Popisowe danie zwyciężczyni MasterChefa Junior: raki na tronie

W kuchni Dzień Dobry TVN zwyciężczyni MasterChefa Junior, Julia Cymbaluk, podzieliła się przepisem na swoje popisowe danie: raki na tronie. Młoda kucharka, z pomocą Anny Starmach przygotowała również polędwiczki z purée kasztanowym, szparagami i czarną soczewicą oraz figi z kremem migdałowym na sosie truskawkowym i pokruszonymi ciasteczkami. Skorzystajcie z jej przepisów!

Raki na tronie

Składniki:

Szyjki rakowe – 250 g

Boczek wędzony – 150 g

Cebula – 2 szt.

Śmietanka 30% – 150 ml

Jajka 

Mąka 

Mleko

Koperek – pęczek 

Sól i pieprz

Przygotowanie:

Zrobić wytrawne ciasto na naleśniki i upiec naleśnika, którego kładziemy na odwróconej sufletówce i wkładamy do rozgrzanego do 170 st. C piekarnika.

Chwilę pieczemy aby uzyskać sztywną miseczkę. 

Szyjki rakowe oczyścić, cebule pokroić w kosteczkę, boczek pokroić w kostkę, cebulkę na maśle zeszklić, dodać boczek podsmażyć, dodać raki i wymieszać z cebulką, boczkiem chwile smażyć dodajemy śmietanę uważamy żeby się nie zważyło.

Na koniec dodajemy posiekany koperek i przyprawy.

Naleśnikową miseczkę kładziemy na talerzu i wlewamy do niej raki i ozdabiamy gałązką koperku.

Polędwiczka z purée kasztanowym, szparagami i czarną soczewicą

Składniki: 

Polędwiczka wieprzowa – porcja 

Czarna soczewica – 300 g

Cebula – 1 szt

Młode szparagi zielone cienkie – 300 g

Śmietanka 30% – 150 ml

Por – 1 szt

Śliwki wędzone – opakowanie

Truskawki do ozdoby

Masło 

Sól i pieprz

Przygotowanie: Soczewicę gotujemy, szparagi smażymy na masełku, do garnka wrzucamy łyżeczkę zielonego pieprzu do garnka dodajemy kasztany i śliwki dolewamy śmietankę 30%, zagotowujemy i blendujemy. Polędwicę oczyszczamy z błon, podsmażamy na patelni grillowej na masełku i następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 12 minut. Po upieczeniu kroimy w plasterki układamy na talerzu z soczewicą szparagami i ozdabiamy truskawką

Figi z kremem migdałowym na sosie truskawkowym i pokruszonymi ciasteczkami

Składniki:

80 g zmielonych migdałów

80 g cukru pudru

80 g masła

Jajko 

Świeże figi – 8 sztuk 

Truskawki 

Cukier puder 

Cytryna

Przygotowanie:

W rondelku rozgrzewamy masło dodajemy zmielone migdały cukier puder i miksujemy.

Figi nacinamy na krzyż w górnej części i robimy otwór aby wlać do środka figi sos migdałowy, tak przygotowane wkładamy do piekarnika i zapiekamy, resztę masy wylewamy na blaszkę i pieczemy ciasteczka. 

Truskawki miksujemy dodajemy cukier i dalej miksujemy. 

Po upieczeniu układamy figi na sosie truskawkowym i kruszymy ciasteczka.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości