Przepisy kulinarne

Kuchnia zimowa

Natalia Klimas i Charles Daigneault przedstawili nam swoje kuchenne sposoby radzenia sobie z zimą. Zobaczcie ich przepisy na zupe marchewkową, zupę cebulową i Envolée de canard. Smacznego!


Zupa marchewkowa z nutą pomarańczy

Składniki:
6 dużych marchewek
2 pomarańcze
cebula
masło
imbir świeży
bulion warzywny (bulionetka)
sól, pieprz
śmietana 30 %
świeża kolendra
świeże chili

Zupa cebulowa

Składniki:
6 dużych cebul
główka czosnku
cebulka dymka
1l białego wytrawnego wina
bulion warzywny (bulionetka)
masło
cytryny
cukier
ser Gruyer
bagietka

Przygotowanie:
Cebulę kroimy na piórka i podsmażamy na maśle aby zmiękła ale nie była brązowa. Dodajemy wyciśnięty czosnek, posiekaną dymkę i  smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy sok  z  1 cytryny, 2 łyżeczki cukru  i zalewamy białym winem. Gotujemy ok.4-5 minut aby alkohol odparował, dolewamy bulionu wołowego ok. 1 litr , solimy, dodajemy pieprzu i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut. Serwujemy w koklikach ( najlepiej kamionkowych) , kładziemy na spód grzanki z bagietki (kromeczki) , nalewamy zupę, kładziemy na  wierzch grzanki z bagietki ( kromeczki) , posypujemy startym na grubych oczkach serem gruyere i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C z funkcją grilla i wyjmujemy jak ser się roztopi. Serwujemy – uwaga! – bardzo gorące .

Envolée de canard

Składniki:
4 piersi z kaczki
1 por
grzyby świeże ale nie pieczarki
cydr jabłkowy 40%
świeży lubczyk
2 jabłka granny Smith ( zielone)
świeży imbir
sos demi-glace ( jeśli nie znajdziesz, Charlie może przywieźć)
sól
pieprz

Przygotowanie:
Z filetów ściągamy skórę, ale tak by został pasek 2,5 cm skórki po środku fileta. Pozostałą skórkę posiekać na kostkę i usmażyć we własnym tłuszczu na chrupiąco ( jak skwarki). Skwarki przecedzamy przez sitko a tłuszcz odlewamy na później. Na tej samej patelni podsmażmy piersi kaczki( posolone i pieprzone) na złoty kolor i przekładamy do naczynia żaroodpornego , które wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C na 10 minut. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy filety dusimy na małym ogniu pokrojoną białą część pora dodając trochę  uzyskanego wcześniej tłuszczu ze skórek . Po 4-5 minutach dodajemy ½ szklanki cydru jabłkowego, sól i pieprz i redukujemy. Na innej patelni na mocnym ogniu , na uzyskanym wcześniej tłuszczu z kaczki smażymy grzyby ok. 5 minut. Dodajemy lubczyk, sól i pieprz. Jabłka pokrojone w kostkę  smażymy z imbirem  ( 1 łyżeczka ) ok. 3 minuty.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
67
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0