Prosty przepis na domową nalewkę z rokitnika

Nalewka z rokitnika
Taizhan Sakimbayev/Getty Images
Rokitnik i jego owoce zaczynają zyskiwać na popularności. Jest to owoc bogaty w znaczne ilości witaminy C, która jest niezbędna w okresie jesiennym i zimowym. Owoc ten można spotkać pod różnymi postaciami: w dżemach, konfiturach czy sokach. Idealnym sposobem przyrządzenia rokitnika tak, aby służył nam całą zimę, jest przygotowanie z niego domowej nalewki.

Domową nalewkę można przygotować na dwa różne sposoby. Taki napój jest dobrym sposobem na wzmocnienie odporności jesienią oraz zimą. Dodatkowym atutem jest to, że nalewka może stać w chłodnym i suchym pomieszczeniu przez całą zimę, a zatem przez cały ten okres można korzystać z dobrodziejstw rokitnika.

Na co stosować nalewkę z rokitnika?

Nalewka z rokitnika bogata jest przede wszystkim w witaminę C, z tego względu wzmaga odporność. Jest więc idealnym sposobem na wspieranie ogólnej odporności organizmu - zwłaszcza w okresie grypowym. Zawarte w rokitniku flawonoidy oraz kwasy organiczne wspierają leczenie chorób wrzodowych, jednak przy chorobie wrzodowej żołądka lepiej jest stosować rozcieńczone nalewki, gdyż alkohol w nich zawarty może podrażniać ściany żołądka.

Nalewka z rokitnika suszonego - przepis krok po kroku

Składniki:

  • suszone owoce rokitnika - 0,5 kg,
    • wódka - 1,5 l,
      • cukier - opcjonalnie.

        Sposób wykonania:

        1. Suszone owoce rokitnika należy umieścić w wyparzonym i zdezynfekowanym naczyniu.
          1. Następnie owoce należy zalać alkoholem oraz cukrem, jeżeli chce się, aby nalewka była słodsza.
            1. Naczynie z miksturą należy odstawić w suche, ciepłe miejsce na kolejny tydzień.
              1. Po tygodniu należy całość odcedzić i przelać do czystego naczynia. Owoce można odcedzić przez gazę w celu uzyskania klarownego płynu.
                1. Tak przygotowana nalewka powinna odstać miesiąc zanim zostanie skonsumowana.

                  Nalewka z rokitnika świeżego - przepis krok po kroku

                  Składniki:

                  • świeże owoce rokitnika - 450 g,
                    • cukier - 300 g,
                      • spirytus 95% - 400 ml,
                        • wódka - 300 ml.

                          Sposób przygotowania:

                          1. Owoce należy oczyścić - w tym celu warto je wstępnie przemrozić, ułatwi to oddzielenie gałązek od miękkich owoców.
                            1. Do wyparzonego i zdezynfekowanego szklanego pojemnika wsypać owoce, cukier i alkohol. Całość szczelnie zakręcić i odstawić, najlepiej w miejscu łatwo dostępnym.
                              1. Odstawioną nalewkę należy codziennie kilkukrotnie potrząsać celem wymieszania składników.
                                1. Po 6 miesiącach takiego procederu nalewkę należy przecedzić przez gazę i rozlać do czystych, szklanych pojemników.
                                  1. Nalewka gotowa jest do spożywania.

                                    Smacznego!

                                    Zobacz wideo: Jak można przygotować gruszkową nalewkę?

                                    TVN Meteo/x-news

                                    Zobacz także:

                                    Autor: Teofila Siewko

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości