Przepisy kulinarne

Prosty przepis na domową nalewkę z rokitnika

Przepisy kulinarne

Taizhan Sakimbayev/Getty Images

Rokitnik i jego owoce zaczynają zyskiwać na popularności. Jest to owoc bogaty w znaczne ilości witaminy C, która jest niezbędna w okresie jesiennym i zimowym. Owoc ten można spotkać pod różnymi postaciami: w dżemach, konfiturach czy sokach. Idealnym sposobem przyrządzenia rokitnika tak, aby służył nam całą zimę, jest przygotowanie z niego domowej nalewki.

Domową nalewkę można przygotować na dwa różne sposoby. Taki napój jest dobrym sposobem na wzmocnienie odporności jesienią oraz zimą. Dodatkowym atutem jest to, że nalewka może stać w chłodnym i suchym pomieszczeniu przez całą zimę, a zatem przez cały ten okres można korzystać z dobrodziejstw rokitnika.

Na co stosować nalewkę z rokitnika?

Nalewka z rokitnika bogata jest przede wszystkim w witaminę C, z tego względu wzmaga odporność. Jest więc idealnym sposobem na wspieranie ogólnej odporności organizmu - zwłaszcza w okresie grypowym. Zawarte w rokitniku flawonoidy oraz kwasy organiczne wspierają leczenie chorób wrzodowych, jednak przy chorobie wrzodowej żołądka lepiej jest stosować rozcieńczone nalewki, gdyż alkohol w nich zawarty może podrażniać ściany żołądka.

Nalewka z rokitnika suszonego - przepis krok po kroku

Składniki:

  • suszone owoce rokitnika - 0,5 kg,
  • wódka - 1,5 l,
  • cukier - opcjonalnie.

Sposób wykonania:

  1. 1Suszone owoce rokitnika należy umieścić w wyparzonym i zdezynfekowanym naczyniu.
  2. 2Następnie owoce należy zalać alkoholem oraz cukrem, jeżeli chce się, aby nalewka była słodsza.
  3. 3Naczynie z miksturą należy odstawić w suche, ciepłe miejsce na kolejny tydzień.
  4. 4Po tygodniu należy całość odcedzić i przelać do czystego naczynia. Owoce można odcedzić przez gazę w celu uzyskania klarownego płynu.
  5. 5Tak przygotowana nalewka powinna odstać miesiąc zanim zostanie skonsumowana.

Nalewka z rokitnika świeżego - przepis krok po kroku

Składniki:

  • świeże owoce rokitnika - 450 g,
  • cukier - 300 g,
  • spirytus 95% - 400 ml,
  • wódka - 300 ml.

Sposób przygotowania:

  1. 1Owoce należy oczyścić - w tym celu warto je wstępnie przemrozić, ułatwi to oddzielenie gałązek od miękkich owoców.
  2. 2Do wyparzonego i zdezynfekowanego szklanego pojemnika wsypać owoce, cukier i alkohol. Całość szczelnie zakręcić i odstawić, najlepiej w miejscu łatwo dostępnym.
  3. 3Odstawioną nalewkę należy codziennie kilkukrotnie potrząsać celem wymieszania składników.
  4. 4Po 6 miesiącach takiego procederu nalewkę należy przecedzić przez gazę i rozlać do czystych, szklanych pojemników.
  5. 5Nalewka gotowa jest do spożywania.

Smacznego!

Zobacz wideo: Jak można przygotować gruszkową nalewkę?

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

Pozostałe wiadomości