Bób jest wspaniałym źródłem białka i zawiera jedynie śladowe ilości tłuszczu. Doskonale wspomaga odchudzanie, zawiera wiele rozmaitych witamin i jest źródłem błonnika. Co więcej, w całości pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy. Sprawdź najlepsze przepisy na pyszną sałatkę z bobem, która zapewni Ci witalność i dużo energii.
Sałatka z bobem i fetą z dodatkiem pomidorów
Dla wszystkich, którzy kochają śródziemnomorskie smaki, polecamy sałatkę z bobem i serem feta.
Składniki (na 3 porcje):
- 250 g bobu,
- 2 pomidory,
- 65 g sera feta,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka octu winnego,
- 1,5 łyżki koperku,
- 5–6 czarnych oliwek,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- W lekko posolonej wodzie gotuj bób do momentu, aż będzie miękki. Powinno zająć to około 15–20 min, jeśli bób jest młody i 30 min, jeśli jest starszy. Następnie odsącz go, obierz ze skórki i poczekaj, aż ostygnie.
- Pokrój pomidory na 8 kawałków, ser feta w kostkę. Wymieszaj składniki z bobem.
- Przygotuj sos vinegret: 1 łyżkę octu winnego wlej do miseczki i dodaj szczyptę soli. Po rozpuszczeniu się soli, dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek. Wymieszaj składniki, a następnie dopraw całość pieprzem. Posiekaj koperek i dodaj go do sosu.
- Pokrój czarne oliwki na pół. Dopraw sałatkę pieprzem i solą, polej ją sosem oraz udekoruj oliwkami.
Sałatka z bobem i boczkiem wędzonym
Równie prostą sałatkę z bobem możesz przyrządzić, dodając boczek oraz kaszę jaglaną.
Składniki (na 4 porcje);
- 300 g bobu,
- 100 g kaszy jaglanej,
- 180 g boczku wędzonego,
- 1 cebula czerwona,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 gałązki rozmarynu,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Gotuj bób do momentu, aż będzie miękki: 15–20 min, jeśli jest młody lub 30 min, jeśli jest starszy. Ostudź go. Gotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pokrój czerwoną cebulę w piórka.
- Ugotowaną i ostudzoną kaszę wymieszaj w misce z bobem i cebulą.
- Przygotuj sos: podziel rozmaryn na kawałki i wymieszaj go z oliwą. Dodaj sok z cytryny, sól i pieprz.
- Przed samym podaniem polej sałatkę sosem
>>> Zobacz też: Przepisy na pyszne sałatki wg Cristiny Catese
Sałatka z bobem i jajkiem
Smaczna i łatwa do przygotowania sałatka z bobem, majonezem i jajkiem doskonale się sprawdzi na każdą okazję.
Składniki (na 3 porcje):
- 1 czubata łyżka majonezu,
- 250 g bobu,
- 3 jajka,
- 1 sałata lodowa,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Opłucz bób pod wodą, a następnie włóż do garnka i zalej zimną wodą. Powinno jej być 2 razy tyle, co bobu. Dodaj pół łyżeczki soli i cukru, a następnie zagotuj całość. Gotuj bób do momentu, aż będzie miękki (15 min, jeśli jest młody oraz 30 min, jeśli kupisz go pod koniec sezonu). Następnie go ostudź.
- Ugotuj jajka na twardo, ostudź je i obierz ze skorupek. Pokrój je na ćwiartki. Obierz również ostudzony bób.
- Pokrój sałatę i wyłóż ją na półmisek. Dodaj również bób i jajka.
- Przeciśnij przez praskę czosnek. Przygotuj sos: wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj czosnek, sól i pieprz.
- Polej sałatkę gotowym sosem. Udekoruj całość koperkiem.
Pamiętaj, że w ten sposób możesz przygotować także sałatkę z bobem mrożonym.
>>> Zobacz też:
Przepis na lody czekoladowe. Jak zrobić je w domu w wersji z jajkami i bez?
Sałatka z bobem i kurczakiem
Pożywna i sycąca sałatka z bobem, awokado i kurczakiem sprawdzi się zarówno jako przekąska do pracy, jak i lekkie danie na kolację ze znajomymi.
Składniki (na 4 porcje):
- pierś z kurczaka,
- małe awokado,
- 2 jajka,
- 2 garści sałaty,
- 6 plasterków boczku,
- 300 g bobu,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 garść kiełków,
- 1 garść tartego parmezanu,
- sól, pieprz
Składniki na sos:
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 2 łyżki oliwy,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Umyj kurczaka, natrzyj go pieprzem i solą oraz tymiankiem. Pokrój filet wzdłuż na kilka pasków, najlepiej 5 lub 6. Na rozgrzanej patelni podsmaż go lekko, po 2–3 minuty z każdej strony.
- Smaż przygotowane plasterki boczku do momentu, aż będą chrupiące. Następnie odsącz je na ręczniku papierowym.
- Włóż do garnka jajka i zalej je zimną wodą. Od momentu, gdy woda zacznie się gotować, poczekać jeszcze 5 minut. Przelej je następnie zimną wodą i obierz ze skorupki.
- Ugotuj bób, zgodnie z zasadą: 15 min – bób młody, 30 min – bób starszy.
- Obierz awokado i pokrój je w kostkę.
- Przygotuj sos: wymieszaj ze sobą musztardę, sok z cytryny, oliwę oraz sól i pieprz.
- Na talerzach rozłóż sałatę, następnie dodaj boczek, kurczaka i jajka. Jeśli lubisz, możesz dodatkowo posypać ją startym parmezanem.
W przypadku tego przepisu, możesz wybrać swój ulubiony rodzaj sałaty i przyrządzić np. sałatkę z bobem i rukolą.
>>> Zobacz też:
Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa
>>> Zobacz też: Sałaty i dressingi - najlepsze przepisy Piotra Kucharskiego
>>> Zobacz też:
Oryginalna sałatka Cezar! Zrób ją sam w domu
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN