Przekąski na Andrzejki. Przepisy Andrzeja Polana

Co zjeść w Andrzejki? W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował przekąski idealne na przyjęcie andrzejkowe. Tym razem proponuje miskę z francuskiego ciasta, gulasz i tort ptysiowy z karmelem. Sprawdź przepisy.

Przekąska na Andrzejki: Vol au vent, a tak naprawdę miska z francuskiego ciasta z kurczakiem i serem

Składniki na ciasto:

  • 3szt ciasto francuskie
  • 50g masło
  • Czarnuszka

Przygotowanie:

Ciasto wyjmujemy z lodówki i po chwili rozwijamy. Wycinamy koło z całego arkusza ciasta. Z dwóch dodatkowo w środku wycinamy mniejsze koła, dzięki czemu powstają pierścienie. Ciasta wypiekamy w piekarniku na złoty kolor. Po wypieczenie smarujemy jajkiem, składamy, pomiędzy pierścieniami umieszczamy cienkie paski masła, powstałą misę posypujemy czarnuszką i raz jeszcze zapiekamy.

Składniki na farsz:

  • 1 jajko
  • 250g pieczarek
  • 1 włoszczyzna
  • 50 g masła
  • 1cebula
  • tymianek świeży
  • 100 ml białego wina
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200ml śmietany 36%
  • 4 udka z kurczaka
  • estragon świeży
  • liście laurowe
  • 200g fasoli szparagowej zielona mrożona

Udka gotujemy z włoszczyzną jak na domowy rosół i miękką wyjmujemy z garnka, studzimy i obieramy z kości. Połowę masła rozgrzewamy na patelni i przesmażamy pieczarki. Zdejmujemy z patelni.

Dodajemy pozostałe masło, przesmażamy cebulę, dodając tymianek i liście laurowe. Chwilę smażymy i kiedy tylko cebula nam zmięknie, delikatnie zacznie się rumienić, podlewamy winem.

Odparowujemy i dodajemy bulion i śmietankę, konsystencja gęstej śmietany naszego sosu jak najbardziej wskazana. Do sosu dodajemy potarganego kurczaka, fasolkę szparagową i przesmażone pieczarki. Na koniec jeszcze ser.

Mieszamy i całość przekładamy do miski z francuskiego ciasta. Podajemy posypane estragonem i kilkoma pieczarkami smażonymi.

Przekąski na Andrzejki: kolorowy gulasz

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 3 papryki czerwone
  • 3 papryki zielone
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 500g ziemniaków
  • kminek, papryka słodka mielona, papryka ostra,
  • sól, pieprz
  • liście laurowe, ziele angielskie
  • smalec do smażenia

Przygotowanie:

Mięso kroimy na kawałki, warzywa kroimy na podobne kawałki jak mięso. Na smalcu rozgrzanym przesmażamy cebule, zdejmujemy z ognia i dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy. Dodajemy mięso, przesmażamy i dodajemy wody, dusimy. Kiedy tylko mięso będzie na pół twarde - dodajemy warzywa. Raz jeszcze doprawiamy. Do gulaszu proponuję podać grzanki.

Przekąska na Andrzejki: tort ptysiowy z karmelem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki wody
  • 200g masła
  • Szczypta soli
  • 8 jaj

Przygotowanie:

Wodę zagotowujemy z solą i masłem, do wody dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, mąkę w ten sposób zaparzamy. Odstawiamy i do masy wbijamy pojedynczo jajka. Masę wyciskamy na pergamin, jeden duży krążek i mnóstwo małych. Pieczemy w piekarniku w temp. 190 stopni około 30 minut.

Krem waniliowy:

  • 1 l mleka
  • 9 jaj
  • 2 szt cukru waniliowego
  • 200 g cukru
  • 100 g skrobi kukurydzianej

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy skrobię kukurydziana. Do masy dodajemy gotujące mleko, mieszamy i raz jeszcze wstawiamy na kuchenkę, doprowadzamy do wrzenia i studzimy.

  • 1 l śmietanki 36%
  • 100 g cukru drobnego
  • śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem.
  • 1 puszka kajmaku
  • 200 g cukru drobnego
  • 100 g orzechów włoskich

Z cukru przygotowujemy karmel. Na dużego ptysia wykładamy kajmak, na kajmak porcję kremu waniliowego, śmietanę, małe ptysie nabijamy kremem i śmietaną, układamy na dużym ptysiu, wszystko polewamy karmelem.

Zobacz także:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości