Sałatka z bobem to świetny pomysł na lekki i pożywny obiad. Doskonale sprawdzi się zwłaszcza latem, podczas upałów. Idealnie komponuje się z serem feta, pomidorami, boczkiem, jajkiem oraz wieloma innymi składnikami. Jeśli szukasz odpowiedniego przepisu na wakacyjną imprezę, sałatka z bobem będzie strzałem w dziesiątkę.

Bób jest wspaniałym źródłem białka i zawiera jedynie śladowe ilości tłuszczu. Doskonale wspomaga odchudzanie, zawiera wiele rozmaitych witamin i jest źródłem błonnika. Co więcej, w całości pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy. Sprawdź najlepsze przepisy na pyszną sałatkę z bobem, która zapewni Ci witalność i dużo energii.

Sałatka z bobem i fetą z dodatkiem pomidorów

Dla wszystkich, którzy kochają śródziemnomorskie smaki, polecamy sałatkę z bobem i serem feta.

Składniki (na 3 porcje):

  • 250 g bobu,
  • 2 pomidory,
  • 65 g sera feta,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 1,5 łyżki koperku,
  • 5–6 czarnych oliwek,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. W lekko posolonej wodzie gotuj bób do momentu, aż będzie miękki. Powinno zająć to około 15–20 min, jeśli bób jest młody i 30 min, jeśli jest starszy. Następnie odsącz go, obierz ze skórki i poczekaj, aż ostygnie.
  2. Pokrój pomidory na 8 kawałków, ser feta w kostkę. Wymieszaj składniki z bobem.
  3. Przygotuj sos vinegret: 1 łyżkę octu winnego wlej do miseczki i dodaj szczyptę soli. Po rozpuszczeniu się soli, dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek. Wymieszaj składniki, a następnie dopraw całość pieprzem. Posiekaj koperek i dodaj go do sosu.
  4. Pokrój czarne oliwki na pół. Dopraw sałatkę pieprzem i solą, polej ją sosem oraz udekoruj oliwkami.

Sałatka z bobem i boczkiem wędzonym

Równie prostą sałatkę z bobem możesz przyrządzić, dodając boczek oraz kaszę jaglaną.

Składniki (na 4 porcje);

  • 300 g bobu,
  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 180 g boczku wędzonego,
  • 1 cebula czerwona,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Gotuj bób do momentu, aż będzie miękki: 15–20 min, jeśli jest młody lub 30 min, jeśli jest starszy. Ostudź go. Gotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pokrój czerwoną cebulę w piórka.
  2. Ugotowaną i ostudzoną kaszę wymieszaj w misce z bobem i cebulą.
  3. Przygotuj sos: podziel rozmaryn na kawałki i wymieszaj go z oliwą. Dodaj sok z cytryny, sól i pieprz.
  4. Przed samym podaniem polej sałatkę sosem

>>> Zobacz też: Przepisy na pyszne sałatki wg Cristiny Catese

Sałatka z bobem i jajkiem

Smaczna i łatwa do przygotowania sałatka z bobem, majonezem i jajkiem doskonale się sprawdzi na każdą okazję.

Składniki (na 3 porcje):

  • 1 czubata łyżka majonezu,
  • 250 g bobu,
  • 3 jajka,
  • 1 sałata lodowa,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Opłucz bób pod wodą, a następnie włóż do garnka i zalej zimną wodą. Powinno jej być 2 razy tyle, co bobu. Dodaj pół łyżeczki soli i cukru, a następnie zagotuj całość. Gotuj bób do momentu, aż będzie miękki (15 min, jeśli jest młody oraz 30 min, jeśli kupisz go pod koniec sezonu). Następnie go ostudź.
  2. Ugotuj jajka na twardo, ostudź je i obierz ze skorupek. Pokrój je na ćwiartki. Obierz również ostudzony bób.
  3. Pokrój sałatę i wyłóż ją na półmisek. Dodaj również bób i jajka.
  4. Przeciśnij przez praskę czosnek. Przygotuj sos: wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj czosnek, sól i pieprz.
  5. Polej sałatkę gotowym sosem. Udekoruj całość koperkiem.

Pamiętaj, że w ten sposób możesz przygotować także sałatkę z bobem mrożonym.

>>> Zobacz też: Przepis na lody czekoladowe. Jak zrobić je w domu w wersji z jajkami i bez?

Sałatka z bobem i kurczakiem

Pożywna i sycąca sałatka z bobem, awokado i kurczakiem sprawdzi się zarówno jako przekąska do pracy, jak i lekkie danie na kolację ze znajomymi.

Składniki (na 4 porcje):

  • pierś z kurczaka,
  • małe awokado,
  • 2 jajka,
  • 2 garści sałaty,
  • 6 plasterków boczku,
  • 300 g bobu,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 garść kiełków,
  • 1 garść tartego parmezanu,
  • sól, pieprz

Składniki na sos:

  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Umyj kurczaka, natrzyj go pieprzem i solą oraz tymiankiem. Pokrój filet wzdłuż na kilka pasków, najlepiej 5 lub 6. Na rozgrzanej patelni podsmaż go lekko, po 2–3 minuty z każdej strony.
  2. Smaż przygotowane plasterki boczku do momentu, aż będą chrupiące. Następnie odsącz je na ręczniku papierowym.
  3. Włóż do garnka jajka i zalej je zimną wodą. Od momentu, gdy woda zacznie się gotować, poczekać jeszcze 5 minut. Przelej je następnie zimną wodą i obierz ze skorupki.
  4. Ugotuj bób, zgodnie z zasadą: 15 min – bób młody, 30 min – bób starszy.
  5. Obierz awokado i pokrój je w kostkę.
  6. Przygotuj sos: wymieszaj ze sobą musztardę, sok z cytryny, oliwę oraz sól i pieprz.
  7. Na talerzach rozłóż sałatę, następnie dodaj boczek, kurczaka i jajka. Jeśli lubisz, możesz dodatkowo posypać ją startym parmezanem.

W przypadku tego przepisu, możesz wybrać swój ulubiony rodzaj sałaty i przyrządzić np. sałatkę z bobem i rukolą.

>>> Zobacz też: Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa

>>> Zobacz też: Sałaty i dressingi - najlepsze przepisy Piotra Kucharskiego

>>> Zobacz też: Oryginalna sałatka Cezar! Zrób ją sam w domu

Co sądzisz o tym artykule?
46
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0