Jak wygląda marakuja? Jak wykorzystać ją w kulinarnych przepisach i na jakie zdrowotne profity można liczyć, włączając ją na stałe do menu?
Wygląd i uprawa marakui
Inne nazwy tego owocu to passiflora, granadilla purpurowa lub męczennica jadalna. Gdzie rośnie marakuja? Owoc ten pochodzi z Ameryki Południowej, ale jego obszar występowania to także tereny Afryki, Nowej Zelandii czy Galapagos. Marakuja występuje w dwóch odmianach. Jedna z nich posiada pomarańczową skórkę, a druga fioletową, której cechą charakterystyczną jest to, że po zbiorach się marszczy. Kwiaty marakui mają zazwyczaj ok. 5–7 cm średnicy. Jeśli chodzi o ich zabarwienie, są fioletowe lub białawe z charakterystycznym „wiankiem” nitek, czyli tzw. okółkiem przykoronek. Dojrzała marakuja ma skórzastą skórkę, a jej wnętrze tworzy lekko galaretowaty i bardzo miękki miąższ z widocznymi nasionami. Jak smakuje marakuja? Otóż jest ona słodko-kwaśna. Odmiana fioletowa do tego jest bardzo soczysta. Odpowiada za to wysoki procent zawartości wody w tym owocu. Wynosi on bowiem ok. 70%. Jeśli chodzi o kalorie, marakuja w 100 g ma ich około 97.
Roślina, na której dojrzewa owoc, jest ciepłolubna. Z tego względu uprawa marakui w Polsce zazwyczaj ma miejsce w szklarniach czy nawet w domu. Warunkami niezbędnymi do jej prawidłowego wzrostu jest temperatura powyżej 13℃, gliniaste podłoże oraz średnio nasłonecznione miejsce.
Właściwości marakui
Co daje organizmowi marakuja? Wartości odżywcze, jakie ten owoc posiada, mogą niektórych zaskoczyć. Marakuja (passiflora) jest cennym źródłem witamin A, E, K i tych z grupy B. Posiada także wartościowe pierwiastki takie jak: potas, magnez, fosfor, cynk, sód, wapń i żelazo. Sok z marakui powinny pić osoby, które chcą zaopatrzyć organizm w witaminę C. Taki napój polecany jest zwłaszcza w okresie przeziębień, np. na przełomie jesieni i zimy. Właściwości zdrowotne, jakie wykazuje ten niepozorny owoc, są naprawdę zdumiewające. Ekstrakt z nich pozyskany działa przeciwzapalnie i przyspiesza gojenie się ran. Jedzenie marakui może zaś spowodować obniżenie cholesterolu czy trójglicerydów we krwi. Wysoka ilość błonnika w nim zawarta reguluje trawienie i wspiera pracę jelit, usuwając jednocześnie szkodliwe toksyny, a ekstrakt z fioletowej skórki pomaga nawet w leczeniu astmy, wspomagając działanie układu oddechowego.
Do tego, jeśli wziąć pod uwagę korzystny wpływ owoców na układ nerwowy, to na pierwszym miejscu znalazłaby się właśnie marakuja. Jej jedzenie ma ponoć właściwości uspokajające, bo obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca, a nasiona owocu wykazują nawet działanie nasenne.
Czy kobiety spodziewające się dziecka mogą jeść marakuję? W ciąży spożywanie tego owocu jest wskazane ze względu na dużą zawartość korzystnych dla organizmu składników. Panie w stanie błogosławionym powinny jednak unikać jedzenia pestek marakui.
Warto wiedzieć, że olejek z marakui jest chętnie wykorzystywany w kosmetyce. Stanowi bowiem tajną bronią wielu kobiet w walce z problemami skórnymi czy złą kondycją włosów. Nie tylko przyspiesza odnowę komórek i zapobiega zmarszczkom, regenerując i nawilżając cerę, ale także świetnie radzi sobie z przebarwieniami, popękanymi naczynkami czy trądzikiem. Działa również na włosy, nawilżając je i nadając im zdrowy połysk.
Marakuja – przepisy kulinarne
Jak jeść marakuję? Ten specyficzny owoc, a właściwie jego zawartość, sprawia, że wiele osób nie wie, jak go wykorzystać w kuchni. Nie da się go przecież pokroić, a konsystencja jest dość „trudna”. Z tego powodu wiele osób sięga po ten owoc, jedząc go samodzielnie – wydrążając miąższ łyżeczką, czyli delektując się jedynie tym, co skrywa pod skórką. W takiej formie, ze względu na bardzo słodki aromat, marakuja smakuje też dzieciom. W kuchni owoc ten warto wykorzystać do dań na słodko, czyli np. naleśników, gofrów, deserów, ciast, galaretek, koktajli czy sałatek. Pod postacią konfitury sprawdzi się także jako dodatek do mięs i ryb czy np. w duecie z kozim serem. Można też pokusić się o wykorzystanie soku marakuja do piwa czy zrobienie z niej smakowitej marmolady. Warto jednak sięgnąć po ten owoc w nieco innym wydaniu. Suszoną marakuję można wrzucić do torby i zajadać między posiłkami jako przekąskę lub pokroić i dodać do jogurtu, a herbatę marakuja z dodatkiem innych owoców warto wykorzystać jako zamiennik dla klasycznej czarnej. Ma ona o wiele więcej właściwości odżywczych, dodatkową zaletą jest to, że jej słodki smak sprawia, że nie trzeba jej słodzić.
Z owocu tego na pewno warto wykonać kilka popisowych dań, które z pewnością zasmakują każdemu. Dobrym pomysłem będzie sernik z marakują. Wierzch udekorowany musem z tego owoców zaskoczy niejednego fana tego rodzaju ciasta. Innym pomysłem jest tort marakuja. Może być np. bezowy, gdzie kolejne warstwy będą przekładane ugotowanymi w wodzie owocami połączonymi z cukrem i mąką ziemniaczaną dla uzyskania gęstej masy. Dobrym rozwiązaniem jest też sernik klasyczny, w którym można wykorzystać syrop z marakui do nasączenia biszkoptu.
Latem mamy okazję spróbować wiele pysznych owoców. Jaki jest jest ich wpływ na zdrowie? Szczegóły znajdziesz w materiale.
Zobacz także:
Jak schudnąć po kwarantannie? Radzi dietetyczka Anna Radowicka
Zdrowa dieta na wakacjach. Anna Radowicka: "Jeśli sałatki, to z kaszą lub chlebem"
Autor: Adrianna Kowalczyk