Chinach i Korei. Jest także sztucznie rozpowszechniony w Stanach Zjednoczonych. Migdałek trójklapowy należy do rodzaju śliwa (Prunus) i rodziny różowatych (Rosaceae). Migdałowiec trójklapowy to krzew dorastający do 2 metrów wysokości i podobnej szerokości. Często bywa szczepiony na pniu i wówczas może osiągać różne wysokości w zależności od wysokości szczepienia. Zazwyczaj jest to 1–1,5 metra. Roślina szczepiona na pniu jest to krzew lub drzewo zaszczepione na pniu innej rośliny, stanowiącej tak zwaną podkładkę. Miejsce szczepienia nie znajduje się tuż nad ziemią tak jak w przypadku szczepienia drzewek owocowych, ale w górnej części pnia podkładki. Dzięki temu powstaje nowa, ciekawa forma malutkiego drzewka, która świetnie nadaje się do małych ogrodów.

Rośliny i kwiaty

Źródło: Dzień Dobry TVN
Zaproś wiosnę do domu
Zaproś wiosnę do domu
Rośliny i wiaty idealne na balkon
Rośliny i wiaty idealne na balkon
Ratujemy przesuszone kwiaty doniczkowe
Ratujemy przesuszone kwiaty doniczkowe
Najczęstsze błędy w pielęgnacji roślin doniczkowych jesienią i zimą
Najczęstsze błędy w pielęgnacji roślin doniczkowych jesienią i zimą
Dżungla w domu
Domowe sposoby na szkodniki roślin
Domowe sposoby na szkodniki roślin
Kaktusy - dzieci Słońca
Kaktusy - dzieci Słońca
Kwiatowe smaki. Łukasz Skop o kwiatach jadalnych
Kwiatowe smaki. Łukasz Skop o kwiatach jadalnych
Grunt to ziemia
Grunt to ziemia
Bukiety z suszonych kwiatów
Bukiety z suszonych kwiatów
Pielęgnacja osłabionych roślin
Pielęgnacja osłabionych roślin

Charakterystyczną i najbardziej ozdobną częścią migdałka szczepionego na pniu są jego drobne kwiaty, które w zależności od warunków pojawiają się na roślinie od połowy marca lub kwietnia i mogą utrzymywać się na niej nawet do połowy maja. Kwiaty pojawiające się przed liśćmi na ciemnobrązowych pędach są koloru różowego i kształtem przypominają nieco drobne różyczki. Dokładnie pokrywają gałęzie migdałowca, który przez to sprawia wrażenie, jakby miał różowe gałęzie. Po przekwitnięciu kwiatów pojawiają się karbowane i eliptyczne, ciemnozielone liście pokryte delikatnymi włoskami. Mają po trzy klapy na ich wierzchołku i to właśnie liściom ten gatunek migdałka zawdzięcza swoją nazwę.

Uprawa migdałka na pniu

Migdałek trójklapowy na pniu preferuje stanowiska słoneczne i osłonięte przed mroźnymi wiatrami. Nie ma szczególnych wymagań w stosunku do gleby, jednak będzie rósł najlepiej na podłożu żyznym, próchniczym, przepuszczalnym i dostatecznie wilgotnym. Kwiaty migdałowca są wrażliwe na wiosenne przymrozki. Dobrym rozwiązaniem jest uprawa migdałka trójklapowego przy południowej ścianie budynku lub przy ogrodzeniu. O czym jeszcze należy pamiętać, chcąc uprawiać migdałek na pniu? Przycinanie to niezwykle ważny aspekt przy pielęgnacji tej rośliny, dzięki temu drzewko w kolejnych latach będzie obficie kwitło. Cięcie migdałka na pniu wykonuje się każdego roku po kwietniu, zazwyczaj w czerwcu. Zbyt wczesne przycinanie może sprawić, że roślina w ogóle nie zakwitnie. Pędy przycina się o ⅔ ich długości, a starsze nawet krócej. Należy pozostawić na nich od 3 do 5 pąków. Warto pamiętać także o tym, by usunąć pędy chore, uszkodzone, zaatakowane przez szkodniki lub takie, które wrastają do wnętrza korony. Cięcie poprawia gęstość korony, kwitnienie i wpływa korzystnie na ilość kwiatów.

Migdałek na pniu – choroby

Choć migdałek trójklapowy nie sprawia większych problemów w czasie uprawy, to może się zdarzyć, że nagle przestanie kwitnąć, jego liście zaczną więdnąć lub pojawią się ślady działalności szkodników. Oto popularne choroby, jakie dotykają migdałka trójklapowego. Brunatna zgnilizna drzew pestkowych – to jedna z najczęściej występujących chorób migdałowca na pniu. Nazywana jest także moniliozą i jest groźną chorobą powodującą więdnięcie, brązowienie i w konsekwencji obumieranie liści migdałka trójklapowego, które nie opadają, ale pozostają na roślinie. Na pędach pojawia się grzyb, który bardzo szybko się rozprzestrzenia. Dziurkowatość liści drzew pestkowych – na liściach migdałka pojawiają się niewielkie, brunatne plamy z czerwonawą obwódką. Chore tkanki się wykruszają i na liściach powstają dziury. W zaawansowanym stadium choroby liście robią się żółte, następnie brązowieją i zupełnie opadają. Gruzełek cynobrowy – ta choroba powoduje nekrotyczne plamy na pędach. Zgnilizna rozprzestrzenia się aż do podstaw pędów. Z czasem pojawiają się na nich zrakowacenia, a na nich czerwone plamki będące owocnikami zarodnikowymi grzyba. Uwolnione zarodniki zakażają pędy, wnikając w różne rany powstałe podczas cięcia lub w wyniku działalności szkodników. Porazik kocankowy – to mszyca zimująca na migdałku trójklapowym, która przyczynia się do zniekształceń liści. Larwy wylęgają się pod koniec kwietnia i żerują przy podstawie pąków migdałowca, by następnie przenieść się na kwiatostany i liście. W maju mogą przenosić się na inne rośliny takie jak sadźce czy astry. Zwójka siatkóweczka – to motyl zimujący w suchych liściach i gałęziach migdałka trójklapowego. Wraz z końcem marca przystępuje do żerowania na pąkach, a następnie atakuje także kwiatostany i liście. W walce z chorobami migdałka trójklapowego pomaga usuwanie porażonych części roślin oraz stosowanie odpowiednich środków chemicznych grzybo- i owadobójczych.

Zobacz także:

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Iryna_L / Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana