Papaja to owoc uprawiany w krajach tropikalnych. Niedojrzała papaja jest zielona, dojrzewająca – robi się coraz bardziej miękka, a kolor jej skórki zmienia się dość szybko z zielonego na ciemnożółty, a nawet pomarańczowy. Wewnątrz papaja ma małe okrągłe nasiona, które również są jadalne.
Jak wygląda papaja i jak ją jeść?
Papaja to owoc o owalnym kształcie, nieco podłużny. Drzewo papai ma wysokość od 5 do 10 metrów, nie wliczając długich liści. Dojrzały owoc ma miękką i delikatną w dotyku skórkę. Jej zielony kolor to znak, że z konsumpcją papai należy jeszcze poczekać, aż nabierze koloru żółtego, a nawet pomarańczowego. Jak smakuje papaja? Jest słodka, niektórzy twierdzą, że podobna do melona, co ma pewnie związek z tym, że papaja jest rośliną z rodziny melonowcowatych. Inni wskazują na podobieństwo smaku papai do mango. Jak jeść papaję? Jej miąższ może być dodawany do koktajli, sałatek lub używany np. jako ozdoba deserów. Papaja doskonale smakuje także sama, nie będąc składnikiem innych potraw. Papaja suszona (inaczej papaja kandyzowana) świetnie sprawdzi się jako przekąska, którą można jeść nawet przed snem.
Papaja – właściwości
Owoc papai, a dokładniej miąższ, bogaty jest w witaminy oraz papainę. Drugi składnik znacznie wspomaga trawienie białek oraz zmniejsza dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Poprawia pracę jelit, eliminując wzdęcia i zaparcia. Papaja jest bogata w witaminy C i A, kwas foliowy, a także minerały (jak żelazo, magnez, miedź, potas). Zawiera dużo antyoksydantów, flawonoidy oraz karotenoidy. W jej składzie znajduje się także kwas pantotenowy wzmacniający skórę i włosy oraz niezbędny do przetwarzania białek, tłuszczów i cukrów.
Owoce papai przeciwdziałają też ponoć nowotworom. Wśród zalet spożywania papai wymienia się również zapobieganie chorobom serca, odkładaniu się tłuszczu w żyłach i zawałom. Papaja wspomaga także wzrok. Spożywanie owoców papai poprawia sen, co spowodowane jest wspomaganiem procesów trawiennych. Papaja wzmacnia też układ odpornościowy, może łagodzić infekcje oraz zapobiegać przeziębieniom i grypie. Wartości odżywcze papai to 44 kalorie na 100 g oraz około 11 g węglowodanów.
Papaja – pestki, które leczą
Pestki papai mają potwierdzone badaniami działanie przeciwpasożytnicze. Nasiona papai polecane są też osobom z problemami wątroby i jelit. Z układu pokarmowego usuwają wspomniane wcześniej pasożyty, a także rozwijające się w nim grzyby. To jednak nie koniec leczniczych właściwości ukrytych w pestkach papai. Mają one również pozytywne przełożenie na skórę, włosy i paznokcie.
Zielona papaja, czyli papaja niedojrzała
Niedojrzały owoc papai ma kolor zielony. Zielona papaja zawiera mniej cukru, dlatego można powiedzieć, że jest bardziej odchudzająca niż papaja żółta. Zielona papaja nie jest jednak tak słodka w smaku, dlatego stanowi dobry dodatek do niektórych potraw, w tym bogatych w białko – np. dań mięsnych.
Papaja – przepisy na dobry początek
Koktajl z papai i banana jest pożywny, słodki, a jego przygotowanie zajmuje mało czasu
Składniki (na 1 porcję):
- ½ owocu papai,
- 1 banan
- 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego
- 1 szklanka wody (może być kokosowa)
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
1. Obraną papaję bez pestek pokrój w kostkę i umieść w blenderze, dodaj pokrojonego banana, ulubione mleko, wodę i łyżkę miodu.
2. Zmiksuj do uzyskania aksamitnej konsystencji.
3. Gotowy koktajl włóż do lodówki, aby się schłodził.
Egzotyczna sałatka z papają, orzechami i mozzarellą
Składniki na sałatkę (na 1 porcję):
- ½ główki sałaty lodowej
- mozzarella
- 1 papaja
- 1 garść orzechów włoskich
- szczypta soli i szczypta pieprzu
Składniki na sos winegret:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- szczypta soli i szczypta pieprzu
- ½ łyżeczki musztardy
Przygotowanie:
1. Pokrojoną sałatę lodową rozłóż na talerzu, posyp solą i świeżo zmielonym pieprzem.
2. Pokrojone w kostkę papaję i mozzarellę rozłóż na sałacie, posyp orzechami.
3. Przygotuj sos winegret: w salaterce zmieszaj sok z cytryny, sól, pieprz i musztardę, dodaj oliwę lub olej.
4. Sałatkę polej przygotowanym sosem winegret.
Kurczak orientalny z papają
Składniki (na 3 porcje):
- ½ kg piersi kurczaka,
- 1 papaja,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- 1 cm korzenia świeżego imbiru,
- 1 papryka chili,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 puszka mleka kokosowego,
- 2 łyżki suszonej kolendry lub bazylii.
Przygotowanie:
1. Pokrój w paski piersi kurczaka, przełóż do miski, dodaj kurkumę, pieprz i sól, a także oliwę. Na koniec wymieszaj.
2. Na patelni podsmaż pokrojoną cebulę z czosnkiem, imbirem i papryką chili.
3. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodaj wcześniej doprawionego kurczaka oraz sos sojowy.
4. Pod koniec smażenia dorzuć pokrojoną w kostkę papaję i dolej mleko kokosowe.
5. Podgrzewaj dalej przez około 4 minuty. Na koniec posyp ziołami.
Papaja - owoc aniołów. Dlaczego warto ją jeść? Obejrzyj materiał:
Zobacz też:
Jak jeść melona? Melon galia, kantalupa i miodowy – popularne odmiany
Największe mango na świecie. Jego waga robi wrażenie
Autor: Adrianna Kowalczyk