Przepisy kulinarne

Kuchnia Polana na Andrzejki!

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował przekąski idealne na przyjęcie andrzejkowe. Co powiecie na gulasz, a na deser tort ptysiowy z karmelem!

Vol au vent a tak naprawdę miska z francuskiego ciasta z kurczakiem i serem

Składniki:
3szt ciasto francuskie
50g masło
Czarnuszka

Przygotowanie:
Ciasto wyjmujemy z lodówki i po chwili rozwijamy. Wycinamy koło z całego arkusza ciasta. Z dwóch dodatkowo w środku wycinamy mniejsze koła, dzięki czemu mały pierścienie. Ciasta wypiekamy w piekarniku na złoty kolor. Po wypieczenie smarujemy jajkiem składamy, pomiędzy pierścienie umieszczamy cienkie paski masła , powstałą misę posypujemy czarnuszką i raz jeszcze zapiekamy.

1 jajko
250g pieczarek
1 włoszczyzna
50 g masła
1cebula
tymianek świeży
100 ml białego wina
1 łyżka mąki pszennej
200ml śmietany 36%
4 udka z kurczaka
Estragon świeży
Liście laurowe
200g fasoli szparagowej zielona mrożona

Udka gotujemy z włoszczyzna jak domowy rosół i miękką wyjmujemy z garnka, studzimy i obieramy z kości. Połowę masła rozgrzewamy na patelni, i przesmażamy pieczarki. Zdejmujemy z patelni. Dodajemy pozostałe masło, przesmażamy cebulę, dodając tymianek i liście laurowe. Chwilę smażymy i kiedy tylko cebula nam zmięknie, delikatnie zacznie się rumienić, podlewamy winem. Odparowujemy i dodajemy bulion i śmietankę, konsystencja gęstej śmietany naszego sosu jak najbardziej wskazana. Do sosu dodajemy potarganego kurczaka, fasolkę szparagową i przesmażone pieczarki. Na koniec jeszcze ser. Mieszamy i całość przekładamy do miski z francuskiego ciasta. Podajemy posypane estragonem i kilkoma pieczarkami smażonymi.

Kolorowy gulasz

Składniki:
1kg łopatki wieprzowej
3 papryki czerwone
3 papryki zielone
2 marchewki
1 pietruszka
500g ziemniaków
Kminek, papryka słodka mielona, papryka ostra,
Sól, pieprz
Liście laurowe, ziele angielskie
Smalec do smażenia

Przygotowanie:
Mięso kroimy na kawałki, warzywa kroimy na podobne kawałki jak mięso. Na smalcu rozgrzanym przesmażamy cebule, zdejmujemy z ognia i dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy. Dodajemy mięso, przesmażamy i dodajemy wody , dusimy. Kiedy tylko mięso będzie na pół twarde dodajemy warzywa. Raz jeszcze doprawiamy. Do gulaszu proponuję podać grzanki.

Tort ptysiowy z karmelem

Składniki:
2 szklanki mąki
2 szklanki wody
200g masła
Szczypta soli
8 jaj

Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy z sola i masłem, do wody dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, mąkę w ten sposób zaparzamy. Odstawiamy i do masy wbijamy pojedynczo jajka. Masę wyciskamy na pergamin, jeden duży krążek i mnóstwo małych. Pieczemy w piekarniku w temp. 190 stopni około 30 minut.

Krem waniliowy:
1l mleka
9 jaj
2szt cukru waniliowego
200g cukru
100g skrobi kukurydzianej
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy skrobię kukurydziana. Do masy dodajemy gotujące mleko, mieszamy i raz jeszcze wstawiamy na kuchenkę, doprowadzamy do wrzenia i studzimy.

1l śmietanki 36%
100g cukru drobnego
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem.
1 puszka kajmaku
200g cukru drobnego
100g orzechów włoskich
Z cukru przygotowujemy karmel. Na dużego ptysia wykładamy kajmak, na kajmak porcję kremu waniliowego, śmietanę, małe ptysie nabijamy kremem i śmietaną, układamy na dużym ptysiu, wszystko polewamy karmelem.


Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
0
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0