Lokale gastronomiczne będą ponownie otwarte. Jak przygotowują się właściciele?

''Na jakich zasadach będą otwarte restauracje'', reporterka: Agata Zjawińska
W ramach trzeciego etapu odmrażania gospodarki restauracje, bary i kawiarnie od poniedziałku po przerwie otwierają się na klientów. Obowiązywać w nich będą jednak specjalne zasady bezpieczeństwa. O czym muszą pamiętać właściciele lokali? Co czeka gości?

Restauracje i bary ponownie otwarte

Od 18 maja bary, restauracje, kawiarnie w Polsce - po dwumiesięcznej przerwie - zaproszą do siebie klientów. Do tej pory bowiem mogły jedynie wydawać posiłki na wynos.

Nie wszystko jednak wraca do normy i właściciele lokali muszą się do tego przygotować.

Staramy się dostosować do przepisów, które niedawno weszły w życie – począwszy od przestrzeni na zewnątrz

- zaznaczyła w Dzień Dobry TVN restauratorka z Gdańska.

Oznacza to, że przed lokalem musi stanąć tablica z informacją, ile osób może przebywać w środku (potrzebne są 4 m2 na 1 osobę).

W samej restauracji odległość między stolikami musi wynosić 2 metry. Przy jednym mogą usiąść jedynie rodziny lub osoby mieszkające ze sobą – w przeciwnym wypadku musi dzielić ich 1,5 metra. Nasza rozmówczyni nie ukrywała, że dla restauratorów weryfikacja klientów i łączących ich relacji może być trudna.

Bezpieczeństwo w restauracjach

Właściciele lokali gastronomicznych muszą pamiętać o udostępnieniu gościom płynów dezynfekcyjnych. Specjalne punkty będą znajdowały się przy wejściach i toaletach oraz na sali. Stoliki będą dezynfekowane po każdy kliencie.

Dla nas najistotniejsza kwestia to tak naprawdę wyszkolenie pracowników i ochrona naszych pracowników, bo oni są najbardziej, naszym zdaniem, narażeni

- podkreśliła restauratorka z Gdańska.

Obsługa punktu gastronomicznego (dotyczy do też kucharzy) musi pracować w maseczkach ochronnych oraz rękawiczkach. W przypadku gości, maseczka może być zdjęta, o ile osoby siedzą już przy stoliku.

Reakcja restauratorów

Rozmówczyni reporterki Dzień Dobry TVN Agaty Zjawińskiej nie ma obaw w związku z nadchodzącym ponownym otwarciem lokali gastronomicznych. Nie ukrywa, że powrót do pracy po 2 miesiącach jest miłym zaskoczeniem.

Jesteśmy ciekawi, jak to będzie się rozgrywało, ponieważ tak naprawdę jest wiele niewiadomych. Nie wiemy, czy ludzie są bardzo stęsknieni spotkaniami czy jednak będą obawy, czy zostaną w domach. Tego jeszcze nie wiemy. Jesteśmy oczywiście optymistycznie nastawieni

- zapewniła restauratorka.

Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Wioleta Pyśkiewicz

podziel się:

Pozostałe wiadomości