Wśród wielu przepisów na mrożone desery niewątpliwie królują domowe lody czekoladowe. Przygotowane z dobrej jakości czekolady, śmietany i jajek smakują doskonale! Dobra wiadomość dla tych, którzy nie posiadają specjalnej maszynki – do zrobienia tych lodów nie jest potrzebna!

Smak lodów czekoladowych można podbić, dodając ulubione bakalie. Warto wybierać czekoladę dobrej jakości, ponieważ to ona będzie decydowała o smaku całości. Można także wypróbować domowe lody czekoladowe bez jajek.

>>> Zobacz także:

Jak zrobić proste lody czekoladowe?

Tradycyjny przepis na lody czekoladowe uwzględnia wykorzystanie surowych jajek, dlatego zawsze należy zachować ostrożność – wszystkie składniki muszą być bezwzględnie świeże i dobrej jakości. Jednak smak takich tradycyjnych lodów czekoladowych jest niepowtarzalny i warto ich spróbować. Jak zrobić lody czekoladowe w domu? Proponujemy przepis, w którym nie jest potrzebne użycie specjalnej maszynki – wystarczy mikser i składniki dobrej jakości.

Składniki:

  • 400 ml śmietany kremówki 30–36 proc.
  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej

Przygotowanie:

1. Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij razem z połową cukru i łyżką przegotowanej wody na puszystą, jasną masę.

2. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i ostudź, a następnie powoli wlej do masy, ciągle miksując.

3. Ubij białka na sztywno, dodaj pozostały cukier i ponownie ubij. W osobnej misce ubij na sztywno śmietanę.

4. Do czekolady z żółtkami stopniowo dodawaj ubite białka, mieszając delikatnie trzepaczką (już nie miksuj!). Na końcu dodaj tym samym sposobem ubitą kremówkę.

5. Masę przełóż do jednego lub dwóch pojemników, które nadają się do mrożenia. Wstaw je do zamrażalnika przynajmniej na 4 godziny. Po tym czasie lody będą gotowe.

Przepis na domowe lody czekoladowe bez jajek

Wśród wielu wariantów tradycyjnego przepisu na lody o smaku czekoladowym znajdziemy między innymi takie z dodatkiem mleka skondensowanego, kakao zamiast czekolady, a także wersję bez jajek. Takie lody nadają się dla alergików, będą także bezpieczniejsze – gwarantują, że nie zatrujemy się salmonellą. Rolę zamiennika jajek pełni tu mleko zagęszczone.

Składniki:

  • 250 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 400 ml śmietany kremówki 30–36 proc.
  • 250 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie:

1. Śmietanę schłódź w lodówce. Mleko zagęszczone lekko podgrzej w garnku, a po zdjęciu z palnika dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj aż do rozpuszczenia. Odstaw do schłodzenia.

2. Śmietanę wyjmij z lodówki i ubijaj mikserem przez 2 minuty. Następnie stopniowo dodawaj cukier (po łyżce), cały czas ubijając. Kiedy śmietana będzie prawie całkiem sztywna, dodaj krem czekoladowy i delikatnie wymieszaj.

3. Przełóż masę do pojemnika lub pojemników i wstaw do zamrażalnika. Lody będą gotowe po 4 godzinach.

Jak podawać domowe lody czekoladowe? Jakie dodatki pasują?

Na etapie mieszania masy śmietankowo-czekoladowej można dodać składniki, które podbiją smak lodów i będą stanowiły przyjemnie chrupiący dodatek lub akcent kolorystyczny. Jakie sprawdzą się najlepiej? Polecamy na przykład:

  • suszone śliwki, drobno posiekane,
  • rodzynki namoczone w rumie,
  • orzechy: laskowe, włoskie, ziemne, pistacje,
  • płatki migdałów,
  • skórka pomarańczowa,
  • karmel,
  • dodatkowa porcja drobno pokrojonej czekolady.

Posiekana czekolada będzie szczególnie dobrym pomysłem, jeśli mamy przepis na lody czekoladowe z kakao . Dzięki takiemu dodatkowi będą smakowały rzeczywiście czekoladowo, a nie kakaowo. Kawałki czekolady można także umieścić na wierzchu przełożonej do pojemnika masy, a przy nakładaniu nabierać efektowne gałki z dodatkami.

Innym wariantem przepisu na lody o smaku czekoladowym jest zmiana na etapie mieszania składników – można zostawić trochę białej masy śmietankowej i przełożyć warstwami z masą czekoladową lub niedokładnie połączyć całość, uzyskując niejednolity, ciekawy efekt kolorystyczny.

Lody czekoladowe można podawać w wafelkach lub pucharkach. Świetnie będą smakowały zarówno z dodatkiem bitej śmietany i orzechów, jak i słodkiego musu owocowego, na przykład z malin lub truskawek. Można również dorzucić świeże owoce lub kolorową posypkę. Sprawdzi się także dodatek chrupiących rurek waflowych lub pokruszonych ciastek.


Co sądzisz o tym artykule?
62
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0