Ciasta na bazie owoców to bardzo proste i zwykle proste w przygotowaniu smakołyki. Szczególnym wypiekiem z owocami jest tort owocowy. Jest lekki i pyszny, nadaje się zarówno na niedzielny deser, spotkanie ze znajomymi, jak i na ważne uroczystości, np. okrągłe urodziny czy wesele.

Tort owocowy daje bardzo wiele możliwości łączenia smaków, mimo że jego bazę w większości przypadków stanowi biszkopt. Przepis na tort owocowy można dowolnie modyfikować, jeśli chodzi o dodatki. Można wykorzystać np. polskie maliny, egzotyczne banany czy malezyjski rambutan.

Jakie owoce są najlepsze na tort owocowy?

W przypadku tworzenia tortu owocowego od podstaw, warto zawczasu pomyśleć, jaka kombinacja owoców sprawdzi się najlepiej. Należy pamiętać, że zbyt duża ilość owoców może okazać się złym pomysłem, gdyż im więcej smaków, tym trudniej je ze sobą udanie połączyć.

Warto pamiętać, że antagonistyczne połączenia (tj. połączenia dwóch skrajnych smaków) mogą okazać się bardzo dobrym pomysłem. Dlatego można spotkać przepisy na torty owocowe ze słodkim kremem i kwaśnymi owocami, np. malinami, wiśniami, truskawkami czy porzeczkami.

Tort owocowy - jak zrobić biszkopt?

W przypadku każdego tortu to biszkopt stanowi podstawę. Warto przyłożyć się do jego przygotowania, szczególnie gdy planujemy mocno nasączyć ciasto. W takich przypadkach struktura musi być zwięzła, aby nie rozpadła się podczas serwowania i jedzenia tortu owocowego.

Składniki potrzebne do upieczenia biszkoptu:

· 5 jaj,

· 150 g cukru,

· 150 g mąki tortowej,

· 50 g mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie biszkoptu:

1. Oddzielamy żółtka od białek.

2. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę.

3. Podczas ubijania dodajemy do białek cukier w partiach po 50 g.

4. Następnie dodajemy do piany żółtka (najlepiej pojedynczo).

5. Ubijamy do uzyskania puszystej piany.

6. Przesiewamy mąki oraz dodajemy je do piany, mieszając delikatnie (zamiast miksera warto użyć szpatułki, gdyż mieszając ręcznie, otrzymamy bardziej napowietrzony i pulchny biszkopt).

7. Po otrzymaniu jednolitej masy wykładamy tortownicę papierem do pieczenia i wlewamy na nią ciasto.

8. Nagrzewamy piekarnik to temperatury 180 stopni, a następnie umieszczamy w nim tortownicę.

9. Po ok. 30 minutach wyciągamy gotowy biszkopt, który pozostawiamy do wystygnięcia. Biszkopt piecze się do suchego patyczka - przed wyjęciem z piekarnika warto sprawdzić, czy na patyczku (np. do szaszłyków) nie zostaje surowe ciasto po wbiciu w biszkopt.

10. Po całkowitym wystudzeniu kroimy na 2-3 blaty (w zależności od grubości ciasta).

Składniki na krem do tortu owocowego:

· 400 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 36%,

· 500 g schłodzonego serka mascarpone,

· 70 g cukru pudru,

· kilka kropel aromatu spożywczego waniliowego, pomarańczowego lub cytrynowego.

Przygotowanie kremu:

1. Śmietankę i serek włóż do jednej miski i ubij je z cukrem na puszysty krem.

2. Pod koniec ubijania dodaj aromat.

Przepis na tort owocowy - lekki i łatwy

Tort owocowy to smakołyk, który nie jest trudny w przygotowaniu. Kiedy biszkopt jest już, gotowy zabieramy się za krem i owoce.

Przygotowując krem, warto użyć śmietanki kremówki, którą ubijamy z cukrem (pudrem bądź wanilinowym). Następnie dzielimy ubitą śmietanę na 2 części i każdą z nich przyrządzamy osobno. Na tym etapie możemy już wykorzystać owoce lub smakowe serki, olejki czy syropy owocowe.

Dobrym pomysłem może być użycie serka waniliowego, serka mascarpone lub olejku pomarańczowego, które dodajemy do poszczególnych części ubitej śmietany. Tak przygotowane kremy nakładamy naprzemiennie na poszczególne blaty biszkoptu. Resztą kremu warto posmarować wierzch tortu, na którym umieścimy świeże owoce.

Udekorowanie samej góry to rzecz najłatwiejsza, wystarczy umieścić na niej ulubione owoce. Z niektórych produktów można zrobić coś na wzór dekoracji, która zwieńczy dzieło cukiernicze. Warto również posypać już gotowy tort czekoladą bądź wiórkami kokosowymi (opcjonalnie).

Zobacz film: Pyszne torty. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Tort owocowy na bazie egzotycznych owoców

Decydując się na przygotowanie tortu, każdy z nas może wykorzystać różnorodne produkty. Powyższy przepis pozwala nam na dowolność w doborze odpowiednich surowców. Jeśli jesteśmy miłośnikami nietypowych rozwiązań i egzotycznych smaków, warto wykorzystać niebanalne owoce, np.:

· rambutan,

· persymonę,

· karambolę,

· liczi,

· granat,

· mango,

· papaję

· pomelo,

· kumkwat.

Co sądzisz o tym artykule?
69
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0