Przepisy kulinarne

Kiszka, bliny, chłodnik - podlaskie specjały

W kuchni Dzień Dobry Wakacje: kiszka ziemniaczana, bliny, pasta śledziowa, chłodnik białostocki i buza czyli specjały kuchni podlaskiej przygotował dla nas i naszych widzów Grzegorz Chlebowicz. Smacznego!


Kiszka ziemniaczana

Składniki:
4 kg żółtych skrobiowych ziemniaków, Lord lub Vinieta
5 dużych cebul
400 g wędzonego boczku
200 ml oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
200 ml kwaśnej śmietany
5 jaj
1/2 gałki muszkatołowej
500 g oczyszczonych jelit wieprzowych
sól, pieprz

Bliny pszenno-gryczane z kwaśną śmietaną i pastą śledziową

Składniki:
350 g mąki pszennej
350 g mąki gryczanej
50 g drożdży
3 jaja
50 g masła
kwaśna śmietana

Pasta śledziowa:
400 g śledzi solonych
50 g masła

Chłodnik białostocki

Składniki:
1 l kwaśnego mleka
200 ml kwaśnej śmietany
200 ml wody
300 g ogórków gruntowych
5 g posiekanego koperku
5 g posiekanego szczypioru
ząbek czosnku
20 ml octu jabłkowego
sól, pieprz

Buza

Składniki:
300 g kaszy jaglanej
1,5 l wody do ugotowania kaszy
200 g cukru
3 g drożdży
sok z 2 cytryn
sok z 2 limonek
40 g rodzynek

 

 

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
72
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0