Codziennie
8:00 - 11:30
Anna Kalczyńska-Maciejowska Andrzej Sołtysik
Anna
Andrzej
Styl Życia

Natalia straciła węch i smak, ale wciąż ma ogromny apetyt na życie. Przekonajcie się!

Natalia straciła węch i smak, ale nie straciła woli walki. Reporter: A. Rogowska-Lichnerowicz

Moja historia pokazuje, że można po przejściach mieć cudowne życie – przekonuje Natalia Wodyńska-Stosik, która straciła smak i węch. Jak obecnie wygląda jej życie? O tym, czym jest anosmia zapytaliśmy w studiu Dzień Dobry TVN neurolog dr Magdalenę Podbrożną.

Nie czuje smaku i ani zapachu

Natalia Wodyńska-Stosik jest szczęśliwą żoną i mamą trójki dzieci. Cierpi na anosmię, czyli brak węchu i smaku. Na całym świecie choroba ta dotyka zaledwie kilka procent osób.

Osiem lat temu Natalia wygrała z guzem mózgu. W wyniku operacji utraciła zmysł węchu i smaku.

Zobacz także: Zmysł węchu – ciekawostki ze świata zapachów

W końcówce ciąży zaczęłam mieć potworne bóle głowy. Okazało się, że wszystko co widzę jest zamazane. Wzrok jest zamglony. Poszłam na rezonans magnetyczny wieczorem, a ja wtedy karmiłam Marysię, więc nie można mi było podać kontrastu. To była najgorsza noc mojego życia. Masz trzytygodniowe dziecko i wiesz, że coś jest w tej głowie

- opowiada Natalia

Wiedzieliśmy, że coś jest, ale nie wiedzieliśmy co. Musieliśmy wrócić następnego dnia, by powtórzyć badanie, tym razem z kontrastem. To były najgorsze 24 godziny w moim życiu

- wspomina Paweł Stosik.

Okazało się, że guz u podstawy czaszki był wielkości jajka.

Po operacji, jak sobie zaczęłam przypominać pin do kart, jak nazywa się moje dziecko, czyli mój mózg, moja głowa jest ok. Wzięłam mój ukochany krem, który pachniał miodem i wanilią i posmarowałam ręce. Powąchałam ręce i nic nie czułam. To był moment, kiedy dowiedziałam się, że straciłam węch i smak

- mówi Natalia Wodyńska-Stosik.

Choć lekarze uspokajali ją, że zmysły mogą powrócić po kilku miesiącach od operacji. Tak się jednak nie stało. Natalia dowiedziała się, że cierpi na ansomię.

„Wygląda smacznie”

Grażyna Wodyńska, mama Natalii podkreśla, że utrata węchu i smaku jest i tak niewielką konsekwencją guza mózgu.

Mało tego, ja o tym zapominam i pytam, czy np. smakuje jej zupa

W życiu codziennym bardzo pomaga rodzina. Córki nauczyły się, że wszystko trzeba powąchać za mamę i np. wąchają czy mleko nie jest już zepsute. Dziewczynki decydują, czy daną potrawę trzeba dosolić i doprawić. Natalia przygotowane danie określa: „wygląda smacznie”.

Jak mówi, smak i zapach potraw odczuwa całą sobą. Wiele zapachów nosi w swojej pamięci, ale przyznaje też, że kiedy traci się pewne zmysły, inne się wyostrzają.

Bardzo ważne jest to, jak to jedzenie jest podane. Perfumy, które dostaję wyobrażam sobie ich zapach

Trimama budzi do życia i aktywności

Natalia po operacji usunięcia guza mózgu odczuła chęć pomagania innym. Nazywa siebie szczęściarą.Powołała do życia Fundację TriMama. Propaguje zdrowy tryb życia, jest także triathlonistką.

Celem organizacji jest wielowarstwowa pomoc, edukacja oraz wspieranie inicjatyw w obszarze aktywizacji ruchowej, życia w rodzinie oraz działalności charytatywnej. W obszarze działań znajdują się między innymi rodzinne pikniki i kiermasze, imprezy sportowe, a także wyjazdy integracyjne

-opowiada Trimama.

Co więcej, Natalia wymyśliła projekt „Trimama budzi Gdańsk”. W każdą niedzielę spotyka się o poranku z innymi gdańszczanami, by wspólnie potrenować i naładować się pozytywną energią na cały kolejny tydzień.

TriMama budzi ludzi dosłownie – do życia, do aktywności, do świadomości, do chęci pomocy i trwania wśród innych, wykluczonych, chorych, samotnych. Moja historia pokazuje, że można po przejściach mieć cudowne życie. Żyję bez tego węchu i smaku, ale czuję, że apetyt na życie mam naprawdę wielki

Czym jest anosmia?

27 lutego obchodzimy Światowy Dzień Wiedzy o Anosmii. Czy jest to choroba uleczalna? Jak wyjaśnia neurolog dr Magdalena Podbrożna, jeżeli pacjent w ciągu 6-12 miesięcy nie odzyska węchu, to rokowanie jest niestety złe. Jeżeli chodzi o przyczyny, 85 proc. przypadków jest spowodowana chorobami np. nosa, zatok bocznych, infekcjami górnych dróg oddechowych, nowotworami przewodów nosowych oraz guza ośrodkowego układu nerwowego.

Anosmia powoduje, że chory traci zdolność odczuwania głębi smaku. Pozostaje zdolność odczuwania podstawowych smaków takich jak: słodki, słony, kwaśny, gorzki.

Nie ma całej głębi, dzięki której możemy odczuwać całe wrażenia podczas spożywania pokarmów

- przyznaje neurolog.

Zobacz też:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Co sądzisz o tym artykule?
69
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0