Ogórki po szwedzku – idealna sałatka na zimę

Plastry ogórków w słoiku
Fot. Claudia Totir / Getty Images
Ogórki po szwedzku to doskonała sałatka na zimę i nie tylko. Jeżeli często nie masz pomysłu, jaką sałatkę zrobić do obiadu, to słoiki z ogórkami po szwedzku rozwiążą ten problem! Są nie tylko bardzo smaczne i zdrowe, ale też szybkie do zrobienia!

Ogórki po szwedzku to sałatka, którą coraz częściej można spotkać na naszych stołach. Jest doskonałym dodatkiem do obiadów oraz innych przekąsek, np. hamburgerów domowej roboty. Poznaj najlepszy przepis na ogórki po szwedzku!

Prosty przepis na ogórki po szwedzku

Przepis na ogórki po szwedzku jest bardzo prosty i z całą pewnością poradzi sobie z nim nawet ten, kto nie jest wybitnym mistrzem kuchni. Aby przygotować zrobić ogórki po szwedzku, należy zaopatrzyć się w następujące składniki:

· 4 kg zielonych ogórków,

· 0,5 kg marchewki,

· 0,5 kg cebuli,

· 1 szklanka octu,

· 1 szklanka cukru,

· 1 szklanka oleju,

· 3 płaskie łyżeczki soli,

· 2 łyżeczki pieprzu mielonego,

· 2 główki czosnku.

Uwaga! Z powyższych składników można zrobić ok. 4-6 słoików sałatki (w zależności od wielkości słoików).

Czas przygotowania: ok. 1 godziny.

Sposób przyrządzenia:

1. Przygotowanie ogórków po szwedzku należy zacząć od przygotowania słoików. Wszystkie słoiki, niezależnie od tego, czy zakupiliśmy nowe, czy wcześniej były w nich już inne przetwory, należy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem lub wyprażyć w piekarniku przez kilkanaście minut.

2. Przygotowane ogórki myjemy. Niektórzy obierają ogórki, jednak nie ma takiej potrzeby. Zielona skórka ogórka prezentuje się i smakuje naprawdę dobrze.

a. Uwaga! Jeżeli ogórki nie są świeżo zerwane z ogrodu, a kupione, warto wymoczyć je w wodzie przez ok. godzinę. Dzięki takiemu zabiegowi odzyskają swoją naturalną sprężystość.

3. Ogórki szatkujemy w cienkie plastry. Grubość plastrów można dostosować do indywidualnych upodobań.

4. Przechodzimy do krojenia cebuli. Najwygodniej pokroić ją w tzw. „pióra”.

5. Cebulę dodajemy do miski, w której znajdują się poszatkowane ogórki.

6. Przygotowujemy marchewkę: dokładnie ją myjemy i obieramy, a następnie trzemy na tarce. Grubość tarcia zależy od indywidualnych upodobań: najczęściej marchewkę trze się na tarce o grubych oczkach, ale są też zwolennicy marchewki w postaci cieniutkich wiórków.

7. Obieramy 2 główki czosnku i dodajemy do sałatki ząbki w całości.

8. Sałatkę posypujemy przygotowanymi dodatkami: cukrem, pieprzem i solą. Dodajemy olej oraz ocet i wszystko bardzo dokładnie mieszamy.

9. Całość odstawiamy na 2 godziny.

10. Po dwóch godzinach sałatkę po szwedzku nakładamy do przygotowanych słoików i dokładnie je zakręcamy.

11. W dużym garnku przygotowujemy wodę do pasteryzowania. Wskazane jest wyłożenie garnka ścierką, na której ustawiamy słoiki. Od momentu zagotowania wody słoiki z sałatką powinny pasteryzować się ok. 15 minut.

12. Wyciągamy słoiki i obracamy je do góry dnem.

13. Po całkowitym wystudzeniu dokręcamy słoiki i odstawiamy do chłodnego i ciemnego miejsca. Najlepiej sprawdzi się spiżarka lub piwnica.

Jak widać, przepis na ogórki po szwedzku nie jest wcale trudny!

Sałatka po szwedzku niejedno ma imię

Powyższy przepis nie jest jedynym możliwym, gdyż ogórki po szwedzku można przygotować na wiele sposobów. W niektórych przepisach nie dodaje się np. marchewki, cebuli i czosnku. W takiej wersji do słoików trafiają wyłącznie ogórki w towarzystwie białej gorczycy (1 łyżeczka na słoik) i pieprzu w ziarnach (pół łyżeczki). Modyfikacje są jak najbardziej wskazane – każdy może zrezygnować ze składnika, którego nie lubi lub nie może jeść. Dzięki możliwościom wielu różnych wariacji, sałatka ta ma bardzo wielu zwolenników.

Jeśli jeszcze nie jesteśmy przekonani do zrobienia ogórków po szwedzku, warto pamiętać o ich właściwościach zdrowotnych. Ogórki zawierają wiele witamin, m.in. witaminę K i A, a także witaminy z grupy B. Są ponadto bogate w błonnik pokarmowy i mają naprawdę niewiele kalorii. Należy tylko uważać, aby nie łączyć ich z pomidorami czy z papryką, gdyż powoduje to utlenianie witaminy C.

Kiedy ogórki po szwedzku są gotowe do jedzenia?

W zasadzie ogórki po szwedzku można jeść od razu po zrobieniu, nawet jeszcze przed pasteryzowaniem. Najlepiej jednak smakują, kiedy spędzą kilka tygodni w słoikach. Ogórki po szwedzku są doskonałe na zimę , kiedy trudniej jest zrobić surówkę do obiadu ze świeżych warzyw. Wprawdzie sałatkę w słoiku można kupić, jednak ta zrobiona własnoręcznie zawsze smakuje najlepiej! Ogórki po szwedzku najlepiej komponują się z mięsem i ziemniakami (również w postaci frytek).

Zobacz film: Sałata masłowa z kurczakiem, mango i ogórkiem. Źródło Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości