Profilaktyka zdrowia

Rokitnik - prawdziwa bomba witaminowa. Mikołaj Rey zdradza, jak wykorzystać jego kwaśne owoce

Profilaktyka zdrowia

Rokitnik - prawdziwa bomba witaminowa. Mikołaj Rey zdradza, jak wykorzystać jego kwaśne owoce

Rokitnik zwyczajny to krzew niemalże nadzwyczajny ze względu na zawartość wielu pożytecznych i prozdrowotnych składników. Dzięki swoim niesamowitym właściwościom znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Mikołaj Rey opowiedział nam o przetworach z rokitnikiem w roli głównej oraz zabrał na plantację tego krzewu. 

Rokitnik – skarb natury

Rokitnik to roślina, która wykazuje wiele cennych właściwości. Jej owoce, pestki, korę i liście możemy wykorzystywać zarówno w celach leczniczych, jak i kulinarnych. Z owoców przyrządzić możemy dżemy, konfitury i soki. To, co wyróżnia krzew spośród innych gatunków, to wysoka zawartość witaminy C, która szczególną rolę odgrywa w jesienno-zimowym sezonie. Ponadto rokitnik pomaga zwalczyć przeziębienie, ból gardła, suchy kaszel, hemoroidy, reumatyzm i nadciśnienie tętnicze. Sprawdzi się także w przypadku oparzeń, ran, blizn i podwyższonego poziomu cholesterolu. 

Owoc jest tak gęsty, ma taką konsystencję, że można z niego wydobyć cenny omega 7. To jest antyutleniacz, który jest źródłem młodości, zdrowej krwi, skóry i włosów. To jest prawdziwe złoto

 – powiedział kucharz. 

Zastosowanie rokitnika w kuchni

Skoro wiemy już, jak zbawienny wpływ na nasze zdrowie ma rokitnik, pora zabrać się za przetwory z jego udziałem. Mikołaj Rey zdradził nam kilka propozycji. Kucharz pokazał, jak wygląda sok, syrop, olej oraz dżem z rokitnika. Specjalista przyznał także, że krzew ten doceniany jest przez światowych kucharzy. Z jego kwaśnych owoców specjaliści potrafią wyczarować naprawdę wyszukane potrawy.

Można z niego zrobić cuda, tylko trzeba umieć balansować ten kwas z czymś, co powoduje, że staje się on przyjemny

– powiedział.

Pierwszą rzeczą jaką pokazał nam Mikołaj, był sok. Jak się okazuje, już 100 ml soku pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminę C. Wystarczy rozcieńczyć go z wodą w stosunku 1:3. Równie cenny jest syrop z rokitnika, który powstaje poprzez zagęszczenie częściowo odtłuszczonego soku z jego owoców. Dzięki dużej zawartość witamin B, E, K i C oraz naturalnym przeciwutleniaczom syrop zalecany jest w celu wzmocnienia odporności organizmu, w profilaktyce zdrowotnej oraz podczas przeziębień i infekcji. Kwaskowaty syrop możemy dodać do gorącej herbaty, wody mineralnej lub deserów. Ponadto warto zwrócić uwagę na oleje z rokitnika. Wpływają one na regenerację błon śluzowych przewodu pokarmowego, gojenie wrzodów żołądka i dwunastnicy, utrzymanie prawidłowego poziomu cukru i cholesterolu, leczenie atopowego zapalenia skóry. Specjalnie dla łasuchów Mikołaj pokazał także dżemy. Słodzone ksylitolem są nie tylko zdrowe, ale i smaczne.

Mikołaj Rej wybrał się do Ostrowa Północnego na największą plantację rokietnika w Polsce. Na miejscu plantator Stanisław Trzonkowski opowiedział o procesie zbiorów. Zobaczcie wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

Zobacz także:

Zmarła Dorota Kawęcka. Aktorka znana z serialu "Dom" miała 69 lat

Wyhoduj sobie drzewo. Z Łukaszem Skopem to bardzo proste

Jesienny zbiór nasion. Łukasz Skop: "To duża frajda"

Reporter: Mikołaj Rey
Co sądzisz o tym artykule?
81
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0