Kiszka, bliny, chłodnik - podlaskie specjały

W kuchni Dzień Dobry Wakacje: kiszka ziemniaczana, bliny, pasta śledziowa, chłodnik białostocki i buza czyli specjały kuchni podlaskiej przygotował dla nas i naszych widzów Grzegorz Chlebowicz. Smacznego!

Kiszka ziemniaczana

Składniki:

4 kg żółtych skrobiowych ziemniaków, Lord lub Vinieta

5 dużych cebul

400 g wędzonego boczku

200 ml oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia

200 ml kwaśnej śmietany

5 jaj

1/2 gałki muszkatołowej

500 g oczyszczonych jelit wieprzowych

sól, pieprz

Bliny pszenno-gryczane z kwaśną śmietaną i pastą śledziową

Składniki:

350 g mąki pszennej

350 g mąki gryczanej

50 g drożdży

3 jaja

50 g masła

kwaśna śmietana

Pasta śledziowa:

400 g śledzi solonych

50 g masła

Chłodnik białostocki

Składniki:

1 l kwaśnego mleka

200 ml kwaśnej śmietany

200 ml wody

300 g ogórków gruntowych

5 g posiekanego koperku

5 g posiekanego szczypioru

ząbek czosnku

20 ml octu jabłkowego

sól, pieprz

Buza

Składniki:

300 g kaszy jaglanej

1,5 l wody do ugotowania kaszy

200 g cukru

3 g drożdży

sok z 2 cytryn

sok z 2 limonek

40 g rodzynek

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości