Przekąska na Andrzejki: Vol au vent, a tak naprawdę miska z francuskiego ciasta z kurczakiem i serem
Składniki na ciasto:
- 3szt ciasto francuskie
- 50g masło
- Czarnuszka
Przygotowanie:
Ciasto wyjmujemy z lodówki i po chwili rozwijamy. Wycinamy koło z całego arkusza ciasta. Z dwóch dodatkowo w środku wycinamy mniejsze koła, dzięki czemu powstają pierścienie. Ciasta wypiekamy w piekarniku na złoty kolor. Po wypieczenie smarujemy jajkiem, składamy, pomiędzy pierścieniami umieszczamy cienkie paski masła, powstałą misę posypujemy czarnuszką i raz jeszcze zapiekamy.
Składniki na farsz:
- 1 jajko
- 250g pieczarek
- 1 włoszczyzna
- 50 g masła
- 1cebula
- tymianek świeży
- 100 ml białego wina
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200ml śmietany 36%
- 4 udka z kurczaka
- estragon świeży
- liście laurowe
- 200g fasoli szparagowej zielona mrożona
Udka gotujemy z włoszczyzną jak na domowy rosół i miękką wyjmujemy z garnka, studzimy i obieramy z kości. Połowę masła rozgrzewamy na patelni i przesmażamy pieczarki. Zdejmujemy z patelni.
Dodajemy pozostałe masło, przesmażamy cebulę, dodając tymianek i liście laurowe. Chwilę smażymy i kiedy tylko cebula nam zmięknie, delikatnie zacznie się rumienić, podlewamy winem.
Odparowujemy i dodajemy bulion i śmietankę, konsystencja gęstej śmietany naszego sosu jak najbardziej wskazana. Do sosu dodajemy potarganego kurczaka, fasolkę szparagową i przesmażone pieczarki. Na koniec jeszcze ser.
Mieszamy i całość przekładamy do miski z francuskiego ciasta. Podajemy posypane estragonem i kilkoma pieczarkami smażonymi.
Przekąski na Andrzejki: kolorowy gulasz
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 3 papryki czerwone
- 3 papryki zielone
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 500g ziemniaków
- kminek, papryka słodka mielona, papryka ostra,
- sól, pieprz
- liście laurowe, ziele angielskie
- smalec do smażenia
Przygotowanie:
Mięso kroimy na kawałki, warzywa kroimy na podobne kawałki jak mięso. Na smalcu rozgrzanym przesmażamy cebule, zdejmujemy z ognia i dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy. Dodajemy mięso, przesmażamy i dodajemy wody, dusimy. Kiedy tylko mięso będzie na pół twarde - dodajemy warzywa. Raz jeszcze doprawiamy. Do gulaszu proponuję podać grzanki.
Przekąska na Andrzejki: tort ptysiowy z karmelem
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki wody
- 200g masła
- Szczypta soli
- 8 jaj
Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z solą i masłem, do wody dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, mąkę w ten sposób zaparzamy. Odstawiamy i do masy wbijamy pojedynczo jajka. Masę wyciskamy na pergamin, jeden duży krążek i mnóstwo małych. Pieczemy w piekarniku w temp. 190 stopni około 30 minut.
Krem waniliowy:
- 1 l mleka
- 9 jaj
- 2 szt cukru waniliowego
- 200 g cukru
- 100 g skrobi kukurydzianej
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy skrobię kukurydziana. Do masy dodajemy gotujące mleko, mieszamy i raz jeszcze wstawiamy na kuchenkę, doprowadzamy do wrzenia i studzimy.
- 1 l śmietanki 36%
- 100 g cukru drobnego
- śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem.
- 1 puszka kajmaku
- 200 g cukru drobnego
- 100 g orzechów włoskich
Z cukru przygotowujemy karmel. Na dużego ptysia wykładamy kajmak, na kajmak porcję kremu waniliowego, śmietanę, małe ptysie nabijamy kremem i śmietaną, układamy na dużym ptysiu, wszystko polewamy karmelem.
Zobacz także:
- Ciasto chatka Baby Jagi lub Puchatka
- Przepis na kruche ciasto ze śliwkami – jak zrobić, aby było smaczne?
- Ciasto leniwej synowej, czyli prosty przepis na szybki deser
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN